Επιστημονικά Νέα

Τα εκπληκτικά οφέλη του θαλασσινού νερού για την υγεία

Τα εκπληκτικά οφέλη του θαλασσινού νερού για την υγεία

Τα οφέλη για την υγεία του θαλασσινού νερού τεκμηριώθηκαν ευρέως ήδη από τον 18ο και 19ο αιώνα, όταν οι Άγγλοι γιατροί άρχισαν να συνταγογραφούν βουτιές στη θάλασσα, για να βοηθήσουν στη θεραπεία διάφορων παθήσεων, όπως η μελαγχολία.

Όμως, αν και γνωρίζουμε ότι οι διακοπές στην παραλία είναι καλές για την ψυχή, ποια είναι τα αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία που προέρχονται από τη θάλασσα; Σύμφωνα με ιατρικά περιοδικά αλλά και τον Joel Pilgrim, εργοθεραπευτή και ιδρυτή του ιδρύματος Waves of Wellness αυτά είναι έξι από τα μεγαλύτερα οφέλη του χρόνου που περνάμε στον ωκεανό.

1. Πυρετός 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ρινική άρδευση (όταν ξεπλένετε τη μύτη σας με ένα αλμυρό διάλυμα όπως το νερό των ωκεανών) μπορεί να βοηθήσει τόσο στη φλεγμονή όσο και στη μόλυνση των κόλπων.

2. Αναπνευστικό σύστημα

Δεν χρειάζεται καν να βυθιστείτε στο νερό του ωκεανού για να αποκομίσετε τα οφέλη του. Μια αυστραλιανή μελέτη που εξέτασε τα οφέλη του αλατούχου αέρα στους surfers που πάσχουν από κυστική ίνωση διαπίστωσε ότι ο αλατισμένος αέρας βοήθησε στην εκκαθάριση των πνευμόνων των ασθενών, με μερικούς από τους συμμετέχοντες στη μελέτη να μειώσουν ακόμη και την εξάρτησή τους από ορισμένα αντιβιοτικά.

3. Συνολική ευημερία

Όλοι γνωρίζουμε τα φυσικά οφέλη του να είσαι ενεργός, αλλά ο Joel Pilgrim εξηγεί ότι το άλμα στον ωκεανό για σερφ είναι κάτι παραπάνω από αυτό. «Κατά τη γνώμη μου, όσον αφορά τη σωματική υγεία και την ψυχική υγεία, δεν μπορείτε να έχετε το ένα χωρίς το άλλο. Είναι πραγματικά συνδεδεμένα και για να ζήσουμε μια καλή ζωή, τα δύο πρέπει να είναι αρμονικά. Το σέρφινγκ είναι ένα άθλημα υψηλής έντασης, το οποίο αναγκάζει το σώμα να απελευθερώνει θετικές ενδορφίνες στον εγκέφαλο. Αυτό, σε συνδυασμό με τα ψυχολογικά οφέλη του σερφ και του εξωτερικού χώρου, το καθιστά το ιδανικό τοπίο για την προώθηση της συνολικής ευημερίας. “

4. Δέρμα

Το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας μπορεί επίσης να επωφεληθεί από τις επιπτώσεις του αλμυρού νερού. Το Τμήμα Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Kiel έκανε μια μελέτη σχετικά με τα οφέλη του μαγνησίου, το οποίο είναι ένα κοινό μέταλλο στο θαλασσινό νερό, και διαπίστωσε ότι όχι μόνο βελτιώνει την τραχύτητα και τη φλεγμονή του δέρματος, αλλά αφήνει το δέρμα ενυδατωμένο.

5. Κατάσταση ροής

Ο Joel εξηγεί ότι το σέρφινγκ και το κολύμπι είναι εξαιρετικές δραστηριότητες για να σας βοηθήσουν να μπείτε σε αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν «κατάσταση ροής» ή «στη ζώνη» – καταστάσεις που συνδέονται με την παραγωγή της ορμόνης ανταμοιβής του εγκεφάλου, ντοπαμίνης. «Ο Mihaly Csikszentmihalyi είναι ο ψυχολόγος πίσω από το φαινόμενο που είναι γνωστό ως θεωρία κατάστασης ροής – έχει να κάνει με αυτό το αίσθημα βύθισης σε μια δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι χημικές και ηλεκτρικές οδοί στον εγκέφαλό μας αλλάζουν ενώ βιώνουμε αυτήν τη ροή. Στα προγράμματα Waves of Wellness, χρησιμοποιούμε το σερφ ως θεραπεία για την προώθηση της ψυχικής υγείας και της ευεξίας.”

6. Λίπος

Το σώμα μας αποθηκεύει δύο τύπους λίπους – καφέ και λευκό. Το λευκό λίπος είναι γενικά το αποτέλεσμα της κατανάλωσης υπερβολικών θερμίδων και μεγάλες ποσότητες αυτού του τύπου λίπους σχετίζονται με πολλές χρόνιες ασθένειες (ειδικά όταν το λευκό λίπος αποθηκεύεται γύρω από την κοιλιακή περιοχή). Ωστόσο, το καφέ λίπος παράγει θερμότητα καίγοντας θερμίδες και τα άτομα με περισσότερο καφέ λίπος είναι καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κρύες θερμοκρασίες. Έτσι, για τους περισσότερους από εμάς, θα πρέπει να στοχεύσουμε στη μείωση της αποθήκευσης λευκού λίπους και στην αύξηση της αποθήκευσης καφέ λίπους – εκεί όπου παίζει ρόλο ο ωκεανός. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση με κρύο νερό (σε θερμοκρασία μικρότερη από επτά βαθμούς) μπορεί να είναι στρατηγική για την αύξηση του καφέ λίπους – και επομένως θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ασφαλής κολύμβηση χειμώνα- καλοκαίρι

Το νερό της θάλασσας εναποθέτει στο δέρμα σας ξένα βακτήρια

Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε πριν βουτήξετε με ψωρίαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

NASA Perseverance: Το «κρυφό μήνυμα» της NASA στο αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseveranceκατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αποκρυπτογράφησαν.

Η πανδημία μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πανδημία Covid-19, μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας., ενώ  εκτιμάται ότι την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μία τέτοια δραματική πτώση ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Οι νέες μεταλλάξεις του ιού γίνονται όλο και πιο συχνές ανά την υφήλιο, και δημιουργούν εύλογη ανησυχία, κυρίως η μετάλλαξη B.1.351 που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, για την πιθανή ανθεκτικότητα τους, τόσο στις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όσο και στα εμβόλια.

Διεθνής μελέτη διαπίστωσε αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 σε ενήλικες με σύνδρομο Down

Κορωνοϊός: Μια νέα μελέτη από διεθνή ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με σύνδρομο Down είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, υποστηρίζοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων με τη συγκεκριμένη γενετική διαταραχή.

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία ευθύνεται για μια σειρά σοβαρών παθήσεων

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ομάδας σπάνιων γενετικών διαταραχών, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε κοινές ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Πώς νιώθουν οι άνθρωποι που δεν έχουν την αίσθηση της αφής

Αφή: Ένα από τα τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη αυτοκινούμενων ρομπότ είναι η επίγνωση της θέσης του σώματος. Εμείς ως άνθρωποι και ζώα το έχουμε λύσει πολύ καλά - αισθανόμαστε όταν αγγίζουμε κάτι και γνωρίζουμε πολύ καλά τα όρια του φυσικού μας εαυτού. Αλλά πώς - είναι απολύτως κρίσιμη η αίσθηση της αφής;