Επιστημονικά Νέα

Πνεύμονες μικροβίωμα: Καθορίζουν την μεταμόσχευση μυελού των οστών στα παιδιά

Πνεύμονες μικροβίωμα: Καθορίζουν την μεταμόσχευση μυελού των οστών στα παιδιά

Πνεύμονες μικροβίωμα: Η μελέτη δείχνει ότι το μικροβίωμα του πνεύμονα μπορεί να είναι σημαντικό για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Οι μικροοργανισμοί βαθιά στους πνεύμονές σας μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία των πνευμόνων σας. Και για τα παιδιά που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, η μέτρηση των μικροβίων στους πνεύμονές τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη των αποτελεσμάτων της θεραπείας, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη. Το μικροβίωμα περιλαμβάνει όλους τους μικροοργανισμούς του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων, των ιών και των μυκήτων. Το πιο γνωστό και κοινώς μελετημένο μικροβίωμα είναι αυτό του εντέρου.

Όμως πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι πνεύμονες έχουν επίσης μια πολύπλοκη και δυναμική συλλογή μικροβίων σε συνδυασμό με το στόμα, τη μύτη και το στομάχι. Οι υγιείς πνεύμονες έχουν ένα βασικό επίπεδο μικροοργανισμών που τους εκπαιδεύουν πώς να αναπτύξουν μια ανοσολογική απόκριση έναντι των επιβλαβών ομολόγων τους. Οι ανισορροπίες στο μικροβίωμα του πνεύμονα ή η δυσβίωση, σχετίζονται με κακή υγεία των πνευμόνων σε παιδιά και ενήλικες, καθώς και με μια ποικιλία ασθενειών που περιλαμβάνουν κυστική ίνωση, άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Μικροβίωμα πνεύμονα και μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών

Η βέλτιστη υγεία των πνευμόνων είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα παιδιά που πρόκειται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών για τη θεραπεία ανίατων ασθενειών του αίματος όπως η λευχαιμία. Ονομάζεται επίσης μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων (HCT), αυτή η διαδικασία προσφέρει μια σκληρή επαναφορά που χρησιμοποιεί χημειοθεραπεία για να εξαφανίσει όλα τα αιμοσφαίρια του ασθενούς πριν τα αντικαταστήσει με ένα νέο σύνολο κυττάρων αίματος δότη. Για κάποιον με καρκίνο του αίματος, η αντικατάσταση του μυελού των οστών του με αυτόν ενός υγιούς δότη θα μπορούσε να βοηθήσει στην απομάκρυνση των κακοήθων κυττάρων.

Η βρογχοκυψελιδική πλύση χρησιμοποιείται συνήθως για τη διάγνωση πνευμονικών παθήσεων. Το πρόβλημα είναι ότι η HCT ασκεί μεγάλη πίεση σε ολόκληρο το σώμα και περίπου το 12% έως 39% των ασθενών αναπτύσσουν απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις και δυσλειτουργία οργάνων, που συχνά επηρεάζουν τους πνεύμονες. Η πνευμονική νόσος ευθύνεται για το 16% των θανάτων μετά από αυτή τη διαδικασία στα παιδιά. Επομένως, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι οι πνεύμονες είναι όσο το δυνατόν πιο υγιείς πριν από τη διαδικασία. Η ερευνητική ομάδα ενδιαφέρθηκε να ανακαλύψει πώς το πνευμονικό μικροβίωμα μπορεί να σχετίζεται με την υγεία των πνευμόνων σε παιδιά που ετοιμάζονται να υποβληθούν σε αυτό το είδος μεταμόσχευσης. Για να γίνει αυτό, 104 παιδιά εισέπνευσαν σε ένα μηχάνημα για να ελεγχθεί η λειτουργία των πνευμόνων τους.

Στη συνέχεια, μετρήθηκε η σύνθεση του μικροβιώματος του πνεύμονα μέσω βρογχοκυψελιδικής πλύσης. Αυτή η διαδικασία κυκλοφορεί ένα αλατούχο διάλυμα μέσω των πνευμόνων ενός ασθενούς υπό καταστολή. Στη συνέχεια εξετάζουμε το υγρό κάτω από ένα μικροσκόπιο και αναλύουμε την αλληλουχία των γονιδιωμάτων οποιωνδήποτε μικροβίων περιέχει για να προσδιορίσουμε τους τύπους μικροοργανισμών που υπάρχουν. Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με πνεύμονες χωρίς τα φυσιολογικά τους βακτήρια είχαν υψηλότερες ποσότητες δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων που συνήθως δεν υπάρχουν σε υγιείς πνεύμονες. Οι ασθενείς με εξαντλημένα μικροβιώματα του πνεύμονα είχαν επίσης χειρότερη πνευμονική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένων σημαδιών ουλών, δυσκολίας στην απορρόφηση οξυγόνου και βλάβης σε κυτταρικό επίπεδο.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει επίσης το προηγούμενο εύρημα μας ότι τα παιδιά με εξαντλημένα μικροβιώματα του πνεύμονα έχουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μεταμόσχευση μυελού των οστών από τα παιδιά χωρίς εξαντλημένα μικροβιώματα. Η γνώση της σύνθεσης του μικροβιώματος του πνεύμονα επέτρεψε να προβλεφθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιος θα επιζούσε από τη διαδικασία της θεραπείας καλύτερα από τα τεστ πνευμονικής λειτουργίας μόνο. Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν η εξάντληση του μικροβιώματος προκαλεί ή προκύπτει από πνευμονική νόσο. Αλλά η μελέτη δείχνει ότι το μικροβίωμα του πνεύμονα μπορεί να είναι σημαντικό για την πρόβλεψη των αποτελεσμάτων μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνες για την αντιμετώπιση της κυστικής ίνωσης στα παιδιά

Το κάπνισμα δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο πνεύμονα

Περίπου το 1,7% των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid στις ΗΠΑ διαγνώστηκαν με τον ιό σε νοσοκομεία των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.