Επιστημονικά Νέα

To μητρικό γάλα περιέχει χημικές ουσίες

To μητρικό γάλα περιέχει χημικές ουσίες

Τα μωρά που θηλάζουν συσσωρεύουν στον οργανισμό τους και επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες στην Αμερική.

Συγκεκριμένα , οι επιστήμονες  διαπίστωσαν ότι μία σειρά από δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, συσσωρεύονται εύκολα στο ανθρώπινο μητρικό γάλα αυξάνοντας τον κίνδυνο μεταφοράς τους στον οργανισμό των βρεφών που θηλάζουν.

Οι χημικές ουσίες που κατηγορούνται για αυτή την εξέλιξη είναι τα πολυακόρεστα και υπερφθορο αλκυλοξέα ( PFASs ), που χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα σε υφάσματα, αδιάβροχα ρούχα, σε χρώματα και κάποιες συσκευασίες τροφίμων.

Σε πρόσφατες μάλιστα, ανεξάρτητες μελέτες σε πειραματόζωα, διαπίστωσαν ότι τα PFASs προκαλούν καρκίνο και φθίνουν το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα. Οι χημικές ουσίες PFASs εισέρχονται στο περιβάλλον, και συσσωρεύονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ζώα στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, όπως είναι οι άνθρωποι και τα μεγάλα ψάρια, συγκεντρώνουν υψηλά επίπεδα των ουσιών αυτών στο σώμα τους.

Επιστήμονες στο Harvard T.H. Chan School of Public Health και των ινστιτούτων της Βοστώνης και της Δανίας, σε μελέτες που διεξήγαν, διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που τρέφονταν αποκλειστικά από τον μητρικό θηλασμό, παρουσίαζαν αύξηση των συγκεντρώσεων των ουσιών PFASs στο αίμα τους κατά περίπου 20 έως 30 τοις εκατό κάθε μήνα. Τα παιδιά που ήταν μερικώς θηλάζοντα είχαν επίσης σημαντική, αλλά μικρότερη, αύξηση στα επίπεδα PFAS, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βρεφών , η συγκέντρωση αυτών των ουσιών στο αίμα τους, μέχρι το τέλος του θηλασμού, ξεπερνούσε αυτά των μητέρων τους.

Οι επιστήμονες ωστόσο τόνισαν, ότι το μητρικό γάλα εξακολουθεί να είναι η πιο υγιεινή τροφή για τα βρέφη, και ενθαρρύνουν τις μητέρες να θηλάζουν.
Ο συν-επικεφαλής της μελέτης στο Χάρβαρντ Δρ Philippe Grandjean δήλωσε ότι, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν περιορίσει σημαντικά τη χρήση των δύο τύπων PFASs – υπερφθοροοκτανοϊκού οξύ (PFOA) και υπερφθοροοκτάνιο (PFOS), λόγω των αποδεικτικών στοιχείων που δείχνουν ότι οι ενώσεις αυτές μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο και ορμονολογικά προβλήματα.

Ο Δρ Grandjean σημείωσε ότι υπάρχουν τρόποι για τις μητέρες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε PFASs, αποφεύγοντας τροφές, όπως είναι τα μεγάλα ψάρια. Είπε, επίσης, ότι οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τα επίπεδα PFAS στο νερό που πίνουν. Σε ορισμένα κράτη, όπως το Οχάιο και τη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ, τα επίπεδα PFAS είναι κατά καιρούς υψηλά νερό, και οι κάτοικοι γνωρίζουν ότι τις συγκεκριμένες περιόδους δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν στην ανάμιξη με το βρεφικό γάλα σκόνης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κοινές αιτίες πόνου στη γνάθο που πρέπει να δώσετε προσοχή

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η άσκηση μπορεί να επηρεάζει τα άτομα με διαβήτη;

Διαβήτης: Η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στην εργαλειοθήκη διαχείρισης του διαβήτη και όταν γίνεται με ασφάλεια και συνέπεια, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Κολπικός δακτύλιος πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική για την πρόληψη του HIV

Οι γυναίκες πλήττονται δυσανάλογα από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύοντας το 64% των 7,4 εκατομμυρίων ενηλίκων που ζουν με τον ιό στη χώρα. «Ελπίζουμε ότι πολλές ακόμη χώρες θα ακολουθήσουν την κίνηση της Νότιας Αφρικής», δήλωσε ο Σάντς. Ο δακτύλιος έχει εγκριθεί και έχει υποβληθεί σε μελέτες εφαρμογής σε διάφορες χώρες της ηπείρου, όπως η Ουγκάντα, η Κένυα και η Ζιμπάμπουε.

Μια 5ήμερη έκθεση στη ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ρύπανση εγκεφαλικό: Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του εγκεφαλικού αποκαλύπτει ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.