Επιστημονικά Νέα

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: HPV ή Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων και πρόληψη

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: HPV ή Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων και πρόληψη

Σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα Καρκίνος: Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Στους άνδρες, ο πιο συνηθισμένος καρκίνος HPV είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Παρουσιάζεται στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών.

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων, επίσης γνωστός ως HPV, είναι ένα συνηθισμένο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ειδικότερα, το έτος 2018 στις ΗΠΑ, υπήρξαν περίπου 43 εκατομμύρια μολύνσεις, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούσαν μεγαλύτερους εφήβους και νεαρούς ενήλικες, σύμφωνα με το CDC.

Τα άτομα με HPV κινδυνεύουν να αναπτύξουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και ορισμένους καρκίνους, δήλωσε η Debbie Saslow, εμπειρογνώμων καρκίνου HPV και γυναικολογικών καρκίνων και διευθύνων σύμβουλος στο αντίστοιχο τμήμα της American Cancer Society των ΗΠΑ. Η Saslow έχει περάσει σχεδόν 25 χρόνια μελετώντας τον HPV και εργάζεται για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του HPV.

Σύμφωνα με την Debbie Saslow: “Σχεδόν όλοι θα “κολλήσουν” HPV κάποια στιγμή και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα. Ορισμένοι τύποι HPV μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα του δέρματος, κάποιοι μπορεί να προκαλέσουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και άλλοι προκαλούν καρκίνο¨.

Οι τύποι του HPV που προκαλούν καρκίνο μεταδίδονται μέσω της οικείας επαφής με το δέρμα, οπότε κυρίως μέσω σεξουαλικών δραστηριοτήτων. Ο πιο κοινός καρκίνος HPV στις γυναίκες είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Ενώ ορισμένες γυναίκες μπορεί να μην είναι εξοικειωμένες με τον τράχηλο τους, πολλές πηγαίνουν σε έναν γυναικολόγο για να ελεγχθούν για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας με τεστ Παπανικολάου ή HPV”, δήλωσε η κα Saslow, και προσέθεσε:

“Ο πιο συνηθισμένος καρκίνος του HPV στους άνδρες είναι ο καρκίνος του λαιμού, αν και οι γυναίκες μπορούν να τον εμφανίσουν επίσης. Είναι στο στοματοφάρυγγα, που είναι το πίσω μέρος του λαιμού και των αμυγδαλών. Οι άλλοι τέσσερις καρκίνοι είναι: καρκίνος του πρωκτού σε άνδρες και γυναίκες, καρκίνος του πέους στους άνδρες και καρκίνοι αιδοίου και κόλπου στις γυναίκες. Ο πόνος μετά το σεξ και η ανώμαλη αιμορραγία είναι δύο συνήθη συμπτώματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας”.

Ααφορικά με τους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης της ανάπτυξης καρκίνου HPV, η Debbie Saslow επισημαίνει ότι “ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει περισσότερο από το 90% των καρκίνων του HPV και πάνω από το 90% των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, ενώ συνιστάται για αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9 έως 12 ετών, αλλά άτομα έως 26 ετών μπορούν να λάβουν το εμβόλιο”.

Η δευτερογενής πρόληψη για τις γυναίκες ηλικίας 25 έως 65 ετών είναι ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας. Εντοπίζοντας τον καρκίνο και θεραπεύοντας ή αφαιρώντας αυτόν ή τον τράχηλο, η ιατρική επιστήμη μπορεί πραγματικά να αποτρέψει τον καρκίνο, δήλωσε η κα Saslow. Η προτιμώμενη μέθοδος ελέγχου, σύμφωνα με την ίδια, είναι μια δοκιμή HPV κάθε πέντε χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το κοινωνικό στίγμα που φέρνει στη ζωή μας ο κορωνοϊός

Τύποι και συμπτώματα σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων

Στόχος η εξάλειψη του AIDS έως το 2030

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.