Επιστημονικά Νέα

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Σχέση παχυσαρκίας και βακτηριακών λοιμώξεων

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Σχέση παχυσαρκίας και βακτηριακών λοιμώξεων

«Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης».

Πανεπιστημιακή Έρευνα: Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά προάγει τη συσσώρευση ώριμων λιποκυττάρων στο δέρμα και μειώνει την αντίστασή του έναντι της λοίμωξης από S. aureus. Ο κατάλογος των ασθενειών και καταστάσεων που περιπλέκονται από την παχυσαρκία είναι μακρύς. Περιλαμβάνει καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη και μειωμένη επούλωση πληγών, καθώς και δερματικές λοιμώξεις. Δεν είναι πάντοτε σαφές με ποιο τρόπο προκαλείται αυτή η επιπλοκή.

Νέα έρευνα από τη Σχολή Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Xiamen και το εργαστήριο Gallo στο UC San Diego School of Medicine, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο Science Translational Medicine, αποκάλυψε τους μηχανισμούς που συνδέουν την παχυσαρκία και τις δερματικές λοιμώξεις και εντόπισε μια θεραπευτική επιλογή που σύντομα θα δοκιμαστεί σε μια κλινική δοκιμή Φάσης 2. Η εργασία επικεντρώνεται στην ανακάλυψη δεσμών μεταξύ της νόσου και του επιθηλιακού μικροβίου – δηλαδή, των φυσιολογικών βακτηρίων που ζουν στο δέρμα μας – και πώς το σύστημα άμυνας του δέρματος μπορεί να βελτιστοποιηθεί για τη θεραπεία ή την πρόληψη ασθενειών.

Σε αυτήν τη μελέτη ο στόχος ήταν να προσδιοριστεί πώς η παχυσαρκία συμβάλλει σε υψηλότερα ποσοστά βακτηριακών λοιμώξεων. «Η παχυσαρκία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης του δέρματος, αλλά το πώς η παχυσαρκία βλάπτει το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν είναι σαφές», εξηγεί ο Δρ Ling-juan Zhang, της Σχολής Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Xiamen και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Διαπιστώσαμε ότι όταν τα ποντίκια τρέφονται με τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γίνονται παχύσαρκα, τα λιποκύτταρα του δέρματος διευρύνονται και χάνουν την ικανότητα να καταπολεμούν τη βακτηριακή εισβολή κατά τη διάρκεια μιας δερματικής λοίμωξης». Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ένας αυξημένος αριθμός ώριμων λιποκυττάρων αυξάνει τη σηματοδότηση του ΤΟΡ β, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει τον αριθμό των προγόνων δερματικών λιποκυττάρων που παράγουν ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο που ονομάζεται κατελικιδίνη. Αυτή η απουσία αφήνει την επιδερμίδα ευάλωτη σε λοίμωξη από κοινά βακτήρια όπως το Staphylococcus aureus.

Σε άπαχα άτομα (ποντίκια και ανθρώπους σε αυτή τη μελέτη), το μικρόβιο του δέρματος ήταν επιτυχές στην πρόληψη λοιμώξεων από Staph, καθώς ο αριθμός των ώριμων λιποκυττάρων ήταν ανεπαρκής για να διαταράξει τις φυσιολογικές λειτουργίες του δερματικού λίπους που κρατούν αυτές τις λοιμώξεις. “Κανονικά, τα λιποκύτταρα του δέρματος μπορούν να ανταποκριθούν γρήγορα στα εισερχόμενα βακτήρια και να παράγουν ένα μόριο που ονομάζεται αντιμικροβιακό πεπτίδιο, το οποίο είναι το αντιβιοτικό που παράγεται από τα δικά μας κύτταρα, για να σκοτώσει τα βακτήρια. Ωστόσο, κατά την παχυσαρκία, τα διευρυμένα λιποκύτταρα του δέρματος χάνουν την ικανότητα παραγωγής αντιμικροβιακών πεπτιδίων, και αυτό προκαλείται από μια πρωτεΐνη σηματοδότησης κυττάρων που μετατρέπει τον αυξητικό παράγοντα βήτα ή τον ΤΟΡ β, ο οποίος παράγεται από τα διευρυμένα λιπώδη κύτταρα και επηρεάζει αρνητικά τα αντιμικροβιακά πεπτίδια κατά τη διάρκεια της παχυσαρκίας “, λέει ο Δρ Zhang.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Θεραπεία για το θανατηφόρο βακτήριο Acinetobacter baumannii

Νέα θεραπεία κατά του σταφυλόκοκκου

Νέα τεστ για εντοπισμό σοβαρών λοιμώξεων

Δερματικές παθήσεις που παραπέμπουν σε ακμή

Οι τροφές που σε προστατεύουν από τις λοιμώξεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αστρική προβολή : Το μέσο για να επικοινωνήσετε με την κοσμική νοημοσύνη

Οι έρευνες δείχνουν ότι μεταξύ 8 και 20 τοις εκατό των ανθρώπων ισχυρίζονται ότι είχαν κάτι σαν εξωσωματική εμπειρία κάποια στιγμή στη ζωή τους-αίσθηση της συνείδησης, του πνεύματος ή του «αστρικού σώματος» που έφευγε από το φυσικό σώμα.

Η μελέτη των ουδετερόφιλων κυττάρων φέρνει νέα δεδομένα στην κατανόηση του καρκίνου

Καρκίνος: Χρησιμοποιώντας μικροτομογραφία ακτίνων Χ για την παρακολούθηση των αδενοκαρκινωμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αφαίρεση της πρωτεΐνης Glut1 από τα TANs οδήγησε σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης του όγκου, αλλά επίσης αύξησε την αποτελεσματικότητα της ακτινοθεραπείας, μιας κοινής θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα. Με άλλα λόγια, η ικανότητα των TAN να μεταβολίζουν αποτελεσματικά τη γλυκόζη φαίνεται να καθιστά τον όγκο ικανό να αντιστέκεται στη θεραπεία - τουλάχιστον στον καρκίνο του πνεύμονα.

Οι δεσμοί μεταξύ σκληρών γονεϊκών πρακτικών, παιδικού άγχους και ανατομίας του εγκεφάλου

Ανάπτυξη παιδιού: "Νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν οι γονείς και η κοινωνία ότι η συχνή χρήση σκληρών γονικών πρακτικών μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη ενός παιδιού", δήλωσε η Suffren, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Μιλάμε για την κοινωνική και συναισθηματική τους ανάπτυξη, καθώς και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους".

Καρκίνος: Η υγιεινή ζωή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλή γενετική προδιάθεση

Καρκίνος: Yγιεινοί τρόποι ζωής όπως η αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, ο χαμηλός δείκτης μάζας σώματος και η άσκηση συσχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, ακόμη και σε άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο.

Μνήμη : Την διαμορφώνουν οι θετικές και αρνητικές καταστάσεις που βιώνει το άτομο

Μνήμη : Στο παρόν άρθρο θα κατανοήσετε πως το συναίσθημα που μας δημιουργήθηκε και το μέρος που διεξάχθηκε ένα συγκεκριμένο περιστατικό μπορεί να καθορίσει πόσο καλά θα το θυμόμαστε.

Τριπλάσιες περιπτώσεις άνοιας αναμένονται ως το 2050

Άνοια: Ερευνητές από το Institute for Health Metrics and Evaluation της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα τριπλασιαστεί: σχεδόν περισσότερα από 152 εκατομμύρια άτομα θα έχουν άνοια έως το 2050. Ο επιπολασμός προβλέπεται να είναι υψηλότερος στην ανατολική υποσαχάρια Αφρική, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.