Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Σχέση παχυσαρκίας και βακτηριακών λοιμώξεων

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Σχέση παχυσαρκίας και βακτηριακών λοιμώξεων

«Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης».

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προάγει τη συσσώρευση ώριμων λιποκυττάρων στο δέρμα και μειώνει την αντίστασή του έναντι της λοίμωξης από S. aureus. Ο κατάλογος των ασθενειών και καταστάσεων που περιπλέκονται από την παχυσαρκία είναι μακρύς. Περιλαμβάνει καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και μειωμένη επούλωση πληγών, καθώς και δερματικές λοιμώξεις. Δεν είναι πάντοτε σαφές με ποιο τρόπο προκαλείται αυτή η επιπλοκή.

Νέα έρευνα από τη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Xiamen και το εργαστήριο Gallo στο UC San Diego School of Medicine, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Science Translational Medicine, αποκάλυψε τους μηχανισμούς που συνδέουν την παχυσαρκία και τις δερματικές λοιμώξεις και εντόπισε μια θεραπευτική επιλογή που σύντομα θα δοκιμαστεί σε μια κλινική δοκιμή Φάσης 2. Η εργασία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη δεσμών μεταξύ της νόσου και του επιθηλιακού μικροβίου – δηλαδή, των φυσιολογικών βακτηρίων που ζουν στο δέρμα μας – και πώς το σύστημα άμυνας του δέρματος μπορεί να βελτιστοποιηθεί για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Σε αυτήν τη μελέτη ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί πώς η παχυσαρκία συμβάλλει σε υψηλότερα ποσοστά βακτηριακών λοιμώξεων. «Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης του δέρματος, αλλά το πώς η παχυσαρκία βλάπτει το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι σαφές», εξηγεί ο Δρ Ling-juan Zhang, της Σχολής Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Xiamen και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης». Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ένας αυξημένος αριθμός ώριμων λιποκυττάρων αυξάνει τη σηματοδότηση του ΤΟΡ β, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τον αριθμό των προγόνων δερματικών λιποκυττάρων που παράγουν ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο που ονομάζεται κατελικιδίνη. Αυτή η απουσία αφήνει την επιδερμίδα ευάλωτη σε λοίμωξη από κοινά βακτήρια όπως το Staphylococcus aureus.

Σε άπαχα άτομα (ποντίκια και ανθρώπους σε αυτή τη μελέτη), το μικρόβιο του δέρματος ήταν επιτυχές στην πρόληψη λοιμώξεων από Staph, καθώς ο αριθμός των ώριμων λιποκυττάρων ήταν ανεπαρκής για να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες του δερματικού λίπους που κρατούν αυτές τις λοιμώξεις. “Κανονικά, τα λιποκύτταρα του δέρματος μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα στα εισερχόμενα βακτήρια και να παράγουν ένα μόριο που ονομάζεται αντιμικροβιακό πεπτίδιο, το οποίο είναι το αντιβιοτικό που παράγεται από τα δικά μας κύτταρα, για να σκοτώσει τα βακτήρια. Ωστόσο, κατά την παχυσαρκία, τα διευρυμένα λιποκύτταρα του δέρματος χάνουν την ικανότητα παραγωγής αντιμικροβιακών πεπτιδίων, και αυτό προκαλείται από μια πρωτεΐνη σηματοδότησης κυττάρων που μετατρέπει τον αυξητικό παράγοντα βήτα ή τον ΤΟΡ β, ο οποίος παράγεται από τα διευρυμένα λιπώδη κύτταρα και επηρεάζει αρνητικά τα αντιμικροβιακά πεπτίδια κατά τη διάρκεια της παχυσαρκίας “, λέει ο Δρ Zhang.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπεία για το θανατηφόρο βακτήριο Acinetobacter baumannii

Νέα θεραπεία κατά του σταφυλόκοκκου

Νέα τεστ για εντοπισμό σοβαρών λοιμώξεων

Δερματικές παθήσεις που παραπέμπουν σε ακμή

Οι τροφές που σε προστατεύουν από τις λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.

Το γενετικό υπόβαθρο των σοβαρών λοιμώξεων από σταφυλόκοκκο

Σταφυλόκοκκος: Τα άτομα με δύο λειτουργικά αντίγραφα του γονιδίου φαίνεται να είναι υγιή, όσοι δεν έχουν λειτουργικά αντίγραφα έχουν αυτοφλεγμονώδη νόσο και όσοι έχουν ένα λειτουργικό αντίγραφο είναι επιρρεπή σε σοβαρές λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο.

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι της Μασαχουσέτης επιβεβαίωσαν την Τετάρτη το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων φέτος

Ο τελευταίος Αμερικανός που είχε ευλογιά πιθήκων ήταν κάτοικος του Μέριλαντ που προσβλήθηκε από τον ιό λίγο μετά την επιστροφή του από τη Νιγηρία τον περασμένο Νοέμβριο. Υγειονομικοί υπάλληλοι στο Τέξας επιβεβαίωσαν επίσης ένα κρούσμα τον περασμένο Ιούλιο σε έναν άνδρα που είχε πρόσφατα ταξιδέψει από τη Νιγηρία.