Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Σχέση παχυσαρκίας και βακτηριακών λοιμώξεων

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Σχέση παχυσαρκίας και βακτηριακών λοιμώξεων

«Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης».

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προάγει τη συσσώρευση ώριμων λιποκυττάρων στο δέρμα και μειώνει την αντίστασή του έναντι της λοίμωξης από S. aureus. Ο κατάλογος των ασθενειών και καταστάσεων που περιπλέκονται από την παχυσαρκία είναι μακρύς. Περιλαμβάνει καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και μειωμένη επούλωση πληγών, καθώς και δερματικές λοιμώξεις. Δεν είναι πάντοτε σαφές με ποιο τρόπο προκαλείται αυτή η επιπλοκή.

Νέα έρευνα από τη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Xiamen και το εργαστήριο Gallo στο UC San Diego School of Medicine, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Science Translational Medicine, αποκάλυψε τους μηχανισμούς που συνδέουν την παχυσαρκία και τις δερματικές λοιμώξεις και εντόπισε μια θεραπευτική επιλογή που σύντομα θα δοκιμαστεί σε μια κλινική δοκιμή Φάσης 2. Η εργασία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη δεσμών μεταξύ της νόσου και του επιθηλιακού μικροβίου – δηλαδή, των φυσιολογικών βακτηρίων που ζουν στο δέρμα μας – και πώς το σύστημα άμυνας του δέρματος μπορεί να βελτιστοποιηθεί για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Σε αυτήν τη μελέτη ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί πώς η παχυσαρκία συμβάλλει σε υψηλότερα ποσοστά βακτηριακών λοιμώξεων. «Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης του δέρματος, αλλά το πώς η παχυσαρκία βλάπτει το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι σαφές», εξηγεί ο Δρ Ling-juan Zhang, της Σχολής Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Xiamen και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης». Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ένας αυξημένος αριθμός ώριμων λιποκυττάρων αυξάνει τη σηματοδότηση του ΤΟΡ β, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τον αριθμό των προγόνων δερματικών λιποκυττάρων που παράγουν ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο που ονομάζεται κατελικιδίνη. Αυτή η απουσία αφήνει την επιδερμίδα ευάλωτη σε λοίμωξη από κοινά βακτήρια όπως το Staphylococcus aureus.

Σε άπαχα άτομα (ποντίκια και ανθρώπους σε αυτή τη μελέτη), το μικρόβιο του δέρματος ήταν επιτυχές στην πρόληψη λοιμώξεων από Staph, καθώς ο αριθμός των ώριμων λιποκυττάρων ήταν ανεπαρκής για να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες του δερματικού λίπους που κρατούν αυτές τις λοιμώξεις. “Κανονικά, τα λιποκύτταρα του δέρματος μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα στα εισερχόμενα βακτήρια και να παράγουν ένα μόριο που ονομάζεται αντιμικροβιακό πεπτίδιο, το οποίο είναι το αντιβιοτικό που παράγεται από τα δικά μας κύτταρα, για να σκοτώσει τα βακτήρια. Ωστόσο, κατά την παχυσαρκία, τα διευρυμένα λιποκύτταρα του δέρματος χάνουν την ικανότητα παραγωγής αντιμικροβιακών πεπτιδίων, και αυτό προκαλείται από μια πρωτεΐνη σηματοδότησης κυττάρων που μετατρέπει τον αυξητικό παράγοντα βήτα ή τον ΤΟΡ β, ο οποίος παράγεται από τα διευρυμένα λιπώδη κύτταρα και επηρεάζει αρνητικά τα αντιμικροβιακά πεπτίδια κατά τη διάρκεια της παχυσαρκίας “, λέει ο Δρ Zhang.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπεία για το θανατηφόρο βακτήριο Acinetobacter baumannii

Νέα θεραπεία κατά του σταφυλόκοκκου

Νέα τεστ για εντοπισμό σοβαρών λοιμώξεων

Δερματικές παθήσεις που παραπέμπουν σε ακμή

Οι τροφές που σε προστατεύουν από τις λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.