Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Οι ωκεανοί γίνονται όλο και πιο όξινοι

Οι ωκεανοί γίνονται όλο και πιο όξινοι

 

Οι ωκεανοί γίνονται όλο και πιο όξινοι εξαιτίας της απορρόφησης μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα  που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα, με ταχύτατο, άνευ προηγουμένου τα τελευταία 300 εκατ. χρόνια, ρυθμό, προκύπτει από τα συμπεράσματα έκθεσης που δημοσιεύεται σήμερα.

«Η γεωλογική ιστορία μας υποδεικνύει ότι ο παρών ρυθμός ωκεάνιας όξυνσης είναι χωρίς προηγούμενο στη διάρκεια των τελευταίων 300 εκατ. ετών», τονίζει ένας από τους συνυπογράφοντες τη μελέτη, ο Άντι Ρίτζγουελ, καθηγητής στο Παν/μιο του Μπρίστολ της Βρετανίας.


«Μολονότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες, ποτέ άλλοτε στη διάρκεια αυτής της περιόδου τα επίπεδα της οξύτητας δεν αντιπροσώπευαν, στη διάρκεια της εξέλιξής τους, ένα τέτοιον δυνητικό αντίκτυπο στην οργανική χημεία των ωκεανών, συνεπεία των άνευ προηγουμένου εκπομπών CO2 στην ατμόσφαιρα», προσθέτει ο επιστήμονας.

Η όξυνση αποτελεί μία σημαντική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα με κίνδυνο την μαζική εξάλειψη των κοραλιών και θαλασσίων ειδών όπως οι σολωμοί και τα οστρακοειδή, προειδοποιούν οι ειδικοί, των οποίων η έκθεση δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση Science, που  κυκλοφορεί  σήμερα .

 

 


 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επεξεργάζονται εικόνες οι πίθηκοι και οι μηχανές;

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Οι ερευνητές  εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ πεπτικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου, ειδικά εφιαλτών. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τα οποία ανέφεραν ότι συχνά βιώνουν εφιάλτες ή διαταραχές στον ύπνο.

Σπάνιες μπλε πρωτεΐνες από μικρόβια προσαρμοσμένα στο κρύο

Οι κρυοροδοψίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς που αγαπούν το κρύο. Έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την κυτταρική ηλεκτρική δραστηριότητα. 

Νευρικό σύστημα: Πώς να το ενισχύσετε με φυσικό τρόπο;

Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αυτοί οι δύο διατροφικοί σύμμαχοι συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην πνευματική διαύγεια και στην προστασία από την κόπωση.

Πυρκαγιές απειλούν την ποιότητα των υδάτων έως και 8 χρόνια μετά 

Η καμένη βλάστηση και το καμένο έδαφος διαβρώνουν εύκολα, με αποτέλεσμα να παρασύρουν μεγαλύτερες ποσότητες ιλύος, οργανικών και ανόργανων συστατικών, καθώς και τοξικών ουσιών στο επιφανειακό νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των σωματιδίων και των ρύπων στα ποτάμια, τις λίμνες και άλλα υδάτινα σώματα

Close Icon