Επιστημονικά Νέα

Το γέλιο αποτελεί το καλύτερο αγχολυτικό σύμφωνα με τους ειδικούς

Το γέλιο αποτελεί το καλύτερο αγχολυτικό σύμφωνα με τους ειδικούς

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι άνθρωποι που γελούν συχνά στην καθημερινή τους ζωή μπορεί να είναι καλύτερα εξοπλισμένοι για να αντιμετωπίσουν τα αγχωτικά γεγονότα -αν και αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για την ένταση του γέλιου. Εκτιμάται ότι οι άνθρωποι γελούν συνήθως 18 φορές την ημέρα -γενικά κατά τη διάρκεια αλληλεπιδράσεων με άλλους ανθρώπους και ανάλογα με το βαθμό ευχαρίστησης που βιώνουν. Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης διαφορές που σχετίζονται με την ώρα της ημέρας, την ηλικία και το φύλο -για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες χαμογελούν περισσότερο από τους άνδρες κατά μέσο όρο.

Σ΄ αυτή την μελέτη, ένα ακουστικό σήμα από μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα ώθησε τους συμμετέχοντες να απαντήσουν σε ερωτήσεις οκτώ φορές την ημέρα σε ακανόνιστα διαστήματα για μια περίοδο 14 ημερών. Οι ερωτήσεις αφορούσαν τη συχνότητα και την ένταση του γέλιου και τον λόγο του γέλιου -καθώς και τυχόν αγχωτικά γεγονότα ή συμπτώματα άγχους που βίωσαν- στο διάστημα από το τελευταίο σήμα.

Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, οι ερευνητές κατάφεραν να μελετήσουν τις σχέσεις μεταξύ γέλιου, αγχωτικών γεγονότων και σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων άγχους (“Είχα πονοκέφαλο” ή «ένιωσα ανήσυχος») ως μέρος της καθημερινής ζωής. Η ανάλυση βασίστηκε σε δεδομένα από 41 φοιτητές ψυχολογίας, 33 από τους οποίους ήταν γυναίκες, με μέση ηλικία κάτω των 22 ετών.

Το πρώτο αποτέλεσμα της μελέτης αναμενόταν με βάση την εξειδικευμένη βιβλιογραφία: σε φάσεις κατά τις οποίες τα άτομα γέλασαν συχνά, τα αγχωτικά γεγονότα συσχετίστηκαν με πιο μικρά συμπτώματα υποκειμενικού στρες. Ωστόσο, το δεύτερο εύρημα ήταν απρόσμενο. Όσον αφορά την αλληλεπίδραση μεταξύ αγχωτικών γεγονότων και έντασης γέλιου (ισχυρό, μεσαίο ή αδύναμο), δεν υπήρχε στατιστική συσχέτιση με τα συμπτώματα του στρες. “Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι εκτιμούν καλύτερα τη συχνότητα του γέλιου, παρά την έντασή του, τις τελευταίες ώρες”, ανέφερε η ερευνητική ομάδα. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLOS ONE.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το οφθαλμικό μελάνωμα και πώς αντιμετωπίζεται;

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.

Το γενετικό υπόβαθρο των σοβαρών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο

Σταφυλόκοκκος: Τα άτομα με δύο λειτουργικά αντίγραφα του γονιδίου φαίνεται να είναι υγιή, όσοι δεν έχουν λειτουργικά αντίγραφα έχουν αυτοφλεγμονώδη νόσο και όσοι έχουν ένα λειτουργικό αντίγραφο είναι επιρρεπή σε σοβαρές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.