Επιστημονικά Νέα

ΠΟΥ: Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015 αφιερωμένη στα μη ασφαλή τρόφιμα

ΠΟΥ: Η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015 αφιερωμένη στα μη ασφαλή τρόφιμα

Τα μη ασφαλή τρόφιμα συνδέονται με το θάνατο περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως – κυρίως παιδιών. Τα τρόφιμα που περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες είναι υπεύθυνα για περισσότερες από 200 ασθένειες, που κυμαίνονται από διάρροια σε καρκίνους. Έτσι, ο ΠΟΥ αποφάσισε πως το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015 είναι η ασφάλεια των τροφίμων.

Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου

Νέες απειλές για την ασφάλεια των τροφίμων εμφανίζονται διαρκώς. Αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων, τη διανομή και την κατανάλωση, αλλαγές στο περιβάλλον και την εμφάνιση νέων και αναδυόμενων παθογόνων μικροβιακής αντοχής.

Όλα αυτά, θέτουν προκλήσεις για τα εθνικά συστήματα ασφάλειας των τροφίμων. Παράλληλα οι αυξήσεις στα ταξίδια και το εμπόριο ενισχύουν την πιθανότητα η μόλυνση να εξαπλωθεί διεθνώς.

Όσο ο εφοδιασμός τροφίμων μας γίνεται όλο και πιο «παγκοσμιοποιημένος», η ανάγκη για την ενίσχυση των συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο γίνεται όλο και πιο εμφανής.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ ανέλαβε την πρωτοβουλία της προώθησης των προσπαθειών για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, από το αγρόκτημα στο πιάτο (και παντού ενδιάμεσα) για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου 2015.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.

Δύο νέες μελέτες ρίχνουν ακόμη περισσότερο φως στη βρετανική μετάλλαξη

Βρετανική μετάλλαξη: Η άκρως μεταδοτική αυτή παραλλαγή, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Κεντ της Αγγλίας πέρυσι το φθινόπωρο και έκτοτε έχει κυριαρχήσει σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, μεταξύ άλλων εμφανίζοντας γρήγορη εξάπλωση και στην Ελλάδα, δε φαίνεται τελικά να προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα και μεγαλύτερες επιπλοκές.

Ατομικά VS Ομαδικά Αθλήματα για τα Παιδιά

Τα αθλήματα χωρίζονται σε ατομικά και ομαδικά. Στα ατομικά οι αθλητές αγωνίζονται μόνοι τους και εξαρτώνται αποκλειστικά από τον εαυτό τους. Αντιθέτως, στα ομαδικά υπάρχουν τουλάχιστον δύο άτομα, με τα οποία συνεργάζονται.