Πλαστική χειρουργική

Με την λιποαναρρόφηση το τοπικό πάχος εξαφανίζεται οριστικά;

Με την λιποαναρρόφηση το τοπικό πάχος εξαφανίζεται οριστικά;

Η λιποαναρρόφηση είναι μια από τις πιο γνωστές επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, που αντιμετωπίζει οριστικά τα «ψωμάκια» ή το τοπικό πάχος, που για πολλές γυναίκες αποτελούν τον καθημερινό «εφιάλτη». Πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τα θετικά αποτελέσματά της, όμως -όπως κάθε χειρουργική επέμβαση- δεν είναι απλή υπόθεση και απαιτεί προσοχή και πλήρη ενημέρωση, αν πρόκειται να υποβληθείτε σε αυτήν.  Με την λιποαναρρόφηση το τοπικό πάχος εξαφανίζεται οριστικά; Σχετικές πληροφορίες  δίνει στο www.healthweb.gr ο Πλαστικός Χειρουργός – Θάνος Κοντογιάννης (www.kontogiannis.gr). 

 

Θάνος Κοντογιάννης

Ο ανθρώπινος οργανισμός δημιουργεί ένα συγκεκριμένο αριθμό λιποκυττάρων μέχρι την ηλικία των 14 ετών «κατασκευάζοντας» με αυτό τον τρόπο μία συγκεκριμένη δομή του κάθε σώματος. Μετά σταματά αυτή η διαδικασία σχηματισμού λιποκυττάρων και πλέον διατηρούμε έναν σταθερό αριθμό για την υπόλοιπη ζωή μας.

Τα προβλήματα ξεκινούν όταν, λόγω κατασκευής του σώματος –γεγονός που επηρεάζεται από την κληρονομικότητα-, παρουσιάζεται ασύμμετρη κατανομή λίπους στο σώμα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται δυσμορφίες τοπικά. Σε κάποια σημεία (δηλαδή στις λιποαποθήκες *) συσσωρεύεται επιπλέον λίπος από το φυσιολογικό μέσο όρο, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση τοπικού πάχους. Μάλιστα, όσο και αν αδυνατίζουμε, τα συγκεκριμένα σημεία συνεχίζουν να παραμένουν «προβληματικά» και τονισμένα, γιατί τα λιποκύτταρά τους, αν και μικραίνουν σε όγκο, παραμένουν περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε να είναι.

(* Λιποαποθήκες: σημεία του σώματος στα οποία υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση υποδόριου λίπους, σε βαθμό που ξεπερνά την αναγκαία ποσότητα)
Με τη λιποαναρρόφηση είναι εφικτό να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα του τοπικού πάχους.

Ο λόγος είναι πως με την επέμβαση αυτή ο πλαστικός χειρουργός αφαιρεί λίπος (λιποκύτταρα) από τις λιποαποθήκες του σώματος, όπου υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση. Το λίπος μετριέται σε όγκο, και γι’ αυτό το αποτέλεσμα της επέμβασης φαίνεται σε εκατοστά που χάνονται από μια συγκεκριμένη περιοχή. Δε χάνονται κιλά με τη λιποαναρρόφηση. Καθώς τα λιποκύτταρα δεν αναπληρώνονται (αφού παύει ο σχηματισμός τους μετά την ηλικία των 14-15 ετών περίπου), στα σημεία του σώματος που αφαιρούνται το πρόβλημα του τοπικού πάχους εξαφανίζεται οριστικά. Ακόμη και αν κάποιος μετά την επέμβαση παχύνει, τοπικό πάχος στο σημείο που έχει λιποαναρροφηθεί δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστεί.

Η λιποαναρρόφηση αντιμετωπίζει οριστικά τα «ψωμάκια» ή το τοπικό πάχος. Ακόμη και αν κάποιος μετά την επέμβαση παχύνει, τοπικό πάχος στο σημείο που έχει λιποαναρροφηθεί δεν πρόκειται να ξαναεμφανιστεί

Η λιποαναρρόφηση γίνεται σε γυναίκες και άνδρες. Συνήθως, βέβαια, οι γυναίκες είναι εκείνες που καταφεύγουν πιο συχνά στον πλαστικό χειρουργό, γιατί έχουν και τα περισσότερα προβλήματα τοπικού πάχους ή ενοχλούνται περισσότερο και θέλουν να απαλλαγούν απ’ αυτά. Κατά τα άλλα, το μόνο που διαφοροποιείται μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι τα σημεία που λιποαναρροφώνται, λόγω της διαφορετικής κατανομής και συγκέντρωσης λίπους στο σώμα. Για το μεσογειακό τύπο γυναίκας, στον οποίο ανήκουν και οι Ελληνίδες, τα συνηθέστερα σημεία εμφάνισης τοπικού πάχους είναι η περιοχή της λεκάνης, και ειδικότερα οι γλουτοί, η έσω επιφάνεια των γονάτων, οι βραχίονες και η κοιλιά. Οι άντρες παρουσιάζουν πρόβλημα τοπικού πάχους στο στομάχι, αλλά και στην περιοχή γύρω από τη μέση – το γνωστό «σωσίβιο».

Η επέμβαση γίνεται μετά τις απαραίτητες προεγχειρητικές εξετάσεις που απαιτούνται σε κάθε χειρουργικό περιστατικό και προϋποθέτει γενική ή τοπική αναισθησία – ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος, δηλαδή της επιφάνειας που πρόκειται να λιποαναρροφηθεί. Η συνολική διάρκειά της φτάνει έως και την μία ώρα περίπου. Πρόκειται για μια καθαρά χειρουργική επέμβαση, η οποία πρέπει να γίνεται σε οργανωμένο χειρουργείο και παρουσία αναισθησιολόγου.

Η επέμβαση δεν αφήνει σημάδια παρά μόνο 2-3 μικρές τομές λίγων χιλιοστών, από όπου περνούν οι κάνουλες της λιποαναρρόφησης που ρουφούν τα λιποκύτταρα μέσω μηχανισμού αρνητικής πίεσης μιας ατμόσφαιρας. Μετά από λίγο καιρό οι μικρές αυτές τομές δε θα φαίνονται. Συνήθως, δεν είναι απαραίτητη η παραμονή του ασθενούς στην κλινική, καθώς δε χρειάζεται καμία ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα. Απλώς, η ασθενής φορά ειδική πιεστική επίδεση (κορσέ) για λίγο καιρό, περίπου 25-30 ημέρες. Η λιποαναρρόφηση επιτρέπει τη γρήγορη επιστροφή στην εργασία αν και τις δύο πρώτες μέρες δεν πρέπει να υπάρχει σωματική καταπόνηση.

Για κάποιες μέρες θα παρουσιαστεί στην περιοχή που έχει λιποαναρροφηθεί οίδημα, για το οποίο ο γιατρός συνήθως χορηγεί κάποια ειδικά ένζυμα σε χάπια, που βοηθούν στην πιο γρήγορη υποχώρησή του.

Για 6-7 ημέρες χορηγείται μια ήπια αντιβίωση, για την αποφυγή πιθανών επιμολύνσεων.
Πόνοι ιδιαίτεροι δεν υπάρχουν, αλλά τις πρώτες ημέρες εμφανίζεται μια ήπια ενόχληση, παρόμοια με αυτή που γίνεται αισθητή αν κάποιο σημείο του σώματος χτυπηθεί ελαφρά σε κάποια στερεή επιφάνεια.

Για τις 2-3 πρώτες ημέρες θα πρέπει να αποφεύγονται η πολύωρη ορθοστασία και το πολύ περπάτημα. Μετά μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και στις καθημερινές ασχολίες, αλλά για λίγες ημέρες ακόμα θα πρέπει να αποφεύγεται η ορθοστασία ή το κάθισμα για πολλή ώρα, ώστε να μην επιβαρύνονται τα αγγεία και να γίνεται σωστά η κυκλοφορία του αίματος. Αν λοιπόν κάποιος κάνει καθιστική εργασία, του συνιστάται να σηκώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να περπατάει, ενώ σε όσους εργάζονται όρθιοι συνίσταται το αντίθετο.
Με τη λιποαναρρόφηση δε χάνονται κιλά. Γίνεται σε άνδρες και γυναίκες και εφόσον γίνει από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, το πρόβλημα του τοπικού πάχους παύει να υπάρχει
Στις επτά ημέρες γίνεται η κοπή των ραμμάτων και, επειδή οι τομές είναι πολύ μικρές, συνήθως τα σημάδια με την πάροδο του χρόνου δεν φαίνονται καθόλου.
Τα γενικότερα αποτελέσματα της επέμβασης γίνονται ορατά άμεσα, αλλά η τελική εικόνα ολοκληρώνεται σε περίπου δύο μήνες.

Η επέμβαση πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικό γιατρό –πλαστικό χειρουργό- και σε χειρουργείο κλινικής και όχι σε ιατρείο ή άλλο χώρο.

Η λιποαναρρόφηση δε γίνεται σε περίπτωση που πάσχουμε από σοβαρά προβλήματα υγείας και ειδικότερα: σοβαρές αγγειοπάθειες, θρομβοφλεβίτιδες, καρδιοπάθειες, διαταραχές πηκτικότητας του αίματος, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.. Σε αυτές τις περιπτώσεις, χρειάζεται συνεννόηση του πλαστικού χειρουργού με τον θεράποντα ιατρό και ενδεχομένως, υπό προϋποθέσεις, να μπορεί να γίνει η επέμβαση.

Το μέγιστο ποσό λίπους που μπορεί να λιποαναρροφηθεί δεν πρέπει να ξεπερνά τα τρία λίτρα, γιατί διαφορετικά επέρχεται επιβάρυνση του οργανισμού.
Αν κάποιος λοιπόν, έχει επιπλέον κιλά και παρουσιάζει και τοπικές δυσμορφίες –τοπικό πάχος – σωστό είναι πριν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση να χάσει κιλά κάνοντας δίαιτα. Επειδή με την επέμβαση θα αφαιρεθούν λιποκύτταρα, τα οποία αυξομειώνονται σε όγκο ανάλογα με τα κιλά κάποιου, είναι σαφώς προτιμότερο όταν αφαιρεθούν να έχουν τον μικρότερο δυνατό όγκο. Έτσι, θα είναι πιο εμφανή τα αποτελέσματα, αφού τα δύο λίτρα λίπους θα είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα άμεσα, χωρίς να απαιτείται και μια δεύτερη λιποαναρρόφηση.

Εάν η επέμβαση γίνει από έμπειρο ειδικό γιατρό σύμφωνα με τους ιατρικούς κανόνες, τότε τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και το πρόβλημα του τοπικού πάχους παύει να υπάρχει.

Η επέμβαση με αριθμούς :
• με μέθη ή γενική νάρκωση γίνεται η επέμβαση ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος
• ½ έως 1 ½ ώρα είναι η διάρκεια της επέμβασης ανάλογα με το πρόβλημα
• 25 είναι οι μέρες που ο ασθενής πρέπει να φοράει τον ειδικό κορσέ
• 7 είναι οι μέρες που περνούν μέχρι να βγουν τα ράμματα
• 2 είναι οι μήνες που περνούν για να φανούν ολοκληρωμένα τα αποτελέσματα
• 3 λίτρα είναι το μέγιστο ποσό λίπους που μπορεί να λιποαναρροφηθεί
• το κόστος της επέμβασης ανάλογα με το πρόβλημα και την κλινική που θα γίνει το χειρουργείο κυμαίνεται από 800 έως 3,500 ευρώ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ειδικές θεραπείες για προστασία και ανανέωση του προσώπου και σώματος το καλοκαίρι

Νέα ελάχιστα επεμβατική τεχνική σύσφιξης και ανόρθωσης στο Metropolitan General

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κατάλληλη ηλικία για να κάνεις Facelift προσώπου

Γράφει για το healthweb.gr Δρ. Δημήτριος Καρυπίδης Πλαστικός χειρουργός. Η πλέον αποτελεσματική λύση στην αντιμετώπιση της χαλάρωσης είναι το  Facelift. Σε ποια ηλικία να κάνω την επέμβαση ;

Αναίμακτη ρινοπλαστική σε 5 λεπτά γίνεται;

Γράφει για το Healthweb ο  Δρ. Δημήτρης  Καρυπίδης , Πλαστικός και Επανορθωτικός Χειρουργός.  Αναίμακτη ρινοπλαστική σε 5 λεπτά γίνεται; Γίνεται! Εάν θέλετε να διορθώσετε τη μύτη σας χωρίς να χρειαστεί να μπείτε στο χειρουργείο η αναίμακτη ρινοπλαστική, που προτείνει ο Δρ Καρυπίδης MD, MSc, PhD, FAACS, FICS, FEBOPRAS, FACS, πλαστικός και επανορθωτικός χειρουργός, είναι ιδανική. Τι είναι […]

Νέα καινοτόμα σειρά filler προσώπου με υαλουρονικό οξύ

Tο Juvéderm® VOLUX είναι ένα νέο, πρωτοποριακό προϊόν που ανήκει στη σειρά προϊόντων Juvéderm®, την κορυφαία σειρά filler προσώπου με υαλουρονικό οξύ, παγκοσμίως*. Ένα νέο, πρωτοποριακό προϊόν για τη δομική ανάπλαση του κάτω μέρους του προσώπου παρουσίασε στους Επαγγελματίες Υγείας, η φαρμακευτική εταιρεία Allergan στην επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 29 Ιουνίου. Περισσότεροι από […]

Όλη η αλήθεια για την Αιδοιοπλαστική

Άρθρο του Δρ. Νίκου Ναούμ για το healthweb  Αν είσαι γυναίκα, το πιθανότερο είναι ότι είσαι ενημερωμένη για τις εξελίξεις στην Πλαστική Χειρουργική. Για τα ενθέματα στήθους νέας γενιάς, για τη μίνι κοιλιοπλαστική, για τις νέες ταχείες μεθόδους βλεφαροπλαστικής … Για την Αιδοιοπλαστική, όμως; Πόσο ενημερωμένη είσαι; Ακούγοντας τον όρο Αιδοιοπλαστική ίσως πεις “υπερβολές”. Γιατί να […]

Lipografting και αντιγήρανση χεριών με την χρήση λίπους

Άρθρο του Δημήτριου Καρυπίδη για το www.healthweb.gr Μια σημαντική διαφορά στον τροπο εφαρμογής της αντι-γήρανσης στα χέρια με τη χρήση λίπους, είναι στην ακρίβεια της μεθόδου που χρησιμοποιείται. H παλιά μέθοδος του lipofilling που δυστυχώς εφαρμόζεται ακόμη και σήμερα έχει εγκαταλειφθεί απο εμάς και αντικατασταθεί απο τη μέθοδο του lipografting ή αλλιώς λιπομεταμόσχευσης που διαφέρει σε πολλά […]

Πως θα αντιμετωπίσετε τη χαλάρωση λόγω απώλειας βάρους

Το χαλαρό δέρμα είναι ένα κοινό πρόβλημα μετά από απώλεια πολλών κιλών, που, κακά τα ψέματα, «χαλάει» τη νέα εικόνα του σώματος. Για αυτόν τον λόγο και μόλις το σώμα προσαρμοστεί στο αισθητά μειωμένο βάρος, πολλοί εξετάζουν με ποιες διαδικασίες μπορούν να βελτιώσουν τη σφριγηλότητά του σε διάφορα «προβληματικά» σημεία, όπως, για παράδειγμα, στην περιοχή […]

Νέα αποκαλυπτική μελέτη δείχνει αύξηση στην αισθητική χειρουργική

Η Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών δημοσίευσε νέα στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν τις πρόσφατες τάσεις στις διαδικασίες διαμόρφωσης σώματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS), σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι υποβλήθηκαν σε χειρουργικές και ελάχιστα επεμβατικές καλλυντικές διαδικασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2018. Το σύνολο αυτό σημαίνει ότι το 2018 θα είχε κάνει σχεδόν το […]