Επιστημονικά Νέα

Σοβαρή COVID-19: Σχετίζεται με μοριακές υπογραφές γήρανσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Σοβαρή COVID-19: Σχετίζεται με μοριακές υπογραφές γήρανσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα εγκεφάλου από τους ασθενείς με COVID-19 που ελήφθησαν για μια άλλη ομάδα ανθρώπων που είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες, μερικοί από τους οποίους ήταν σχετικά νέοι και μερικοί από τους οποίους ήταν άνω των 71 ετών.

Σοβαρή COVID-19: Μια ομάδα ερευνητών που εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ βρήκε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε σοβαρές λοιμώξεις COVID-19 μπορεί να εμφανίζουν συμπτώματα γήρανσης σε τμήματα του εγκεφάλου τους. Στην εργασία τους που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Aging, η Μαρία Μαυρικάκη, ο Jonathan Lee, ο Isaac Solomon και ο Frank Slack περιγράφουν τις αναλύσεις τους σε εγκεφαλικό ιστό από θανόντες ασθενείς και τι έμαθαν. Καθώς η πανδημία συνεχίζεται, αν και σε πολύ λιγότερο διαδεδομένη μορφή, οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τις επιπτώσεις του ιού SARS-CoV-2. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, αφού διάβασαν αναφορές που έδειχναν ότι ορισμένοι άνθρωποι με σοβαρά συμπτώματα παρουσίασαν γνωστική έκπτωση, οι ερευνητές έριξαν μια πιο προσεκτική ματιά στους εγκεφάλους ανθρώπων που πέθαναν από σοβαρές λοιμώξεις COVID-19.

Η εργασία περιελάμβανε τη συλλογή δειγμάτων εγκεφαλικού ιστού από τους φλοιούς 21 ανθρώπωνπου είχαν πεθάνει από μόλυνση COVID-19. Στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα δείγματα με δείγματα 22 άλλων ανθρώπων που είχαν πεθάνει αλλά δεν είχαν ποτέ πάθει COVID-19. Τα συνέκριναν επίσης με μια άλλη ομάδα ελέγχου ατόμων που δεν είχαν ποτέ πάθει COVID-19 αλλά είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες αφού τους είχαν τοποθετήσει αναπνευστήρα – μια παρέμβαση που είναι γνωστό ότι προκαλεί αρνητικές παρενέργειες. Κατά τη σύγκρισή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία ενεργοποίησης γονιδίων στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη φλεγμονή ήταν συχνότερα στα άτομα που είχαν πεθάνει από τη μόλυνση COVID-19 από ό,τι σε οποιαδήποτε από τις άλλες δύο ομάδες. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα γονίδια που σχετίζονται με τη νόηση και το σχηματισμό συνδέσεων μεταξύ των κυττάρων του εγκεφάλου ήταν λιγότερο ενεργά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα δείγματα εγκεφάλου από τους ασθενείς με COVID-19 που ελήφθησαν για μια άλλη ομάδα ανθρώπων που είχαν πεθάνει από άλλες αιτίες, μερικοί από τους οποίους ήταν σχετικά νέοι και μερικοί από τους οποίους ήταν άνω των 71 ετών. Διαπίστωσαν ομοιότητες μεταξύ της αλλαγής της γονιδιακής δραστηριότητας στους ασθενείς με COVID-19 και σε εκείνους που ήταν άνω των 71 ετών. Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι η εργασία τους είναι μόνο ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της σαφούς σύνδεσης μεταξύ των λοιμώξεων COVID-19 και της πρόωρης γήρανσης του εγκεφάλου και σημειώνουν ότι οι ίδιοι και άλλοι εργάζονται ήδη σε περισσότερες μελέτες. Σημειώνουν επίσης ότι οι φλεγμονώδεις αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να οφείλονται στη φλεγμονή που προκάλεσε η λοίμωξη και όχι στον ίδιο τον ιό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η σοβαρή COVID-19 προκαλεί γνωστική γήρανση 20 ετών

Η σοβαρή Covid μπορεί να προκαλέσει πτώση IQ 10 βαθμούς

Οι ασθενείς με επίμονη γνωστική εξασθένηση μήνες μετά την ασθένεια ήπιας COVID-19 έχουν υψηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προστατέψτε την οικογένειά σας από το μονοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα: Εδώ προσφέρονται μερικές συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και τη θεραπεία ενός ατόμου που έχει δηλητηριαστεί με το αέριο.

Γιατί πρήζονται τα άκρα μας;

Οίδημα: Τα συμπτώματα του οιδήματος μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του μεγέθους ή πρήξιμο του ιστού.

Πρόβλεψη άνοιας με χρήση χαρακτηριστικών νευρωνικών δικτύων

Άνοια: Η ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να είναι ένα πρώιμο σύμπτωμα της νόσου του Αλτσχάιμερ, της νόσου των εγκεφαλικών μικρών αγγείων, της άνοιας με σώματα Lewy ή άλλων νευρογνωστικών διαταραχών.

Πειραματικό εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό Marburg προστατεύει από τη μόλυνση με μία μόνο δόση

Το πειραματικό εμβόλιο, εν τω μεταξύ, το οποίο μελετάται στο εργαστήριο του Hunegnaw και σε άλλα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών, θεωρείται ως ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων - ένα εμβόλιο για περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες Μάρμπουργκ και την ανάπτυξη εμβολίου σε περίπτωση που ο ιός χρησιμοποιηθεί σε μια πράξη βιοτρομοκρατίας.

Οι εργαζόμενοι εστιάζουν πιο πολύ σε άμεσους παρά σε μακροπρόθεσμους στόχους υγείας

Εργαζόμενοι:  Είναι πιο αποφασισμένοι να εργαστούν για τους άμεσους στόχους υγείας τους, όπως ο πόνος στην πλάτη ή στις αρθρώσεις, παρά μακροπρόθεσμους στόχους υγείας, όπως η διαχείριση του διαβήτη ή της υπέρτασης.

Μικρή μελέτη δείχνει ότι το αντιελονοσιακό μονοκλωνικό αντίσωμα υπόσχεται την πρόληψη της ελονοσίας

Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να διερευνηθεί κατά πόσον το CIS43LS μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μακροχρόνια προστασία και για να καθοριστεί η βέλτιστη δοσολογία στα παιδιά της Αφρικής. Επιπλέον, η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να αξιολογήσει κατά πόσον τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την προστασία των εγκύων γυναικών.