Επιστημονικά Νέα

Σωματική άσκηση – όσφρηση: Πώς σχετίζονται

Σωματική άσκηση – όσφρηση: Πώς σχετίζονται

Σωματική άσκηση - όσφρηση: Νέα έρευνα σε ποντίκια υποδηλώνει ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της σωματικής άσκησης και γονιδίων που σχετίζονται με την ικανότητα της όσφρησης.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα τρωκτικά χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα για διάφορους λόγους: είναι μικρά, αναπαράγονται γρήγορα και υπάρχει η αντίληψη ότι μοιράζονται τόσο γενετικά όσο και συμπεριφοριστικά χαρακτηριστικά με τον άνθρωπο.

Σε μία μελέτη του Sachiko Haga-Yamanaka και των συναδέλφων του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside, τοποθετήθηκαν ποντίκια σε τροχό. «Το “εθελοντικό“ τρέξιμο στους τροχούς (VWR) είναι μια εγγενές κίνητρο και μία φυσική συμπεριφορά ανταμοιβής για τα ποντίκια, καθώς ακόμη και τα άγρια ποντίκια τρέχουν σε έναν τροχό τοποθετημένο στη φύση», όπως έγραψαν οι ερευνητές στην εφημερίδα τους.

Έτσι, παρακολουθώντας τα ποντίκια, οι ερευνητές μπόρεσαν να διακρίνουν εκείνα, τα οποία επέλεξαν να περάσουν περισσότερο χρόνο τρέχοντας στη ρόδα. Τα ποντίκια αυτά εκτράφηκαν μαζί, και οι απόγονοί τους παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Έτσι οι δρομείς υψηλού επιπέδου, επιλέχθηκαν από τους ερευνητές, οι οποίοι απάρτιζαν την επιστημονική ομάδα αυτού του πειράματος, και αναπαράχθηκαν επιλεκτικά – και ούτω καθεξής, έως ότου η ομάδα των ερευνητών κατόρθωσε να δημιουργήσει μία σειρά από ποντίκια, τα οποία είχαν σχεδιαστεί ώστε να ανήκουν στην ομάδα των υψηλών επιδόσεων.

Στη συνέχεια συνέκριναν αυτά τα ποντίκια με μια ομάδα ποντικών, η οποία είχε επιλεγεί για τις ανάγκες του πειράματος και η οποία δεν είχε τροποποιηθεί γενετικά, για να μπορέσουν να ανακαλύψουν τι είχε συμβεί κατά την εξέλιξη με τεχνητή επιλογή.

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρώντας ένα μέρος του οσφρητικού συστήματος, που βρίσκεται στη μύτη των τρωκτικών – και τους αντίστοιχους νευρώνες του στον εγκέφαλο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχαν 132 γονίδια, που έχουν αλλάξει στην πρώτη ομάδα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του πειράματος, Haga-Yamanaka: «Το οσφρητικό σύστημα διαφοροποιήθηκε γενετικά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ομάδας ποντικών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιλεκτικής αναπαραγωγής. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτοί οι χημειοαισθητικοί υποδοχείς, που εκφράστηκαν από τα αλλοιωμένα γονίδια, παίζουν σημαντικό ρόλο για τον έλεγχο της εθελοντικής άσκησης σε ποντίκια».

Συμπερασματικά: «Οι υψηλών επιδόσεων δρομείς είχαν μια μοναδική αίσθηση όσφρησης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το πότε και το τι τρώμε μετά την άσκηση παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο

Ναι, η γυμναστική με τον οργασμό σχετίζονται τελικά.

Οφέλη της αερόβιας άσκησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια 5ήμερη έκθεση στη ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ρύπανση εγκεφαλικό: Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη για τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και του εγκεφαλικού αποκαλύπτει ότι ακόμη και μια σύντομη έκθεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Σκούρα oύρα και άλλα συμπτώματα τουαλέτας που μπορεί να είναι σημάδια ηπατικής βλάβης

Ηπατική βλάβη: Το χρώμα των ούρων και των κοπράνων σας μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την κατάσταση του συκωτιού σας. Τα χλωμά κόπρανα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν ένα πρόβλημα με το ήπαρ ή άλλο συστατικό του συστήματος παροχέτευσης των χοληφόρων. 

Έρευνα διαπιστώνει ότι οι κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο έχουν γίνει πιο ποικιλόμορφες τις τελευταίες δύο δεκαετίες

Ενώ η μελέτη δεν εξέτασε τους υποκείμενους παράγοντες που επηρέασαν τις παρατηρούμενες τάσεις, ο Farooq υπέθεσε ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διαθέσιμων κλινικών δοκιμών πρώιμης φάσης, οι αλλαγές στα κριτήρια επιλεξιμότητας και η αύξηση του αριθμού των μικρών κέντρων που προσφέρουν κλινικές δοκιμές μπορεί να συνέβαλαν στην αύξηση της ποικιλομορφίας των συμμετεχόντων σε κλινικές δοκιμές τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.