Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Παιδική παχυσαρκία: Η πηγή ζάχαρης πιο σημαντική από την ποσότητα

Παιδική παχυσαρκία: Η πηγή ζάχαρης πιο σημαντική από την ποσότητα

Παιδική παχυσαρκία: Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν πρόκειται για την ανάπτυξη παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, η πηγή της ζάχαρης φαίνεται να είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. 

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στη Βενετία της Ιταλίας (12-15 Μαΐου) υποδηλώνει ότι η πηγή ζάχαρης είναι πιο σημαντική από την ποσότητα ζάχαρης όταν πρόκειται για την ανάπτυξη παχυσαρκίας στα παιδιά. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συνολική ποσότητα ζάχαρης που καταναλώθηκε όταν ήταν πολύ νέος δεν συσχετίστηκε με το βάρος στην ηλικία των 10 ή 11 ετών. Ωστόσο, τα παιδιά που έπαιρναν μεγαλύτερο ποσοστό της ζάχαρης τους από υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη (γάλα και βουτυρόγαλα) είχαν λιγότερες πιθανότητες να συνεχίσουν να ζουν με υπέρβαρο ή παχυσαρκία.

Ομοίως, η λήψη περισσότερης ζάχαρης από τα φρούτα συνδέθηκε με μικρότερη αύξηση βάρους. Ωστόσο, η λήψη πολλής ζάχαρης από γλυκά σνακ όπως κέικ, ζαχαροπλαστεία και ζαχαρούχο γάλα και ροφήματα γιαουρτιού, όπως το γάλα σοκολάτας, συνδέθηκε με υψηλότερο βάρος. «Η υψηλή κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών θεωρείται παράγοντας κινδύνου για παιδικό υπερβολικό βάρος και παχυσαρκία και γι’ αυτό τα παιδιά συμβουλεύονται να καταναλώνουν λιγότερες τροφές πλούσιες σε ζάχαρη, όπως ζαχαροπλαστεία, κέικ και ποτά με ζάχαρη, και να τρώνε περισσότερα φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη. όπως το γάλα και το γιαούρτι», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Junyang Zou.

“Αλλά ενώ τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη θεωρούνται υγιεινά, περιέχουν υψηλές ποσότητες εγγενών σακχάρων—ζάχαρη που υπάρχει φυσικά στο φαγητό, αντί να προστίθεται. Θέλαμε να μάθουμε εάν η πηγή της ζάχαρης, προστιθέμενη έναντι εγγενούς, καθώς και η ποσότητα, επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας. Ενώ αυτό έχει μελετηθεί στο παρελθόν, τα αποτελέσματα είναι ασυνεπή και υπάρχει έλλειψη έρευνας υψηλής ποιότητας για το θέμα.”

Για να το αντιμετωπίσουν αυτό, ο Zou και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη GEKCO Drenthe, μια συνεχιζόμενη διαχρονική μελέτη μιας κοόρτης παιδιών που γεννήθηκαν στο Drenthe, στη βόρεια Ολλανδία, μεταξύ Απριλίου 2006 και Απριλίου 2007, για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ της συνολικής πρόσληψης ζάχαρης στις αρχές. την παιδική ηλικία και την πρόσληψη ζάχαρης από διαφορετικές πηγές σχετικά με το βάρος, την αύξηση βάρους και την ανάπτυξη υπέρβαρου και παχυσαρκίας.

Οι απαντήσεις σε ένα ερωτηματολόγιο πρόσληψης τροφής που συμπλήρωσαν οι γονείς 891 παιδιών (448 άντρες) όταν τα παιδιά ήταν 3 ετών χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό της ημερήσιας συνολικής πρόσληψης ζάχαρης και της ημερήσιας πρόσληψης ζάχαρης από 13 ομάδες τροφίμων. Το ύψος και το βάρος, όπως μετρήθηκαν από εκπαιδευμένους νοσηλευτές, χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των βαθμολογιών Z του ΔΜΣ, της αλλαγής αυτής της βαθμολογίας μεταξύ 3 και 10/11 ετών και της κατάστασης βάρους στα 10/11 έτη (κανονικό βάρος/υπέρβαρο/παχύσαρκος, όπως ορίζεται από International Obesity Task Force 2012 κριτήρια).

Το BMI Z-scores είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο μέτρο βάρους στην παιδική και εφηβική ηλικία. Δείχνουν πώς ο ΔΜΣ ενός νεαρού ατόμου συγκρίνεται με τον μέσο ΔΜΣ για την ηλικία και το φύλο του, με τις υψηλότερες τιμές να αντιπροσωπεύουν υψηλότερο βάρος. Και τα 891 παιδιά συμπεριλήφθηκαν στη βαθμολογία BMI-Z στα 10/11 έτη και στην αλλαγή στις αναλύσεις βαθμολογίας BMI-Z. 817 από τα παιδιά (414 άνδρες) συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση κατάστασης βάρους (74/891 ζούσαν με υπέρβαρο ή παχυσαρκία στην ηλικία των 3 ετών και αποκλείστηκαν από αυτήν την ανάλυση).

Η μέση συνολική ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης ήταν 112 γρ. Αυτό αποτελούσε περίπου το ένα τρίτο (32%) της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας των 1.388 θερμίδων. Οι κύριες πηγές ζάχαρης ήταν τα φρούτα (μέση ημερήσια πρόσληψη = 13 g), τα γαλακτοκομικά προϊόντα (18,6 g), τα ζαχαρούχα ποτά (41,7 g) και τα σνακ με ζάχαρη (13,1 g). Στην ηλικία των 10/11 ετών, 102 παιδιά με φυσιολογικό βάρος στην ηλικία των 3 ετών παρουσίασαν υπέρβαρο ή παχυσαρκία. Η συνολική πρόσληψη ζάχαρης στα 3 χρόνια δεν σχετιζόταν με το δείκτη BMI Z, την αύξηση βάρους ή την κατάσταση βάρους 10/11 ετών.

Ωστόσο, η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης από σνακ με ζάχαρη σχετιζόταν με υψηλότερο δείκτη BMI Z στο 10/11. Αντίθετα, η υψηλότερη ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης από τα φρούτα (μόνο ολόκληρα φρούτα) σχετιζόταν με χαμηλότερο δείκτη BMI Z στα 10/11 χρόνια και μικρότερη αύξηση βάρους. (Δεν βρέθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του χυμού φρούτων και του βάρους.) Και η υψηλότερη πρόσληψη ζάχαρης από υγρά γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ζάχαρη (γάλα και βουτυρόγαλα) σχετιζόταν με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης υπέρβαρου/παχυσαρκίας στην ηλικία των 10/11 ετών.

Τα παιδιά με την υψηλότερη πρόσληψη αυτών των προϊόντων ηλικίας 3 ετών είχαν 67% χαμηλότερο κίνδυνο να συνεχίσουν να έχουν υπέρβαρο/παχυσαρκία, σε σύγκριση με εκείνα με τη χαμηλότερη πρόσληψη. Η μελέτη δεν εξέτασε γιατί αυτές οι τροφές επηρέασαν διαφορετικά το βάρος. Ωστόσο, πιθανές εξηγήσεις περιλαμβάνουν βραδύτερη απελευθέρωση ζάχαρης από κομμάτια φρούτων παρά από σνακ με ζάχαρη και διαφορές στον τρόπο με τον οποίο τα σάκχαρα στα διάφορα τρόφιμα (σακχαρόζη σε κέικ και ζαχαροπλαστεία, φρουκτόζη σε φρούτα και γαλακτικομικά).

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όταν πρόκειται για την ανάπτυξη παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, η πηγή της ζάχαρης φαίνεται να είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Ο Ζου προσθέτει: «Τα παιδιά θα πρέπει να ενθαρρύνονται να έχουν φρούτα και γάλα αντί για ζαχαρούχο γάλα και ροφήματα γιαουρτιού, γλυκά, κέικ και άλλα τρόφιμα πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου 

Κίνα: Αισιόδοξα μηνύματα από την καταπολέμηση της καθιστικής συμπεριφοράς σε παιδιά

Πώς η νυχτερινή εργασία αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη και παχυσαρκίας

Πώς η «ενεργοποίηση» του καφέ λίπους μπορεί να προστατεύσει από την παχυσαρκία 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon