Επιστημονικά Νέα

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Τι επανενεργοποιεί τα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα;

Επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανακάλυψαν ένα μόριο που είναι υπεύθυνο για τη διέγερση των αδρανών κυττάρων από τον καρκίνο του μαστού και την ώθησή τους για τη δημιουργία μεταστάσεων. Η σίγαση αυτού του μορίου, που ονομάζεται Malat1, σε ποντίκια με καρκίνο του μαστού μείωσε τις μεταστάσεις και βελτίωσε την επιβίωση, υποδηλώνοντας ότι μια παρόμοια θεραπεία θα μπορούσε να ωφελήσει τους ασθενείς.

Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές του καρκίνου έχουν καταλάβει ότι νωρίς στην ανάπτυξη του όγκου, ορισμένα καρκινικά κύτταρα ξεφεύγουν από τον πρωτογενή όγκο, ταξιδεύουν σε μακρινά μέρη του σώματος και αδρανοποιούν, μόνο για να ξυπνήσουν χρόνια ή και δεκαετίες αργότερα για να σχηματίσουν μεταστάσεις. Το τι ελέγχει αυτό το φαινόμενο -γνωστό ως λήθαργος του καρκίνου- δεν έχει γίνει κατανοητό. Ωστόσο, επειδή οι μεταστάσεις προκαλούν τους περισσότερους θανάτους που σχετίζονται με τον καρκίνο, οι καλύτερες γνώσεις σχετικά με τον λήθαργο θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ουσιαστικές βελτιώσεις στη θεραπεία.

Θεραπεία για αφύπνιση

Το Malat1, που προηγουμένως συσχετίστηκε με μια ποικιλία καρκίνων, είναι ένα μακρύ μη κωδικοποιητικό RNA (lncRNA), ένας τύπος RNA με διαφορετικούς ρόλους στη γονιδιακή ρύθμιση. Σε μια προηγούμενη μελέτη σε ποντίκια, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια γενετική εξέταση για να αποκαλύψουν παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επανενεργοποίηση των αδρανών μεταστατικών κυττάρων του καρκίνου του μαστού. Μια από τις πιο συναρπαστικές θεραπείες ήταν το Malat1.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν αρχικά ότι η δραστηριότητα Malat1 είναι απαραίτητη για την αφύπνιση των αδρανών κυττάρων και τη δημιουργία μεταστάσεων. Όταν διέγραψαν το γονίδιο Malat1 από τα καρκινικά κύτταρα του μαστού σε ποντίκια, κατέστειλαν σχεδόν πλήρως την ικανότητα των κυττάρων να αποικίζουν τον πνεύμονα και να δημιουργούν μεταστάσεις. Τα αυξανόμενα επίπεδα του Malat1, από την άλλη πλευρά, είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, αυξάνοντας τη μετάσταση και μειώνοντας την επιβίωση σε ένα μοντέλο ποντικού με καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν πώς λειτουργεί το Malat1.

“Βρήκαμε ότι το Malat1 ασκεί διπλή σύγκρουση στα αδρανοποιημένα καρκινικά κύτταρα. Πρώτον, ενεργοποιεί μονοπάτια γονιδιακής έκφρασης που αφυπνίζουν τα κύτταρα και τα κάνει πιο πιθανό να πολλαπλασιαστούν και να σχηματίσουν νέους όγκους. Δεύτερον, το Malat1 διεγείρει την παραγωγή μορίων που μπλοκάρουν το ανοσοποιητικό σύστημα από την αναγνώριση και την καταστροφή των πρόσφατα ενεργοποιημένων καρκινικών κυττάρων”, λέει ο Benjamin Izar, MD, Ph.D., συνεπικεφαλής της μελέτης και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia Vagelos College of Physicians and Surgeons.

«Με άλλα λόγια, το Malat1 επηρεάζει τη συμπεριφορά του αδρανούς καρκίνου καθώς και του μικροπεριβάλλοντος του όγκου που το περιβάλλει», προσθέτει ο Dhiraj Kumar, Ph.D., συνεργάτης ερευνητής στη γενετική και ανάπτυξη και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Δεδομένου του ζωτικού ρόλου του Malat1 στον λήθαργο και τη μετάσταση, η απενεργοποίηση του Malat1 μπορεί να έχει δυνατότητες στη θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου ή στην πρόληψη της ανάπτυξης μεταστάσεων.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου;

Καρκίνος του Μαστού: Η μαστεκτομή μείωσης του κινδύνου μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από τη νόσο

Καρκίνος παχέος εντέρου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον καρκίνο ματιών στα παιδιά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.