Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Σαλμονέλα: Πώς να προστατευτείτε

Σαλμονέλα: Πώς να προστατευτείτε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μολύνονται από τη σαλμονέλα κάθε χρόνο, γεγονός που υποδεικνύει ότι η σαλμονέλα είναι μια πολύ κοινή ασθένεια/δηλητηρίαση.


Συνήθως προκαλείται από την κατανάλωση ωμού ή κατεψυγμένου κρέατος, αυγών ή προϊόντων που περιέχουν αυγά.

Συμπτώματα

Τα άτομα που πάσχουν από σαλμονέλα εκδηλώνουν πάντα τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες:

-Διάρροια
-Ναυτία και έμετος
-Κοιλιακό άλγος
-Πυρετός
-Πονοκέφαλος και ρίγη

Πώς να προστατευθείτε από πιθανή δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Πλένετε πάντοτε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό: Πριν την προετοιμασία/χειρισμό των τροφών -και ειδικά των ωμών πουλερικών- για να αποτραπεί η μεταφορά των βακτηρίων της σαλμονέλας στο στόμα σας ή σε οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια αγγίξετε, φροντίστε να πλύνετε τα χέρια σας καλά, όταν τελειώσετε.
Είναι σώφρον, κατά τον χειρισμό ωμού κοτόπουλου και άλλων πουλερικών να χρησιμοποιείται γάντια μιας χρήσης και μετά να τα πετάτε.

Ποτέ μην καταναλώνετε μη παστεριωμένο γάλα

Αποφεύγετε να τρώτε ωμά αυγά: Μαγειρέψτε τα αυγά μέχρι να φτάσουν τους 160°C για την πρόληψη της σαλμονέλας. Οι τροφές που περιέχουν ωμά αυγά θα πρέπει γενικά να αποφεύγονται. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα βρασμένα αυγά όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Πλύνετε την επιφάνεια εργασίας στην κουζίνα και τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε με νερό και σαπούνι μετά το χειρισμό ωμού κρέατος ή πουλερικών το συντομότερο δυνατόν

Κρατήστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά σε ξεχωριστούς χώρους από άλλες τροφές στο ψυγείο σας. Επίσης, προτού βάλετε νέα προϊόντα στο ψυγείο στο ράφι όπου είχατε αποθηκεύσει το ωμό κρέας, πλύνετε πρώτα το ράφι πολύ καλά.

Το μαγείρεμα ωμών τροφών ζωικής προέλευσης σε μια ορισμένη θερμοκρασία μπορεί να αποτρέψει τη μεταφορά της σαλμονέλας:

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε το φούρνο μικροκυμάτων για να μαγειρέψετε τέτοιου είδους τροφές, επειδή με αυτή τη μέθοδο δεν αυξάνεται αρκετά η θερμοκρασία ομοιόμορφα σε όλο το κρέας και θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβίωση της σαλμονέλας. Η εσωτερική θερμοκρασία για το κρέας από στήθος κοτόπουλου πρέπει να είναι τουλάχιστον 76°C και για το κρέας από το μπούτι του κοτόπουλου 82°C.

Πλένετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα καταναλώσετε: Να είστε πιο προσεκτικοί με το γάλα και τις τροφές που παρασκευάζονται ειδικά για έγκυες γυναίκες και βρέφη. Προσπαθήστε να δίνετε στα βρέφη μητρικό γάλα για όσο μεγαλύτερο διάστημα είναι εφικτό, επειδή το βρεφικό γάλα αποτρέπει τη σαλμονέλα, ενώ συμβάλλει και στην καλύτερη θωράκιση του οργανισμού σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Ενζυματικός διακόπτης κατευθύνει την εντερική αναγέννηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Ανοσοθεραπεία μειώνει 40% τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο πνεύμονα 

Καρκίνος πνεύμονα:Ο τρόπος λειτουργίας της ανοσοθεραπείας βασίζεται στην χρήση ειδικών φαρμάκων, όπως οι αναστολείς των σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors), που εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να καταστρέψουν τα ανοσοκύτταρα του οργανισμού.

Έντερο - Γιατί ονομάζεται δεύτερος εγκέφαλος;

Έντερο: Είναι ένας πολύπλοκος, ανεξάρτητος εγκέφαλος που επηρεάζει τη διάθεσή μας, την ψυχική μας υγεία, ακόμη και τις αποφάσεις μας. Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου υπογραμμίζει τη σημασία της σωστής διατροφής και της υγείας του εντέρου για τη συνολική υγεία.

Η σχέση μεταξύ βιταμίνης D και υγείας του παχέος εντέρου

Παχύ έντερο: Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας, είτε μέσω της διατροφής, της έκθεσης στον ήλιο είτε μέσω συμπληρωμάτων, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη φλεγμονωδών και καρκινικών παθήσεων του εντέρου.

Close Icon