Επιστημονικά Νέα

Τα εκπληκτικά οφέλη του θαλασσινού νερού για την υγεία

Τα εκπληκτικά οφέλη του θαλασσινού νερού για την υγεία

Τα οφέλη για την υγεία του θαλασσινού νερού τεκμηριώθηκαν ευρέως ήδη από τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν οι Άγγλοι γιατροί άρχισαν να συνταγογραφούν βουτιές στη θάλασσα, για να βοηθήσουν στη θεραπεία διάφορων παθήσεων, όπως η μελαγχολία.

Όμως, αν και γνωρίζουμε ότι οι διακοπές στην παραλία είναι καλές για την ψυχή, ποια είναι τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από τη θάλασσα; Σύμφωνα με ιατρικά περιοδικά αλλά και τον Joel Pilgrim, εργοθεραπευτή και ιδρυτή του ιδρύματος Waves of Wellness αυτά είναι έξι από τα μεγαλύτερα οφέλη του χρόνου που περνάμε στον ωκεανό.

1. Πυρετός 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρινική άρδευση (όταν ξεπλένετε τη μύτη σας με ένα αλμυρό διάλυμα όπως το νερό των ωκεανών) μπορεί να βοηθήσει τόσο στη φλεγμονή όσο και στη μόλυνση των κόλπων.

2. Αναπνευστικό σύστημα

Δεν χρειάζεται καν να βυθιστείτε στο νερό του ωκεανού για να αποκομίσετε τα οφέλη του. Μια αυστραλιανή μελέτη που εξέτασε τα οφέλη του αλατούχου αέρα στους surfers που πάσχουν από κυστική ίνωση διαπίστωσε ότι ο αλατισμένος αέρας βοήθησε στην εκκαθάριση των πνευμόνων των ασθενών, με μερικούς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να μειώσουν ακόμη και την εξάρτησή τους από ορισμένα αντιβιοτικά.

3. Συνολική ευημερία

Όλοι γνωρίζουμε τα φυσικά οφέλη του να είσαι ενεργός, αλλά ο Joel Pilgrim εξηγεί ότι το άλμα στον ωκεανό για σερφ είναι κάτι παραπάνω από αυτό. «Κατά τη γνώμη μου, όσον αφορά τη σωματική υγεία και την ψυχική υγεία, δεν μπορείτε να έχετε το ένα χωρίς το άλλο. Είναι πραγματικά συνδεδεμένα και για να ζήσουμε μια καλή ζωή, τα δύο πρέπει να είναι αρμονικά. Το σέρφινγκ είναι ένα άθλημα υψηλής έντασης, το οποίο αναγκάζει το σώμα να απελευθερώνει θετικές ενδορφίνες στον εγκέφαλο. Αυτό, σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά οφέλη του σερφ και του εξωτερικού χώρου, το καθιστά το ιδανικό τοπίο για την προώθηση της συνολικής ευημερίας. “

4. Δέρμα

Το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τις επιπτώσεις του αλμυρού νερού. Το Τμήμα Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Kiel έκανε μια μελέτη σχετικά με τα οφέλη του μαγνησίου, το οποίο είναι ένα κοινό μέταλλο στο θαλασσινό νερό, και διαπίστωσε ότι όχι μόνο βελτιώνει την τραχύτητα και τη φλεγμονή του δέρματος, αλλά αφήνει το δέρμα ενυδατωμένο.

5. Κατάσταση ροής

Ο Joel εξηγεί ότι το σέρφινγκ και το κολύμπι είναι εξαιρετικές δραστηριότητες για να σας βοηθήσουν να μπείτε σε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «κατάσταση ροής» ή «στη ζώνη» – καταστάσεις που συνδέονται με την παραγωγή της ορμόνης ανταμοιβής του εγκεφάλου, ντοπαμίνης. «Ο Mihaly Csikszentmihalyi είναι ο ψυχολόγος πίσω από το φαινόμενο που είναι γνωστό ως θεωρία κατάστασης ροής – έχει να κάνει με αυτό το αίσθημα βύθισης σε μια δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι χημικές και ηλεκτρικές οδοί στον εγκέφαλό μας αλλάζουν ενώ βιώνουμε αυτήν τη ροή. Στα προγράμματα Waves of Wellness, χρησιμοποιούμε το σερφ ως θεραπεία για την προώθηση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας.”

6. Λίπος

Το σώμα μας αποθηκεύει δύο τύπους λίπους – καφέ και λευκό. Το λευκό λίπος είναι γενικά το αποτέλεσμα της κατανάλωσης υπερβολικών θερμίδων και μεγάλες ποσότητες αυτού του τύπου λίπους σχετίζονται με πολλές χρόνιες ασθένειες (ειδικά όταν το λευκό λίπος αποθηκεύεται γύρω από την κοιλιακή περιοχή). Ωστόσο, το καφέ λίπος παράγει θερμότητα καίγοντας θερμίδες και τα άτομα με περισσότερο καφέ λίπος είναι καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κρύες θερμοκρασίες. Έτσι, για τους περισσότερους από εμάς, θα πρέπει να στοχεύσουμε στη μείωση της αποθήκευσης λευκού λίπους και στην αύξηση της αποθήκευσης καφέ λίπους – εκεί όπου παίζει ρόλο ο ωκεανός. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση με κρύο νερό (σε θερμοκρασία μικρότερη από επτά βαθμούς) μπορεί να είναι στρατηγική για την αύξηση του καφέ λίπους – και επομένως θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ασφαλής κολύμβηση χειμώνα- καλοκαίρι

Το νερό της θάλασσας εναποθέτει στο δέρμα σας ξένα βακτήρια

Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε πριν βουτήξετε με ψωρίαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανοίγει ο δρόμος για μια επαναστατική θεραπεία του άσθματος

Έρευνα άσθμα: Εστιασμένη στη βιολογική θεραπεία, η μελέτη αναφέρει ότι το 92% των ασθενών που χρησιμοποιούν αυτή τη θεραπεία θα μπορούσαν να μειώσουν με ασφάλεια τη δόση των εισπνεόμενων στεροειδών

Τα οφέλη του εθελοντισμού για την υγεία

Εθελοντισμός: Η πράξη του εθελοντισμού ωφελεί επίσης την υγεία του ατόμου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο εθελοντισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά για τους ηλικιωμένους.

Πόσο σοβαρή είναι η νόσηση με τον ιό Coxsackie;

Κοξάκι: Ενώ οι λοιμώξεις από τον ιό Coxsackie είναι συχνά ήπιες και αυτοπεριοριζόμενες, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα όταν επηρεάζουν την καρδιά.

Συγκέντρωση: Η επιστημονική μέθοδος για να την ενισχύσετε

Συγκέντρωση: Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας, μια απλή και εύκολα εφαρμόσιμη αλλαγή στη συμπεριφορά μας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ικανότητά μας να διατηρήσουμε την εστίαση στην εργασία με την πάροδο του χρόνου.