Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία: Eρευνητικό δίκτυο παράγει σημαντικά ευρήματα σχετικά με τη νόσο

Παχυσαρκία: Eρευνητικό δίκτυο παράγει σημαντικά ευρήματα σχετικά με τη νόσο

Συγκεντρώθηκαν νέες ομάδες ερευνητών για να επιτεθούν σε αυτά τα ζητήματα από βασικές, μεταφραστικές και κλινικές προοπτικές. Στους νέους ερευνητές παρασχέθηκε εκπαίδευση σε πολλαπλούς κλάδους, ώστε να είναι σε καλή θέση για να προωθήσουν την καριέρα τους και την επιστήμη που θα ανακαλύψουν. Συνολικά, επρόκειτο για μια προσπάθεια που έμοιαζε πολύ με του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC - να ενωθούμε για να κάνουμε μεγάλα πράγματα", δήλωσε.

Παχυσαρκία: Το ερευνητικό δίκτυο στρατηγικής εστίασης (SFRN) για την παχυσαρκία δημοσίευσε τα ευρήματά του σε ειδική έκθεση του Περιοδικού της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιολογίας , η οποία χαιρετίζει το έργο της ομάδας ως “την αρχή μιας καινοτόμου επιστήμης και, κυρίως, τη γέννηση νέων συνεργασιών και ερευνητικών συμπράξεων που θα ωθήσουν τον τομέα προς τα εμπρός”. Το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC) και το Πανεπιστήμιο Vanderbilt (VU) συνεργάστηκαν με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, την Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ για τέσσερα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017, για να μελετήσουν πτυχές της παχυσαρκίας που συμβάλλουν σε διαταραχές όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής και τη διάρκεια ζωής.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ ήταν 42,4% το 2018, ενώ οι τρέχουσες εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο παγκόσμιος επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας μπορεί να ξεπεράσει το 57% έως το 2030. “Η σημασία των έντονα εστιασμένων επιστημονικών συνεργασιών όπως το ερευνητικό δίκτυο στρατηγικής εστίασης SFRN για την παχυσαρκία δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, ιδιαίτερα καθώς ο επιπολασμός του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας συνεχίζει να κλιμακώνεται σε όλον τον κόσμο”, δήλωσε ο Kevin Niswender, MD, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC και διευθυντής του κέντρου του Vanderbilt, προσθέτοντας ότι “έχουμε κάνει συλλογικά αρκετά σημαντικά βήματα προς τα εμπρός, καθώς επιδιώκουμε να κατανοήσουμε πληρέστερα τα αίτια της παχυσαρκίας, να ανακαλύψουμε νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις και να εντοπίσουμε βιοδείκτες για την ακριβέστερη παρακολούθηση τόσο της παχυσαρκίας όσο και της επιτυχίας της απώλειας βάρους” Στόχος της έρευνας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC ήταν η περαιτέρω προώθηση των προσεγγίσεων της ιατρικής ακριβείας για τη θεραπεία της παχυσαρκίας με παράλληλη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε έναν συγκεκριμένο φαρμακευτικό στόχο για τον διαβήτη και την παχυσαρκία, τον υποδοχέα του γλουκαγονικού πεπτιδίου-1 (GLP-1R), ο οποίος έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες της αντί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ως αποτέλεσμα της έρευνας της ομάδας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC, διαπιστώθηκε ότι: Αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο υποδοχέας του γλουκαγονικού πεπτιδίου-1 GLP-1R σηματοδοτεί ή επικοινωνεί με τα κύτταρα, οι οποίες προκαλούνται είτε από γενετικές παραλλαγές είτε από μόρια που μοιάζουν με φάρμακα, βελτιώνουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα ανταποκρίνονται στο μεταβολικό στρες. Η ενεργοποίηση του υποδοχέα του γλουκαγονικού πεπτιδίου-1 GLP-1R δεν μεταβάλλει άμεσα τον τρόπο λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων, αλλά βελτιώνει άλλους δείκτες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η χρήση δεδομένων ηλεκτρονικού αρχείου υγείας, επιμελημένων για καρδιομεταβολικές εκβάσεις, σε συνδυασμό με συνδεδεμένο γονότυπο, προσφέρει νέες προσεγγίσεις για την κατανόηση της ετερογένειας της παχυσαρκίας και του καρδιομεταβολικού κινδύνου. Το ερευνητικό δίκτυο στρατηγικής εστίασης SFRN ανέλαβε επίσης να αναπτύξει ένα πρόγραμμα κατάρτισης για ερευνητές που θα επιδιώξουν έρευνες σχετικές με την παχυσαρκία. Σε κάθε κέντρο προσελήφθησαν υπότροφοι της AHA και παρουσίασαν τις έρευνές τους σε εθνικά και διεθνή συνέδρια. “Αυτό το κέντρο πέτυχε πολλούς από τους σημαντικούς στόχους τόσο του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC όσο και της AHA”, δήλωσε ο Joshua Beckman, MD, καθηγητής Ιατρικής, ο οποίος διετέλεσε συνδιευθυντής εκπαίδευσης για το κέντρο. “Δημιουργήθηκαν νέες γνώσεις που θα προωθήσουν την κατανόηση της διεπαφής μεταξύ παχυσαρκίας και καρδιαγγειακής νόσου. Συγκεντρώθηκαν νέες ομάδες ερευνητών για να επιτεθούν σε αυτά τα ζητήματα από βασικές, μεταφραστικές και κλινικές προοπτικές. Στους νέους ερευνητές παρασχέθηκε εκπαίδευση σε πολλαπλούς κλάδους, ώστε να είναι σε καλή θέση για να προωθήσουν την καριέρα τους και την επιστήμη που θα ανακαλύψουν. Συνολικά, επρόκειτο για μια προσπάθεια που έμοιαζε πολύ με του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Vanderbilt VUMC – να ενωθούμε για να κάνουμε μεγάλα πράγματα”, δήλωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε την καρδιά μας;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι έγκυες που γεννούν μεγάλα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη αργότερα στη ζωή τους

Πώς τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συμβάλλουν σε παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Close Icon