Επιστημονικά Νέα

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Η «ασθένεια του φιλιού» μεταξύ των εφήβων μπορεί να την προκαλέσει

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Η «ασθένεια του φιλιού» μεταξύ των εφήβων μπορεί να την προκαλέσει

Η ΣΚΠ είναι μια απρόβλεπτη ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που κυμαίνεται από σχετικά καλοήθης έως καταστροφική.

Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Σχεδόν 1 εκατομμύριο Αμερικανοί ζουν με «ΣΚΠ» Η λοιμώδης μονοπυρήνωση – επίσης γνωστή ως «μονό» ή «η ασθένεια του φιλιού» – στην παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) ως ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, ερευνητές από τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν δεδομένα από σχεδόν 2,5 εκατομμύρια Σουηδούς.

Η μελέτη ομάδας με βάση τον πληθυσμό δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα στο περιοδικό JAMA Network Open. οι συγγραφείς έγραψαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει το Σουηδικό Μητρώο Συνολικού Πληθυσμού για να αναγνωρίσουν άτομα γεννημένα στη Σουηδία από την 1η Ιανουαρίου 1958 έως τις 31 Δεκεμβρίου 1994, τα οποία συμπλήρωσαν την ηλικία των 25 ετών από την 1η Ιανουαρίου 1990 έως τις 31 Δεκεμβρίου, 2019, με τους δύο γονείς εν ζωή το 1990, προκειμένου να βοηθηθεί η ταυτοποίηση όλων των συγγενών πρώτου βαθμού καθώς και οι διαγνώσεις ΣΚΠ στους γονείς.

Οι συμμετέχοντες ηλικίας 20 ετών παρακολουθήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1978 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018 και τα δεδομένα αναλύθηκαν από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον μοναδικό ατομικό σουηδικό προσωπικό αριθμό ταυτοποίησης για να συνδέσουν δεδομένα σε διάφορα μητρώα και να προσδιορίσουν τις διαγνώσεις που βασίζονται σε νοσοκομεία των μελών της ομάδας και τους συγγενείς τους πρώτου βαθμού. Εκτίμησαν τον κίνδυνο διάγνωσης ΣΚΠ που σχετίζεται με ΠΣ στην παιδική, εφηβική και πρώιμη ενήλικη ζωή χρησιμοποιώντας το STATA για ανάλυση δεδομένων και τα συμβατικά μοντέλα παλινδρόμησης αναλογικών κινδύνων του Cox.

Οι συγγραφείς προσαρμόστηκαν για το φύλο, τη γονική διάγνωση ΣΚΠ, τη σειρά γέννησης και την ηλικία των γονέων κατά τη γέννηση, και η ομάδα είπε ότι τα κλασματικά πολυώνυμα δεύτερου βαθμού υποδηλώνουν ότι η γονική ηλικία κατά τη γέννηση συσχετίστηκε γραμμικά με τον κίνδυνο διάγνωσης ΣΚΠ. Η ομάδα έλαβε επίσης υπόψη την υγεία των αδερφών των συμμετεχόντων – που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην επιβεβαίωση ή την έκπτωση του ρόλου της οικογενειακής γενετικής στην ανάπτυξη της ΣΚΠ – και τα κλασματικά πολυώνυμα για τη στρωματοποιημένη παλινδρόμηση αναλογικών κινδύνων Cox υποδηλώνουν επίσης ότι η γονική ηλικία σε Η γέννηση συσχετίστηκε γραμμικά με τον κίνδυνο διάγνωσης ΣΚΠ.

Από το 52,63% που ήταν άνδρες και το 47,37% που ήταν γυναίκες, οι γιατροί διέγνωσαν σχεδόν 6.000 με ΣΚΠ μετά την ηλικία των 20 ετών. Τα αποτελέσματα από τη στρωματοποιημένη αναλογική παλινδρόμηση των κινδύνων Cox έδειξαν ότι η γυναίκα και η μεγαλύτερη ηλικία της μητέρας κατά τη γέννηση συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης ΣΚΠ, ενώ τα νεογέννητα παιδιά διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο να διαγνωστούν με ΣΚΠ σε σύγκριση με τα πρωτότοκα παιδιά.

Η ηλικία του πατέρα κατά τη γέννηση δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης ΣΚΠ. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση στην παιδική ηλικία και την εφηβεία –με υψηλότερο κίνδυνο στην εφηβεία– συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης ΣΚΠ που παρέμεινε σημαντικός μετά τον έλεγχο των κοινών οικογενειακών παραγόντων στη στρωματοποιημένη αναλογική παλινδρόμηση των κινδύνων Cox. Η λοιμώδης μονοπυρήνωση στην πρώιμη ενήλικη ζωή συσχετίστηκε επίσης με τον κίνδυνο επακόλουθης διάγνωσης της ΣΚΠ, αλλά ο κίνδυνος μειώθηκε και δεν ήταν σημαντικός αφού οι ερευνητές έλεγξαν για κοινούς οικογενειακούς παράγοντες. «Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η IM στην παιδική ηλικία και ιδιαίτερα στην εφηβεία είναι ένας παράγοντας κινδύνου που σχετίζεται με τη διάγνωση της ΣΚΠ, ανεξάρτητα από κοινούς οικογενειακούς παράγοντες», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος εμφάνισης σκλήρυνσης κατά πλάκας μειώνεται, όσο μεγαλύτερος γερνάει ένα άτομο που κολλάει μονογονεϊκά. “Η διάγνωση [μονο] στο νοσοκομείο στην παιδική ηλικία και κυρίως στην εφηβεία συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο επακόλουθης διάγνωσης σκλήρυνσης κατά πλάκας, ανεξάρτητα από μετρημένους και μη μετρούμενους κοινόχρηστους οικογενειακούς παράγοντες που αντιμετωπίζονται από τη στρωματοποιημένη παλινδρόμηση αναλογικών κινδύνων Cox. Υπήρχαν λιγότερες ενδείξεις ανεξάρτητης συσχέτισης ΣΚΠ με IM στην πρώιμη ενήλικη ζωή», είπαν.

“Αυτό το μοτίβο κινδύνου που καθορίζεται από την ηλικία μπορεί να αντανακλά τη διακύμανση της ευαισθησίας σε περιβαλλοντικές εκθέσεις λόγω αναπτυξιακών αλλαγών του ανοσοποιητικού συστήματος και του [κεντρικού νευρικού συστήματος].” Το Mono είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται συχνότερα μέσω των σωματικών υγρών, συμπεριλαμβανομένου του σάλιου.

Ο ιός Epstein-Barr (EBV) είναι η πιο κοινή αιτία λοιμώδους μονοπυρήνωσης, αλλά άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν τη νόσο. Η ΣΚΠ είναι μια απρόβλεπτη ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που κυμαίνεται από σχετικά καλοήθης έως καταστροφική. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αν και αρκετά φάρμακα έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη θεραπεία μιας ή περισσότερων μορφών σκλήρυνσης κατά πλάκας. Σύμφωνα με μια μελέτη της National MS Society, σχεδόν 1 εκατομμύριο Αμερικανοί ζουν με ΣΚΠ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι 4 ασθένειες που μεταδίδονται με το φιλί

Πως σχετίζεται η λοιμώδης μονοπυρήνωση με τα αυτοάνοσα νοσήματα

Λοιμώδης μονοπυρήνωση, η ασθένεια του φιλιού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.