Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Απώλεια βάρους υπό προϋποθέσεις λένε οι επιστήμονες υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: Απώλεια βάρους υπό προϋποθέσεις λένε οι επιστήμονες υγείας

Τα καλά νέα προσθέτει είναι ότι αυτός ο «γενετικός συνδυασμός» δεν είναι σπάνιος στον ελληνικό πληθυσμό. Όπως έδειξε η μελέτη, οι Έλληνες που φέρουν αυτόν τον συνδυασμό καταναλώνουν περισσότερο καφέ, δηλώνουν πως ο καφές περιορίζει την όρεξή τους και έχουν μικρότερο σωματικό βάρος σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καφέ.

Παγκόσμια Ημέρα Καφέ: «Τα αποτελέσματα της μελέτης μάς υποδεικνύουν πως 3-4 φλιτζάνια καφέ μπορούν να ενταχθούν σε διαιτολόγια για τη ρύθμιση του βάρους σε άτομα με αυξημένη προδιάθεση για παχυσαρκία». Το αγαπημένο καθημερινό ρόφημα εκατομμυρίων ανθρώπων την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου έχει την τιμητική του. Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί από το 2015 ως Παγκόσμια ημέρα καφέ. Ιδιαίτερη αγάπη σε αυτό το ρόφημα δείχνουν οι Έλληνες και το καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες. Τους επιστήμονες όμως αλλά και το ευρύ κοινό απασχολεί έντονα η επίδραση στην υγεία της κατανάλωσης καφέ. Συχνά ακούμε, για παράδειγμα, ότι ο καφές μειώνει την όρεξη και βοηθάει στο αδυνάτισμα, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση της όρεξής τους, δηλαδή στο αντίθετο αποτέλεσμα.


Ερευνητές από το Εργαστήριο Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το δίκτυο GENOSOPHY και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ερεύνησαν αυτές τις αντικρουόμενες απόψεις και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ ημερησίως σχετίζεται με μειωμένο σωματικό βάρος, αλλά μόνο σε άτομα με συγκεκριμένο γενετικό υπόβαθρο.

Tα συμπεράσματα της έρευνας

H έρευνά τους που δημοσιεύεται στο διεθνώς αναγνωρισμένο περιοδικό International Journal of Obesity, βασίστηκε σε λεπτομερή επιδημιολογικά, γενετικά και πειραματικά δεδομένα από 300 Έλληνες εθελοντές. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε γενετικό έλεγχο με την επιθυμία να διαμορφώσουν, με τη βοήθεια διαιτολόγου, ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο με βάση το γενετικό τους προφίλ.

Απάντησαν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στις διατροφικές τους συνήθειες, την όρεξη και άλλα στοιχεία τρόπου ζωής από όπου διαπιστώθηκαν ενδιαφέρουσες συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, του γενετικού προφίλ και του σωματικού βάρους. Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης την επίδραση συγκεκριμένων ποσοτήτων καφέ στην επιλογή του είδους και της ποσότητας του φαγητού και στην έκκριση ορμονών που ελέγχουν την όρεξη, όπως της ασπροσίνης και της λεπτίνης, σε ομάδα εθελοντών.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος της μελέτης, Καθηγητής Βιολογίας & Γενετικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, «τα αποτελέσματα μάς δείχνουν πως ο καφές μειώνει την όρεξη και μπορεί να συμβάλλει στην ρύθμιση του βάρους όταν ικανοποιούνται δύο «γενετικές συνθήκες»: να έχουν μια γενετική παραλλαγή στο γονίδιο CYP1A2 που οδηγεί σε αύξηση του μεταβολισμού της καφεΐνης και ταυτόχρονα γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία».

Τα καλά νέα προσθέτει είναι ότι αυτός ο «γενετικός συνδυασμός» δεν είναι σπάνιος στον ελληνικό πληθυσμό. Όπως έδειξε η μελέτη, οι Έλληνες που φέρουν αυτόν τον συνδυασμό καταναλώνουν περισσότερο καφέ, δηλώνουν πως ο καφές περιορίζει την όρεξή τους και έχουν μικρότερο σωματικό βάρος σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καφέ. Η ερευνητική ομάδα βρήκε επίσης έναν πιθανό σύνδεσμο μεταξύ του καφέ και της ρύθμισης της όρεξης μέσω της ορμόνης «ασπροσίνη», τα επίπεδα της οποίας διαφοροποιούνται ανάλογα με το γενετικό προφίλ μεταβολισμού του καφέ.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μάς υποδεικνύουν πως 3-4 φλιτζάνια καφέ μπορούν να ενταχθούν σε διαιτολόγια για τη ρύθμιση του βάρους σε άτομα με αυξημένη προδιάθεση για παχυσαρκία και γενετικό προφίλ υψηλού μεταβολισμού καφεΐνης», ανέφερε η δρ Καλλιόπη Γκούσκου, πρώτη συγγραφέας του άρθρου.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να μελετήσουν περαιτέρω τους τύπους καφέ και τα συστατικά τους που έχουν τη βέλτιστη επίδραση στην υγεία. Η μελέτη αυτή ανοίγει επίσης δρόμους στους επιστήμονες να προσδιορίσουν μοριακούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, που έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Η υψηλή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με κίνδυνο εγκεφαλικών παθήσεων όπως η άνοια και το εγκεφαλικό

Αντίδραση του οργανισμού μας αν παραλείψουμε τον πρωινό καφέ

Ο καφές και η καύση του λίπους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βρέθηκαν τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για 5 ψυχιατρικές διαταραχές 

Το BDNF είναι σημαντικό για την ανάπτυξη και επιβίωση των νευρώνων. Μεταλλάξεις ή μεταβολές στην έκφρασή του έχουν συσχετιστεί με καταθλιπτικές διαταραχές και διαταραχές άγχους, επηρεάζοντας την πλαστικότητα του εγκεφάλου και την ικανότητα μάθησης.

Οι εκπληκτικές επιδράσεις της καφεΐνης στον ύπνο 

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό κορυφαίας αξιολόγησης, χρησιμοποίησε μεγάλη δείγματος πληθυσμού και προηγμένη τεχνολογία παρακολούθησης του ύπνου. Διαπιστώθηκε ότι η καφεΐνη, ακόμη και όταν καταναλώνεται αρκετές ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητά του.

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εγκεφαλικός βιοδείκτης για την αγχώδη διαταραχή 

Η νέα αυτή ανακάλυψη αφορά την ταυτοποίηση ενός βιοδείκτη στον εγκέφαλο, ο οποίος μπορεί να διακρίνει άτομα με αγχώδη διαταραχή από υγιή άτομα. Χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές απεικόνισης, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), ερευνητές ανέλυσαν τη δραστηριότητα συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου, όπως η αμυγδαλή και ο προμετωπιαίος φλοιός.

Εμβολιασμός ή φυσική ανοσία;

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε σε επιστημονικό περιοδικό συγκρίνοντας την προστασία από εμβολιασμό και φυσική λοίμωξη διαπίστωσε ότι η ανοσία μετά τον εμβολιασμό παρέχει σταθερή και αξιόπιστη προστασία, η οποία συχνά υπερβαίνει αυτήν που αποκτάται μέσω φυσικής λοίμωξης.

Οι σοβαρότερες μορφές Covid-19 συνδέονται με γενετική προδιάθεση;

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η γενετική προδιάθεση δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα κινδύνου. Περιβαλλοντικοί παράγοντες, η ηλικία, η ύπαρξη υποκείμενων νοσημάτων και ο τρόπος ζωής επίσης παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου.

Close Icon