Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία: Eρευνητικό δίκτυο παράγει σημαντικά ευρήματα σχετικά με τη νόσο

Παχυσαρκία: Eρευνητικό δίκτυο παράγει σημαντικά ευρήματα σχετικά με τη νόσο

Συγκεντρώθηκαν νέες ομάδες ερευνητών για να επιτεθούν σε αυτά τα ζητήματα από βασικές, μεταφραστικές και κλινικές προοπτικές. Στους νέους ερευνητές παρασχέθηκε εκπαίδευση σε πολλαπλούς κλάδους, ώστε να είναι σε καλή θέση για να προωθήσουν την καριέρα τους και την επιστήμη που θα ανακαλύψουν. Συνολικά, επρόκειτο για μια προσπάθεια που έμοιαζε πολύ με του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC - να ενωθούμε για να κάνουμε μεγάλα πράγματα", δήλωσε.

Παχυσαρκία: Το ερευνητικό δίκτυο στρατηγικής εστίασης (SFRN) για την παχυσαρκία δημοσίευσε τα ευρήματά του σε ειδική έκθεση του Περιοδικού της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας , η οποία χαιρετίζει το έργο της ομάδας ως “την αρχή μιας καινοτόμου επιστήμης και, κυρίως, τη γέννηση νέων συνεργασιών και ερευνητικών συμπράξεων που θα ωθήσουν τον τομέα προς τα εμπρός”. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC) και το Πανεπιστήμιο Vanderbilt (VU) συνεργάστηκαν με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ για τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017, για να μελετήσουν πτυχές της παχυσαρκίας που συμβάλλουν σε διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής και τη διάρκεια ζωής.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ ήταν 42,4% το 2018, ενώ οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας μπορεί να ξεπεράσει το 57% έως το 2030. “Η σημασία των έντονα εστιασμένων επιστημονικών συνεργασιών όπως το ερευνητικό δίκτυο στρατηγικής εστίασης SFRN για την παχυσαρκία δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ιδιαίτερα καθώς ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας συνεχίζει να κλιμακώνεται σε όλον τον κόσμο”, δήλωσε ο Kevin Niswender, MD, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC και διευθυντής του κέντρου του Vanderbilt, προσθέτοντας ότι “έχουμε κάνει συλλογικά αρκετά σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, καθώς επιδιώκουμε να κατανοήσουμε πληρέστερα τα αίτια της παχυσαρκίας, να ανακαλύψουμε νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις και να εντοπίσουμε βιοδείκτες για την ακριβέστερη παρακολούθηση τόσο της παχυσαρκίας όσο και της επιτυχίας της απώλειας βάρους” Στόχος της έρευνας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC ήταν η περαιτέρω προώθηση των προσεγγίσεων της ιατρικής ακριβείας για τη θεραπεία της παχυσαρκίας με παράλληλη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε έναν συγκεκριμένο φαρμακευτικό στόχο για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, τον υποδοχέα του γλουκαγονικού πεπτιδίου-1 (GLP-1R), ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες της αντί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ως αποτέλεσμα της έρευνας της ομάδας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC, διαπιστώθηκε ότι: Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο υποδοχέας του γλουκαγονικού πεπτιδίου-1 GLP-1R σηματοδοτεί ή επικοινωνεί με τα κύτταρα, οι οποίες προκαλούνται είτε από γενετικές παραλλαγές είτε από μόρια που μοιάζουν με φάρμακα, βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ανταποκρίνονται στο μεταβολικό στρες. Η ενεργοποίηση του υποδοχέα του γλουκαγονικού πεπτιδίου-1 GLP-1R δεν μεταβάλλει άμεσα τον τρόπο λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, αλλά βελτιώνει άλλους δείκτες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η χρήση δεδομένων ηλεκτρονικού αρχείου υγείας, επιμελημένων για καρδιομεταβολικές εκβάσεις, σε συνδυασμό με συνδεδεμένο γονότυπο, προσφέρει νέες προσεγγίσεις για την κατανόηση της ετερογένειας της παχυσαρκίας και του καρδιομεταβολικού κινδύνου. Το ερευνητικό δίκτυο στρατηγικής εστίασης SFRN ανέλαβε επίσης να αναπτύξει ένα πρόγραμμα κατάρτισης για ερευνητές που θα επιδιώξουν έρευνες σχετικές με την παχυσαρκία. Σε κάθε κέντρο προσελήφθησαν υπότροφοι της AHA και παρουσίασαν τις έρευνές τους σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. “Αυτό το κέντρο πέτυχε πολλούς από τους σημαντικούς στόχους τόσο του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC όσο και της AHA”, δήλωσε ο Joshua Beckman, MD, καθηγητής Ιατρικής, ο οποίος διετέλεσε συνδιευθυντής εκπαίδευσης για το κέντρο. “Δημιουργήθηκαν νέες γνώσεις που θα προωθήσουν την κατανόηση της διεπαφής μεταξύ παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεντρώθηκαν νέες ομάδες ερευνητών για να επιτεθούν σε αυτά τα ζητήματα από βασικές, μεταφραστικές και κλινικές προοπτικές. Στους νέους ερευνητές παρασχέθηκε εκπαίδευση σε πολλαπλούς κλάδους, ώστε να είναι σε καλή θέση για να προωθήσουν την καριέρα τους και την επιστήμη που θα ανακαλύψουν. Συνολικά, επρόκειτο για μια προσπάθεια που έμοιαζε πολύ με του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC – να ενωθούμε για να κάνουμε μεγάλα πράγματα”, δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά μας;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

Πώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συμβάλλουν σε παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».

Eπηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την γονιμότητα;

Βιταμίνη D γονιμότητα: Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών και αναπληρώνει την ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.