Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πνευμονία άσκηση: Όσοι αθλούνται τακτικά έχουν μικρότερο κίνδυνο για πνευμονία

Πνευμονία άσκηση: Όσοι αθλούνται τακτικά έχουν μικρότερο κίνδυνο για πνευμονία

Πνευμονία άσκηση: Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με όσους ήταν λιγότερο δραστήριοι.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία καθώς και να πεθάνουν από αυτήν. Τα οφέλη της τακτικής άσκησης είναι γνωστά και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, τη διάρκεια ή τη σοβαρότητα των μολυσματικών ασθενειών. Προηγούμενες έρευνες είχαν προτείνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πνευμονίας. Ωστόσο, οι μελέτες είχαν αμφιλεγόμενα ευρήματα με ορισμένα στοιχεία αναφοράς για σχέση και άλλα χωρίς στοιχεία. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συγκεντρωτική ανάλυση όλων των δημοσιευμένων μελετών για να επανεκτιμήσουν τη σχέση μεταξύ της τακτικής άσκησης και του κινδύνου εμφάνισης πνευμονίας.

Τα ερωτήματα που στόχευε να απαντήσει η μελέτη ήταν:

  • Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και του μελλοντικού κινδύνου πνευμονίας;
  • Εάν υπάρχει σχέση, ποια είναι η δύναμη και η φύση της;
  • Εάν υπάρχει συσχέτιση, είναι ισχυρότερη ή πιο αδύναμη σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων;

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ασκούνταν τακτικά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν πνευμονία και να πεθάνουν από αυτήν, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λιγότερο ή όχι σωματικά δραστήριοι. Η σχέση αυτή φάνηκε για περιπτώσεις πνευμονίας που δεν οδήγησαν σε θάνατο και εκείνες που οδήγησαν σε θάνατο. Τα αποτελέσματα δεν άλλαξαν λαμβάνοντας υπόψη γνωστούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την πνευμονία όπως η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και οι προϋπάρχουσες ασθένειες. Η δύναμη της ένωσης δεν διέφερε ανάλογα με την ηλικία ή το φύλο.

Σημασία των ευρημάτων

Ο Δρ. Setor Kunutsor, Ανώτερος Λέκτορας στο Evidence Synthesis στην Ιατρική Σχολή του Μπρίστολ: Μεταφραστικές Επιστήμες Υγείας (THS) και συγγραφέας στην εργασία, είπε: “Σε αυτήν την πρώτη συγκεντρωτική ανάλυση όλων των μελετών που διεξήχθησαν για το θέμα, βρήκαμε ισχυρές και πειστικά στοιχεία μιας σχέσης μεταξύ της τακτικής άσκησης και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης πνευμονίας ενός ατόμου καθώς και θανάτου από τη νόσο. Αν και η μελέτη μας δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την ποσότητα και την ένταση της σωματικής δραστηριότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη της πνευμονίας, ορισμένα από τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το περπάτημα για 30 λεπτά μία φορά την εβδομάδα έχει προστατευτική επίδραση στον θάνατο λόγω πνευμονίας”.

Κατά τους χειμερινούς μήνες και με την COVID-19, η ανάπτυξη σοβαρής πνευμονίας από τον κορωνοϊό και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού είναι σύνηθες φαινόμενο. Η τακτική σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών, ειδικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με υποκείμενες παθήσεις. Η έρευνα δεν απέδειξε την αιτία και το αποτέλεσμα και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να φανεί εάν οι συσχετίσεις που αποδεικνύονται είναι αιτιολογικές. Επίσης, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πρόσθετη εργασία για να επιβεβαιωθεί η ποσότητα και η ένταση της σωματικής δραστηριότητας, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη της πνευμονίας ή των θανάτων που σχετίζονται με την πνευμονία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί η άγρια κολύμβηση να είναι η λύση για τα συμπτώματα της εμμηνοπαύσης

Πώς η τακτική σωματική δραστηριότητα ωφελεί την υγεία

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη λοίμωξη των πνευμόνων

Ο ψευδάργυρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πώς η έλλειψη της Β12 συνδέεται με τον διαβήτη;

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, παίζει αρκετούς ρόλους στο σώμα που μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα αντιμετώπιση: Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και μειωμένο εύρος κίνησης. Ενώ ορισμένες μορφές αρθρίτιδας,

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon