Επιστημονικά Νέα

Pfizer Καταψύκτες: Ξεκίνημα δοκιμών νέου εμβολίου Covid-19 για χώρες χαμηλού εισοδήματος

Pfizer Καταψύκτες: Ξεκίνημα δοκιμών νέου εμβολίου Covid-19 για χώρες χαμηλού εισοδήματος

Τα λυοφιλοποιημένα εμβόλια προσφέρουν πλεονεκτήματα έναντι των κατεψυγμένων ή υγρών εμβολίων επειδή χρειάζονται μόνο τυπική ψύξη. Αυτό θα βοηθούσε στην αποθήκευση και τον χειρισμό και θα επεξέτεινε την πρόσβαση σε αγροτικές περιοχές και χώρες χαμηλού εισοδήματος που δεν διαθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό. Παραδείγματα εμβολίων που μπορούν να λυοφιλοποιηθούν περιλαμβάνουν εμβόλια για την πρόληψη έρπητα ζωστήρα ή γαστρεντερίτιδας από ροταϊό.

Pfizer Καταψύκτες: Η Pfizer Inc. και ο συνεργάτης της BioNTech SE σχεδιάζουν να ξεκινήσουν σύντομα μια δοκιμαστική έκδοση του εμβολίου Covid-19 που έχει στεγνώσει με κατάψυξη, η οποία εάν αποδειχθεί ότι λειτουργεί με ασφάλεια θα μπορούσε να διευκολύνει την αποθήκευση και τον χειρισμό των εμβολίων σε αγροτικές περιοχές των ΗΠΑ και χώρες χαμηλού εισοδήματος. Τον Απρίλιο, η Pfizer πρόκειται να ξεκινήσει μια κλινική δοκιμή αξιολόγησης της λεγόμενης λυοφιλοποιημένης φαρμακοτεχνικής μορφής σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 55 ετών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την κυβερνητική βάση δεδομένων, klintrials.gov που επιβεβαιώθηκε από την εταιρεία. Η δοκιμή σε 1.100 ανθρώπους θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, με τους ερευνητές να προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν η λυοφιλισμένη έκδοση είναι εξίσου ασφαλής και αποτελεσματική με την έκδοση που εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές η οποία ξεκίνησε στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι ερευνητές θα χορηγούσαν σε εθελοντές είτε τη λυοφιλοποιημένη έκδοση είτε την τρέχουσα φόρμουλα. Εάν είναι επιτυχής η νέα σύνθεση θα μπορούσε να είναι έτοιμη για χρήση στις αρχές του επόμενου έτους, δήλωσε η Pfizer σε μια έκκληση για κέρδη τον περασμένο μήνα. Τα λυοφιλοποιημένα εμβόλια προσφέρουν πλεονεκτήματα έναντι των κατεψυγμένων ή υγρών εμβολίων επειδή χρειάζονται μόνο τυπική ψύξη. Αυτό θα βοηθούσε στην αποθήκευση και τον χειρισμό και θα επεξέτεινε την πρόσβαση σε αγροτικές περιοχές και χώρες χαμηλού εισοδήματος που δεν διαθέτουν εξειδικευμένο εξοπλισμό. Παραδείγματα εμβολίων που μπορούν να λυοφιλοποιηθούν περιλαμβάνουν εμβόλια για την πρόληψη έρπητα ζωστήρα ή γαστρεντερίτιδας από ροταϊό.

Κλινικές δοκιμές για χάπι κατά της Covid-19 ξεκίνησε η Pfizer

Ξεκίνησαν πρόσφατα οι κλινικές δοκιμές φάσης Ι για το φάρμακο PF-07321332 της Pfizer, ενός αντιικού σκευάσματος σε μορφή χαπιού το οποίος αναπτύχθηκε με τη συμβολή 210 ερευνητών από την αρχή της πανδημίας, όπως έκανε γνωστό η ίδια η εταιρεία με ανάρτησή της στο twitter. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα φαίνονται ενθαρρυντικά και μέχρι το καλοκαίρι η εταιρεία θα είναι σε θέση να κάνει ανακοινώσεις σε σχέση με την ασφάλειά του, ώστε να είναι διαθέσιμο τον ερχόμενο χειμώνα. Θα μπορεί να χορηγείται με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ώστε να αναχαιτίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στον οργανισμό.

Η φάση 1 της τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής και ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινικής δοκιμής γίνεται σε υγιείς ενήλικες, προκειμένου να αξιολογηθεί η ασφάλεια του φαρμάκου και πόσο καλά αυτό γίνεται ανεκτό. Οι εν λόγω αναστολείς δουλεύουν προσδενόμενοι σε ένα ένζυμο του ιού (την πρωτεάση) και τον εμποδίζουν τον έτσι να αναπαραχθεί μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα. Παρόμοια φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί κατά του ιού HIV και της ηπατίτιδας C. Οι έως τώρα εργαστηριακές δοκιμές της ουσίας PF-07321332 έδειξαν ότι εμφανίζει ισχυρή δράση κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2, καθώς και κατά άλλων κορονοϊών. Είναι ο πρώτος αναστολέας πρωτεάσης, χορηγούμενος από το στόμα, που θα δοκιμαστεί σε κλινική μελέτη κατά του κορωνοϊού. Η Pfizer ξεκίνησε επίσης να δοκιμάζει ήδη (φάση 1b) ένα άλλο αναστολέα πρωτεάσης (PF-07304814) που χορηγείται ενδοφλέβια σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Οργανικής Χημείας-Φαρμακοχημείας του ΕΚΠΑ Γιώργο Κόκοτο το υποψήφιο αυτό χάπι αποτελεί τον πρώτο αναστολέα της κύριας πρωτεάσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 που χορηγείται από το στόμα για την αντιμετώπιση της COVID-19. Η αναστολή αυτού του ενζύμου εμποδίζει τη διάσπαση μεγάλων πρωτεινών σε τμήματα που είναι απαραίτητα για την αναπαραγωγή του ιού. Το φάρμακο PF-07321332 αναμένεται να χορηγείται ως χάπι σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και δραστικό μετά από τις κλινικές δοκιμές. Θα μπορεί να λαμβάνεται προληπτικά από ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό, με τα πρώτα σημάδια της λοίμωξης. Η συνέχιση της πανδημίας COVID-19 επιβάλει την ανακάλυψη ενός αποτελεσματικού αντι-ιικού φαρμάκου, το οποίο θα συμπληρώσει τα οφέλη του εμβολιασμού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβόλια ίσα - ίσα για τους γιατρούς - Σε λίστα αναμονής ο κόσμος

Pfizer: Ο A. Bourla καλεί τις βιοφαρμακευτικές σε συνεργασία για καταπολέμηση του κοροναϊού

Εμβόλιο Phizer: Πρόκληση η αποθήκευση και συντήρησή του

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.