ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Οι ηλικιωμένοι που πίνουν αλκοόλ κινδυνεύουν απο άνοια

Οι ηλικιωμένοι που πίνουν αλκοόλ κινδυνεύουν απο άνοια

 

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν έστω και μέτριες ποσότητες αλκοόλ κινδυνεύουν απο άνοια, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες που αμφισβητούν την άποψη ότι το αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στους ηλικιωμένους.

 Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ένα-δύο ποτηράκια κρασιού ή άλλου αλκοολούχου ποτού τη μέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, όμως οι νέες έρευνες δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο. Πάντως, καθώς δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί σε επιστημονικά έντυπα, από τυπικής απόψεως τα νέα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν ότι τελικά δεν είναι το αλκοόλ που προκαλεί τα εγκεφαλικά προβλήματα στους ηλικιωμένους, αλλά ότι συχνά συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή όσοι ήδη δυσκολεύονται να θυμηθούν λόγω ηλικίας, μπορεί απλούστατα να το «ρίχνουν» στο ποτό για να ξεχάσουν ακόμη περισσότερο.

Στην πρώτη έρευνα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Τίνα Χόανγκ του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Βετεράνων του Σαν Φρανσίσκο, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο πλαίσιο του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου της Εταιρίας Νόσου Αλτσχάιμερ στο Βανκούβερ του Καναδά, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν επί 20 χρόνια περίπου 1.300 γυναίκες άνω των 65 ετών.

Η μελέτη έδειξε ότι όσες έπιναν περισσότερο αλκοόλ, ήταν εκείνες που μετά από 20 χρόνια εμφάνιζαν άνοια. Όσες παλαιότερα δεν έπιναν και άρχισαν να το κάνουν στη διάρκεια της τρίτης ηλικίας, αύξησαν σημαντικά (κατά 200%) τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αντίστροφα, όσες έπιναν περισσότερο στο παρελθόν από ό,τι στην τρίτη ηλικία, είχαν αυξημένο κίνδυνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό (30%).

Όσες γυναίκες καθ’ όλη την τρίτη ηλικία έπιναν σταθερά αλλά με μέτρο, δηλαδή επτά έως 15 ποτά με αλκοόλ μέσα στην εβδομάδα, είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες (60%) να αναπτύξουν προβλήματα μνήμης και άλλων νοητικών δυσλειτουργιών, που αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι για μελλοντική άνοια -και πιθανώς νόσου Αλτσχάιμερ.

Όπως εξήγησε η Δρ Χόανγκ, «η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ δεν δρα προστατευτικά. Οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν προσεκτικά πόσο πίνουν οι ηλικιωμένοι ασθενείς τους». Καθώς η έρευνα αφορούσε μόνο γυναίκες, είναι αδύνατο να πει κανείς με βεβαιότητα αν τα ευρήματα ισχύουν εξίσου και για τους ηλικιωμένους άνδρες που πίνουν αλκοόλ. Πάντως, αν και άλλες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία και να δράσει προστατευτικά ιδίως για την καρδιά, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο εγκέφαλος γίνεται πιο ευάλωτος στο αλκοόλ όσο κανείς μεγαλώνει, γι’ αυτό, άλλωστε, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα όρια ασφαλείας για την κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να είναι πιο αυστηρά στην περίπτωση των ηλικιωμένων ατόμων.

Σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, ποτό θεωρείται μία ποσότητα αλκοόλ 14 γραμμαρίων και οι άνδρες δεν πρέπει να πίνουν πάνω από δύο ποτά τη μέρα, ενώ οι γυναίκες μέχρι ένα. Αντίστοιχα, οι βρετανικές υγειονομικές υπηρεσίες, θεωρούν ως μερίδα ποτού ένα μικρό ποτήρι κρασί (125 ml) ή 25 ml άλλου αλκοόλ, και συστήνουν οι μεν άνδρες να μην πίνουν πάνω από τρεις έως τέσσερις μερίδες τη μέρα και οι γυναίκες πάνω από δύο έως τρεις.

Στο ίδιο συνέδριο, μία άλλη ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον Δρ Ίαν Λανγκ, παρουσίασε παρεμφερή ευρήματα σχετικά με τις συνέπειες της περιστασιακής κραιπάλης με αλκοόλ. Μελετώντας τις περιπτώσεις περίπου 5.100 ανδρών και γυναικών επίσης άνω των 65 ετών, βρήκαν ότι όσοι μεθούσαν άγρια έστω και μία φορά το μήνα, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και άνοιας αργότερα. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη του αίματος, που με τη σειρά τους μπορούν να κάνουν ζημιά στα αγγεία που εφοδιάζουν τον εγκέφαλο με αίμα, προκαλώντας αγγειακού τύπου άνοια.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς λειτουργεί το botox στην επιβράδυνση της γήρανσης; 

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν μια εκπληκτική σύγκρουση μεταξύ σημαντικών γνωστικών ικανοτήτων 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς μερικοί άνθρωποι σαμποτάρουν καταλάθος την ινσουλινοθεραπεία τους  

Υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να εμφανιστεί κατά τη λήψη ινσουλίνης. Η αγνόηση συμπτωμάτων όπως το τρέμουλο, η ζάλη και η εφίδρωση μπορεί να είναι επικίνδυνη και να διαταράξει τη θεραπεία με ινσουλίνη.

Τι είναι η διαεπιδερμική απώλεια νερού και γιατί είναι επιβλαβής για το δέρμα μας; 

Όταν το δέρμα χάνει πάρα πολύ νερό μέσω του TEWL, μπορεί να αφυδατωθεί, με αποτέλεσμα μια σειρά προβλημάτων όπως ξηρότητα, ξεφλούδισμα και τραχιά υφή. Το αφυδατωμένο δέρμα είναι πιο επιρρεπές σε ευαισθησία, ερεθισμό και φλεγμονή, με αποτέλεσμα να φαίνεται θαμπό και γερασμένο.

ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ: Συνέδριο με στόχο τη σύγχρονη επιστημονική ενημέρωση για τα ρευματικά νοσήματα

Στη συνεδρία της τελευταίας ημέρας, νέοι εκπαιδευόμενοι θα παρουσιάσουν διδακτικά περιστατικά από Ρευματολογικές Κλινικές και Τμήματα όλης της χώρας, με σχολιασμό από τον αντίστοιχο εκπαιδευτή, για να ακολουθήσει η εξαιρετικά γόνιμη συζήτηση πάνω στην διαφοροδιαγνωστική και θεραπευτική τους προσέγγιση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα ανάδειξης αξιόλογων νέων συναδέλφων, αλλά και την ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων πάνω σε πραγματικά και δύσκολα περιστατικά.

«Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης: Νέα μέθοδος για την κατάλυση κολπικής μαρμαρυγής

Με αυτή τη διαδικασία, η οποία ονομάζεται ηλεκτροπόρωση, δημιουργούνται πολύ μικρές οπές στην κυτταρική μεμβράνη, με αποτέλεσμα τη νέκρωση των μυοκαρδιακών κυττάρων και τη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ αριστερού κόλπου και πνευμονικών φλεβών.

Μπορούν τα γονίδιά μας να προβλέψουν τον κίνδυνο υπέρτασης; 

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένες γενετικές παραλλαγές μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ένα τέτοιο γονίδιο είναι το γονίδιο αγγειοτενσινογόνου, το οποίο κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Ο «παράγοντας αηδίας» πρέπει να ξεπεραστεί εάν η κατανάλωση εντόμων γίνει πραγματικά κυρίαρχη - Μελέτη Η.Β.

"Ο παράγοντας αηδίας που σχετίζεται με την κατανάλωση ολόκληρων εντόμων θα μπορούσε να ξεπεραστεί με την ενσωμάτωση αλεύρων από έντομα σε επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό έχει γίνει με επιτυχία με προϊόντα ρυζιού ενισχυμένα με αλεύρι γρύλων ή χαρουπιάς σε άλλα μέρη του κόσμου", λέει η συν-συγγραφέας Δρ Maxine Sharps. από το Πανεπιστήμιο De Montfort, UK