Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Πέντε παράγοντες που διασφαλίζουν την ευημερία ενός βρέφους

Πέντε παράγοντες που διασφαλίζουν την ευημερία ενός βρέφους

Υπάρχουν βασικοί πόροι που χρειάζεται κάθε μωρό για την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να εξελιχθεί ως υγιής και καλά λειτουργικός άνθρωπος. Ξεκινήστε με καλή διατροφή, μητρικό γάλα αν είναι δυνατόν. Αυτό το μωρό θα χρειαστεί διέγερση, πολύ βλέμμα, αμοιβαίες αλληλεπιδράσεις, έκθεση στη γλώσσα και ενδιαφέροντα ερεθίσματα. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να ζείτε σε ένα μέρος όπου δεν χρειάζεται να κοιτάζετε συνεχώς πάνω από τον ώμο σας με φόβο, ενώ γουργουρίζετε στο μωρό. Τέλος, πρέπει να βοηθήσετε το μωρό να μάθει πώς να αυτορυθμίζεται, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης τακτικών κιρκάδιων ρυθμών και ύπνου.

Εν ολίγοις, εστιάστε στο “Thrive 5”, πέντε προϋποθέσεις για να διασφαλίσετε ότι ένα βρέφος στο πρώτο έτος της ζωής του έχει αυτό που χρειάζεται για υγιή ανάπτυξη. Αυτές οι συνθήκες περιλαμβάνουν περιβαλλοντική διέγερση, διατροφή, ασφάλεια της γειτονιάς, θετική φροντίδα και τακτικούς κιρκάδιους ρυθμούς και ύπνο. Είναι μια απλή ιδέα, και ωστόσο, δεν έχει ακόμη δοθεί προτεραιότητα για πολλούς λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι οι ερευνητές δεν είχαν παράσχει εμπειρικά δεδομένα για να υποστηρίξουν ότι το Thrive 5 είναι προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις πιστεύουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει αυτό. Σε νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, η Deanna Barch και η Joan Luby υποστηρίζουν ότι το “Thrive Factor” είναι βασικό στοιχείο υγιούς ανθρώπινου εγκεφάλου, συμπεριφορικής και γνωστικής ανάπτυξης. «Όταν έχουν πρόσβαση σε αυτές τις βασικές υποστηρίξεις, ακόμη και μπροστά σε δυσμενή περιβάλλοντα, ενισχύει την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τη γνωστική τους ικανότητα (μέτρα του IQ) και την κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη», δήλωσε ο Luby, MD, Samuel and Mae S. Ludwig Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες που υποστηρίζουν τα οφέλη μεμονωμένων παραγόντων ανάπτυξης, όπως η ενθάρρυνση του θηλασμού για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης γενικά, αλλά αυτή η νέα μελέτη εξετάζει αρκετούς βασικούς παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου και δείχνει τη σχέση τους με τα αποτελέσματα στην ηλικία των 3 ετών. «Η καινοτομία εδώ είναι να τα συνδυάζουμε όλα μαζί και να τα θεωρούμε ως έναν αστερισμό πραγμάτων που είναι απαραίτητα και σημαντικά για να μπορέσει ένα παιδί να ευδοκιμήσει», δήλωσε ο Barch, Ph.D.

Η μελέτη αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης έρευνας του WashU για το πώς οι ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες στην πρώιμη ανάπτυξη επηρεάζουν τις βιολογικές διαδικασίες και αλλάζουν τον εγκέφαλο. Και είναι μέρος μιας αλλαγής στη σκέψη στον τομέα της παιδικής ανάπτυξης, καθώς οι επιστήμονες έχουν μάθει ότι μεγάλο μέρος της υγείας μας δεν είναι μόνο γενετικά προκαθορισμένη, αλλά επηρεάζεται δυναμικά από το ψυχοκοινωνικό περιβάλλον. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ταχεία ανάπτυξη κατά τη γέννηση και οι ερευνητές προσπαθούν να κατανοήσουν τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που διαμορφώνουν αυτή την εξέλιξη.

Η μελέτη 232 βρεφών και των μητέρων τους εξέτασε θετικούς παράγοντες στο περιβάλλον κατά την εμβρυϊκή περίοδο και τον πρώτο χρόνο της ζωής που ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, ελαχιστοποιούν τις αρνητικές συμπεριφορές και αυξάνουν τα γνωστικά αποτελέσματα. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν σε δείκτες κοινωνικού μειονεκτήματος που ξεκινούσαν από τη μήτρα και υπολογίστηκαν επίσης οι βαθμολογίες του παράγοντα T στην πρώιμη ζωή. Καθώς τα βρέφη πλησίαζαν την ηλικία των 3 ετών, επαναξιολογήθηκαν για κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη μαζί με τη χρήση μαγνητικής τομογραφίας για τη σάρωση της δομής του εγκεφάλου.

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα ότι το T-Factor είναι ισχυρό: Ακόμη και τα βρέφη που προέρχονται από αντίξοες συνθήκες και υπόβαθρα με χαμηλό πόρους μπορούν να έχουν υγιή ανάπτυξη εάν λάβουν το Thrive 5 τους. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι πάροχοι παιδιατρικής πρωτοβάθμιας φροντίδας θα πρέπει να ενημερώνονται για τη σημασία της εστίασης σε στοιχεία του T-Factor και πώς μπορούν να οδηγήσουν σε πολλά κατάντη πλεονεκτήματα τόσο για το παιδί όσο και για την κοινωνία.

Μπορεί να φαίνεται προφανές σε οποιονδήποτε ότι ένα μωρό χρειάζεται φροντίδα, ύπνο, τροφή, διέγερση και ασφάλεια, αλλά “κανείς δεν έχει επικεντρωθεί ή έχει δώσει προτεραιότητα στη σημασία αυτού κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής για να βελτιώσει τα κρίσιμα αναπτυξιακά αποτελέσματα”, είπε ο Luby. “Το Thrive Factor παρέχει μια σταθερή βάση για υγιή ανάπτυξη. Έχει υποτιμηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη πόσο εύπλαστος είναι ο εγκέφαλος να βιώσει”, πρόσθεσε ο Luby. Ο Barch είπε ότι το επόμενο βήμα θα είναι η δημιουργία παρεμβάσεων για δοκιμή σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Ένα άλλο πλεονέκτημα του T-Factor είναι ότι είναι εξαιρετικά εφικτό να μοιραστεί και να προωθήσει σε μεγάλους πληθυσμούς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί κάποια νεογνά αναπτύσσουν σοβαρές λοιμώξεις;

Ηνωμένο Βασίλειο: Κρίση Παιδικής Υγείας - Επισημαίνονται οι απαραίτητες αλλαγές

CDC μελέτη: 90% αποτελεσματική η θεραπεία κατά του RSV στα βρέφη

Μελέτη δείχνει την αξία του μητρικού γάλακτος που χορηγείται για εξαιρετικά πρόωρα βρέφη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ουλίτιδα

Ουλίτιδα: Είναι μια κοινή οδοντική πάθηση που περιλαμβάνει φλεγμονή των ούλων. Συνήθως προκαλείται από κακή στοματική υγιεινή που οδηγεί στη συσσώρευση πλάκας στα δόντια.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το πόδι του αθλητή;

Πόδι του αθλητή: Κατανοώντας τα αίτια και τα συμπτώματά του, τα άτομα μπορούν να λάβουν προληπτικά μέτρα για να προστατεύσουν τα πόδια τους από αυτήν την κοινή μυκητιασική λοίμωξη.

Οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα

Μάτια θερμοκρασία: Το οφθαλμικό σύνδρομο που προκαλείται από τη θερμότητα (HIOS) είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από δυσφορία στα μάτια και βλάβες που προκύπτουν από παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες.

Τι να κάνετε αν σπάσετε κάτι στην παλάμη σας;

Παλάμη σπάσιμο: Εάν σπάσετε ένα οστό στην παλάμη σας, είναι σημαντικό να λάβετε άμεσα και κατάλληλα μέτρα για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά και να εξασφαλίσετε τη σωστή επούλωση.

Close Icon