Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία: Αυξάνονται οι επεμβάσεις για απώλεια βάρους σε μικρές ηλικίες

Παχυσαρκία: Αυξάνονται οι επεμβάσεις για απώλεια βάρους σε μικρές ηλικίες

Παχυσαρκία: Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκα, συνολικά σχεδόν 15 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 2 έως 19 ετών.

Ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους μεταξύ παιδιών και εφήβων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται, καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας συνεχίζουν να αυξάνονται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι μεταβολικές και βαριατρικές χειρουργικές επεμβάσεις μεταξύ 10 έως 19 ετών αυξήθηκαν κατά σχεδόν 20% μεταξύ 2020 και 2021, ακολουθώντας μια ανοδική τάση από το 2016. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η αύξηση αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική μεταξύ των φυλετικά και εθνοτικά διαφορετικών πληθυσμών, όπου τα παιδιά παίρνουν βάρος πιο γρήγορα από ό,τι οι λευκοί συνομήλικοί τους.

Επεμβάσεις για απώλεια βάρους σε μικρές ηλικίες

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Sarah Messiah, καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Υγείας του Χιούστον του Τέξας, τόνισε τη σημασία αυτού του ευρήματος, αναδεικνύοντας τις ανισότητες στους παράγοντες κινδύνου καρδιομεταβολικών ασθενειών που πλήττουν δυσανάλογα αυτές τις ομάδες. Η αύξηση των βαριατρικών χειρουργικών επεμβάσεων ευθυγραμμίζεται με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, οι οποίες συνιστούν πλέον αλλαγές στον τρόπο ζωής, χειρουργική επέμβαση και φαρμακευτική αγωγή ως θεραπευτικές επιλογές για την παχυσαρκία στους εφήβους.

Οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν συγκεκριμένα να παρακολουθήσουν τις τάσεις χρήσης μετά την έγκριση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για αυξημένη πρόσβαση στη χειρουργική επέμβαση για τους εφήβους στα τέλη του 2019. Η ανάλυση δείχνει ότι αυτά τα κανάλια πρόσβασης χρησιμοποιούνται πράγματι συχνότερα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, υποδεικνύοντας την αυξανόμενη αποδοχή της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους ως βιώσιμη επιλογή για τους εφήβους.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, περίπου το 20% των παιδιών στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκα, συνολικά σχεδόν 15 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 2 έως 19 ετών. Ο επιπολασμός της σοβαρής παχυσαρκίας σε αυτή την ηλικιακή ομάδα έχει επίσης αυξηθεί, από λιγότερο από 6% το 2015 σε σχεδόν 7% το 2018, με τη σημαντικότερη αύξηση να παρατηρείται στους ισπανόφωνους και μαύρους νέους.

Οι υποστηρικτές της χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους υποστηρίζουν ότι οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την παχυσαρκία υπερτερούν των κινδύνων που συνεπάγεται η χειρουργική επέμβαση. Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα από το Πρόγραμμα Διαπίστευσης και Βελτίωσης της Ποιότητας της Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής, που περιλαμβάνει περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια άτομα ηλικίας 10 έως 19 ετών και ενήλικες ηλικίας 20 ετών και άνω από το 2015 έως το 2021. Τα ευρήματα έδειξαν αύξηση των μεταβολικών και βαριατρικών χειρουργικών επεμβάσεων μεταξύ μαύρων, ισπανόφωνων και λευκών νέων, αναδεικνύοντας την αυξανόμενη χρήση αυτών των επεμβάσεων σε διαφορετικές φυλετικές και εθνικές ομάδες.

Καθώς ο επιπολασμός της παχυσαρκίας εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία, οι χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους καθίστανται ολοένα και πιο σημαντική επιλογή για τα νεαρά άτομα που αγωνίζονται με σοβαρή παχυσαρκία. Η αύξηση των βαριατρικών χειρουργικών επεμβάσεων μεταξύ παιδιών και εφήβων αντανακλά μια αλλαγή στις ιατρικές συστάσεις και την αναγνώριση της επείγουσας ανάγκης να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα προκειμένου να μετριαστούν οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την παχυσαρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ο υψηλός ΔΜΣ αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης από κάποια είδη καρκίνου

Η χρήση των γαλακταγωγών είναι διαδεδομένη μεταξύ των μητέρων που θηλάζουν

Πόσο επικίνδυνο για την υγεία είναι ένα ξύλο κοπής;

Ένα επεισόδιο σεξουαλικής επίθεσης μπορεί να οδηγήσει σε άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της καρδιακής αποκατάστασης;

Υγεία καρδιάς: Η καρδιακή αποκατάσταση είναι μια ολοκληρωμένη και δομημένη προσέγγιση για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου επιπλοκών μετά από καρδιακή προσβολή ή καρδιοχειρουργική επέμβαση.

Πώς να μάθετε εάν έχετε ρήξη χιαστού;

Ρήξη χιαστού: Μια ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου (ACL),  είναι ένας τραυματισμός στο γόνατο που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο, οίδημα και ήχο σκασμού.