Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία: Στοιχεία σωματικής δυσμορφίας σε φωτογραφίες προφίλ ατόμων που ζουν με τη νόσο – Μελέτη

Παχυσαρκία: Στοιχεία σωματικής δυσμορφίας σε φωτογραφίες προφίλ ατόμων που ζουν με τη νόσο – Μελέτη

"Είναι σημαντικό να εντοπίζεται η σωματική δυσμορφία κατά τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Μόλις εντοπιστεί, οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν ψυχολογικές θεραπείες, όπως γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, παράλληλα με ιατρικές θεραπείες όπως φαρμακολογική θεραπεία και διατροφικά προγράμματα.

Παχυσαρκία: Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στη Βενετία της Ιταλίας (12-15 Μαΐου) διαπίστωσε ότι πολλοί άνθρωποι που ζουν με παχυσαρκία κρύβουν το σώμα τους στις φωτογραφίες προφίλ τους στο WhatsApp. Οι φωτογραφίες προφίλ κατοικίδιων ζώων, μελών της οικογένειας, τοπίων, λουλουδιών και χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων μπορεί να υποδεικνύουν ότι το άτομο έχει σωματική δυσμορφική διαταραχή, λέει η επικεφαλής Δρ Antonella Franceschelli, του Διεθνούς Ιατρικού Πανεπιστημίου Unicamillus, Ρώμη, Ιταλία.

Η σωματική δυσμορφική διαταραχή είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει μια παραμορφωμένη εικόνα του σώματός του. Αισθάνονται δυσαρεστημένοι με τη φυσική τους εμφάνιση, μπορεί να νιώθουν ντροπή ή άγχος για το σώμα τους και στην περίπτωση αυτών που ζουν με παχυσαρκία, πιστεύουν ότι είναι πιο βαρείς από ό,τι στην πραγματικότητα. Αυτή η υπερβολική ανησυχία για τη φυσική εμφάνιση μπορεί να επιδεινωθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου συχνά κοινοποιούνται μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και σωματικής φόρμας. «Τα άτομα με σωματική δυσμορφική διαταραχή μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε αυτές τις επιρροές, συγκρίνονται συνεχώς με εξιδανικευμένες εικόνες και νιώθουν ανεπαρκή σε σύγκριση», λέει ο Δρ Franceschelli. Για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και της σωματικής δυσμορφίας, ο Δρ Franceschelli και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν μια ποιοτική μελέτη των εικόνων προφίλ WhatsApp ατόμων που ζουν με παχυσαρκία. Στη μελέτη συμμετείχαν 59 ασθενείς (49 γυναίκες, 10 άνδρες, μέση ηλικία 53 ετών, μέσος όρος ΔΜΣ 32 kg/m2), καθένας από τους οποίους υπέβαλε μία φωτογραφία προφίλ WhatsApp.

Στη συνέχεια, το περιεχόμενο των εικόνων εξετάστηκε για την παρουσία σωματικής δυσμορφικής συμπεριφοράς, για παράδειγμα, επιλέγοντας να δείξουν το πρόσωπό τους αλλά όχι το σώμα τους ή επιλέγοντας μια εικόνα για κάτι εντελώς άλλο. Η ανάλυση παρείχε σαφείς ενδείξεις σωματικής δυσμορφίας, με το 90% των ανδρών και το 86% των γυναικών να χρησιμοποιούν φωτογραφίες προφίλ που δεν αντιπροσώπευαν τη φυσική τους πραγματικότητα. Μερικά άτομα χρησιμοποίησαν εικόνες κατοικίδιων ζώων, μελών της οικογένειας, τοπία, χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων ή αντικείμενα, όπως λουλούδια. Άλλοι χρησιμοποίησαν στιγμιότυπα κεφαλής στα οποία το πρόσωπό τους ήταν σχεδόν καλυμμένο και το σώμα τους δεν φαινόταν, παλιές φωτογραφίες ή εικόνες που είχαν υποστεί επεξεργασία για να φαίνονται πιο αδύνατοι. Ο Δρ Franceschelli λέει, “Μπορεί να έχουν επιλέξει τέτοιες φωτογραφίες για να έχουν κάποιο έλεγχο στην εικόνα που παρουσιάζουν στους άλλους και για να αποφύγουν να εκτεθούν σε κριτική για το σώμα τους. Οι φωτογραφίες μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύουν την επιθυμία να τους δουν και να τους αποδεχτούν γι’ αυτό που είναι , αντί για το πώς φαίνονται, καθώς και παρέχουν μια πηγή άνεσης κατά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.” Η πιθανότητα χρήσης μιας φωτογραφίας προφίλ που δεν αντιπροσώπευε τη φυσική πραγματικότητα αυξήθηκε με τον βαθμό ή τη σοβαρότητα της παχυσαρκίας.

Η μελέτη δεν περιελάμβανε ομάδα ελέγχου και έτσι οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να δουν πώς ήταν οι εικόνες σε σύγκριση με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν από άτομα κανονικού βάρους, για παράδειγμα. Ωστόσο, το εύρημα ότι όσοι είχαν υψηλότερο βαθμό παχυσαρκίας ήταν πιθανό να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες που δεν αντιπροσώπευαν τη φυσική τους πραγματικότητα υποδηλώνει έντονα ότι η παχυσαρκία επηρέαζε την επιλογή της φωτογραφίας προφίλ, λένε οι ερευνητές. Καθώς ήταν μια ποιοτική μελέτη, δεν υπάρχουν δεδομένα για την ισχύ των συσχετισμών. Ο Δρ Franceschelli λέει, «Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι κάτι τόσο απλό όπως μια φωτογραφία προφίλ WhatsApp θα μπορούσε να δώσει στους γιατρούς μια πολύτιμη εικόνα για το εάν κάποιος που ζει με παχυσαρκία έχει σωματική δυσμορφία. “Είναι σημαντικό να εντοπίζεται η σωματική δυσμορφία κατά τη θεραπεία της παχυσαρκίας. Μόλις εντοπιστεί, οι ασθενείς μπορούν να λαμβάνουν ψυχολογικές θεραπείες, όπως γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, παράλληλα με ιατρικές θεραπείες όπως φαρμακολογική θεραπεία και διατροφικά προγράμματα. Αυτό το είδος ολιστικής προσέγγισης στη θεραπεία της παχυσαρκίας αυξάνει την πιθανότητα απώλειας βάρους και ενισχύει τη συνολική ευημερία των ασθενών”. Παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Biorexia - Η διατροφική διαταραχή που απειλεί τους εφήβους σύμφωνα με Καναδική μελέτη

Η καταγραφή της πρόσληψης τροφής είναι πιο αποτελεσματική από τις φωτογραφίες

Η συμπεριφορική παρέμβαση μειώνει την κατάθλιψη σε ενήλικες με παχυσαρκία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Close Icon