Επιστημονικά Νέα

Πνευμονία άσκηση: Όσοι αθλούνται τακτικά έχουν μικρότερο κίνδυνο για πνευμονία

Πνευμονία άσκηση: Όσοι αθλούνται τακτικά έχουν μικρότερο κίνδυνο για πνευμονία

Πνευμονία άσκηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία καθώς και να πεθάνουν από αυτήν. Τα οφέλη της τακτικής άσκησης είναι γνωστά και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα των μολυσματικών ασθενειών. Προηγούμενες έρευνες είχαν προτείνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πνευμονίας. Ωστόσο, οι μελέτες είχαν αμφιλεγόμενα ευρήματα με ορισμένα στοιχεία αναφοράς για σχέση και άλλα χωρίς στοιχεία. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συγκεντρωτική ανάλυση όλων των δημοσιευμένων μελετών για να επανεκτιμήσουν τη σχέση μεταξύ της τακτικής άσκησης και του κινδύνου εμφάνισης πνευμονίας.

Τα ερωτήματα που στόχευε να απαντήσει η μελέτη ήταν:

  • Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και του μελλοντικού κινδύνου πνευμονίας;
  • Εάν υπάρχει σχέση, ποια είναι η δύναμη και η φύση της;
  • Εάν υπάρχει συσχέτιση, είναι ισχυρότερη ή πιο αδύναμη σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο ή όχι σωματικά δραστήριοι. Η σχέση αυτή φάνηκε για περιπτώσεις πνευμονίας που δεν οδήγησαν σε θάνατο και εκείνες που οδήγησαν σε θάνατο. Τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν λαμβάνοντας υπόψη γνωστούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πνευμονία όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και οι προϋπάρχουσες ασθένειες. Η δύναμη της ένωσης δεν διέφερε ανάλογα με την ηλικία ή το φύλο.

Σημασία των ευρημάτων

Ο Δρ. Setor Kunutsor, Ανώτερος Λέκτορας στο Evidence Synthesis στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ: Μεταφραστικές Επιστήμες Υγείας (THS) και συγγραφέας στην εργασία, είπε: “Σε αυτήν την πρώτη συγκεντρωτική ανάλυση όλων των μελετών που διεξήχθησαν για το θέμα, βρήκαμε ισχυρές και πειστικά στοιχεία μιας σχέσης μεταξύ της τακτικής άσκησης και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης πνευμονίας ενός ατόμου καθώς και θανάτου από τη νόσο. Αν και η μελέτη μας δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ποσότητα και την ένταση της σωματικής δραστηριότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη της πνευμονίας, ορισμένα από τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το περπάτημα για 30 λεπτά μία φορά την εβδομάδα έχει προστατευτική επίδραση στον θάνατο λόγω πνευμονίας”.

Κατά τους χειμερινούς μήνες και με την COVID-19, η ανάπτυξη σοβαρής πνευμονίας από τον κορωνοϊό και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού είναι σύνηθες φαινόμενο. Η τακτική σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών, ειδικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενες παθήσεις. Η έρευνα δεν απέδειξε την αιτία και το αποτέλεσμα και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να φανεί εάν οι συσχετίσεις που αποδεικνύονται είναι αιτιολογικές. Επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πρόσθετη εργασία για να επιβεβαιωθεί η ποσότητα και η ένταση της σωματικής δραστηριότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη της πνευμονίας ή των θανάτων που σχετίζονται με την πνευμονία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η άγρια κολύμβηση να είναι η λύση για τα συμπτώματα της εμμηνοπαύσης

Πώς η τακτική σωματική δραστηριότητα ωφελεί την υγεία

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη λοίμωξη των πνευμόνων

Ο ψευδάργυρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.