Επιστημονικά Νέα

Σπορ: Η παρακολούθηση αθλημάτων βελτιώνει την ευεξία & μειώνει τη μοναξιά

Σπορ: Η παρακολούθηση αθλημάτων βελτιώνει την ευεξία & μειώνει τη μοναξιά

Σπορ: η παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες βαθμολογίες σε δύο βασικές μετρήσεις της υποκειμενικής ευημερίας, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς.

Νέα επιστημονική έρευνα ανακάλυψε ότι η παρακολούθηση live αθλητικών εκδηλώσεων βελτιώνει τα επίπεδα ευεξίας και μειώνει τα αισθήματα μοναξιάς. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Public Health, η έρευνα είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας που εξετάζει τα οφέλη από την παρακολούθηση οποιουδήποτε τύπου ζωντανής αθλητικής εκδήλωσης. Η μελέτη, που διεξήχθη από ακαδημαϊκούς από τη Σχολή Ψυχολογίας και Αθλητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin, χρησιμοποίησε δεδομένα από 7.209 ενήλικες, ηλικίας 16-85 ετών, που ζούσαν στην Αγγλία και συμμετείχαν στην Έρευνα Taking Part.

Διαπίστωσε ότι η παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες βαθμολογίες σε δύο βασικές μετρήσεις της υποκειμενικής ευημερίας, καθώς και χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς. Αυτά τα αποτελέσματα είναι σημαντικά καθώς προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή συνδέονται με λιγότερες συνθήκες ζωής και καλύτερη σωματική υγεία, επιτυχή γήρανση και χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Η νέα μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων οδηγεί σε αύξηση της αίσθησης των ανθρώπων ότι «η ζωή αξίζει τον κόπο» και το μέγεθος αυτής της αύξησης είναι συγκρίσιμο με αυτό της απόκτησης απασχόλησης. Πολλές πρωτοβουλίες προωθούν επί του παρόντος τα οφέλη της σωματικής συμμετοχής στον αθλητισμό, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών γεγονότων μπορεί επίσης να προσφέρει ένα προσιτό και αποτελεσματικό εργαλείο δημόσιας υγείας για τη βελτίωση της ευεξίας και τη μείωση της μοναξιάς.

Η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Helen Keyes, Επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας και Αθλητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU), είπε: “Προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα αθλήματα ή σε μικρά δείγματα πληθυσμού, όπως φοιτητές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η δική μας είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τα οφέλη από την παρακολούθηση οποιασδήποτε αθλητικής εκδήλωσης σε έναν ενήλικο πληθυσμό και επομένως τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τη διαμόρφωση μελλοντικών στρατηγικών δημόσιας υγείας, όπως η προσφορά μειωμένων τιμών εισιτηρίων για ορισμένες ομάδες”.

“Οι ζωντανές εκδηλώσεις που καλύπτονταν από την έρευνα κυμαίνονταν από δωρεάν ερασιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως η παρακολούθηση αθλητικών ομάδων χωριών, μέχρι τους αγώνες ποδοσφαίρου της Premier League. Ως εκ τούτου, πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα οφέλη είναι πιο έντονα για το άθλημα της ελίτ , ή συνδέονται πιο στενά με την υποστήριξη μιας συγκεκριμένης ομάδας. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι η παρακολούθηση ζωντανών αθλημάτων όλων των τύπων παρέχει πολλές ευκαιρίες για κοινωνική αλληλεπίδραση και αυτό βοηθά στη δημιουργία ομαδικής ταυτότητας και του ανήκειν, κάτι που με τη σειρά του μετριάζει τη μοναξιά και ενισχύει τα επίπεδα ευεξίας.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10 Τρόποι για να μειώσετε το αίσθημα του άγχους

6 τρόποι με τους οποίους οι άντρες μπορούν να εξασκήσουν την αυτοφροντίδα

5 Συμβουλές για εσάς που απολαμβάνετε τις προπονήσεις σας

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας καθημερινά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ελπίδα για τους ασθενείς μετά τη διαπίστωση ότι η βεδολιζουμάμπη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της χρόνιας θυλακίτιδας (πουγκίτιδας)

Σε μεταγενέστερες έρευνες έχουμε δείξει ότι η βεδολιζουμάμπη βελτιώνει σημαντικά την επούλωση του βλεννογόνου στην θυλακίτιδα πουγκίτιδα. Το vedolizumab είναι διαθέσιμο για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου του Crohn στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο".

Τι απαραίτητα θα πρέπει να γνωρίζει το κάθε κορίτσι με πρώιμη εμμηναρχή που θέλει στο μέλλον να γίνει μαμά

Οι γυναίκες με πρώιμη εμμηναρχή μπορούν να ενδυναμωθούν από αυτή τη γνώση και τις εναλλακτικές που υπάρχουν χάρη στην επιστήμη η οποία είναι με το μέρος τους.

Η ενίσχυση της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού μπορεί να εξαλείψει τα κύτταρα γήρανσης

"Η έρευνά μας επιτρέπει μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων μέσω της ενίσχυσης της αντι-ιικής ανοσολογικής απόκρισης", λέει ο Demehri. "Μας ενδιαφέρει η αξιοποίηση της ανοσολογικής απόκρισης στον κυτταρομεγαλοϊό ως θεραπεία για την εξάλειψη των γερασμένων κυττάρων σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η ίνωση και οι εκφυλιστικές ασθένειες".

Η μικροβαρύτητα στο διάστημα μπορεί να αλλάξει τα ανθρώπινα κύτταρα

Διάστημα: Στη μικροβαρύτητα, 37 πρωτεΐνες έδειξαν ότι τα επίπεδα έκφρασης είχαν αυξηθεί κατά 50% σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση σε κύτταρα που εκτέθηκαν στην κανονική βαρύτητα της Γης.