Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Οι 13χρονοι κάνουν χρήση χασίς,αλκοόλ και τσιγάρων

Οι 13χρονοι κάνουν χρήση χασίς,αλκοόλ και τσιγάρων

Τα παιδιά στην Ελλάδα από δεκατριών χρονών ξεκινούν την χρήση  χασίς , αλκοόλ και τσιγάρων, σύμφωνα με έρευνα-σοκ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Σε  683 σχολεία και 37.040 μαθητές 13 – 19 ετών πραγματοποιήθηκε η πανελλαδική ερεύνα.Χασίς έχει δοκιμάσει 1 στους 7 μαθητές, με το 18,2% να είναι αγόρια και το 8,3% κορίτσια, ενώ το 15,2% επανέλαβε την χρήση! Οι δημοφιλείς ουσίες για τους έφηβους είναι επίσης οι  εισπνεόμενες (π.χ. κόλλες, βενζίνες) και τα υπνωτικά ηρεμιστικά χάπια. Ρεκόρ στην κάνναβη έχουν οι νομοί Αττικής και Θεσσαλονίκης.


Ένα ποτηράκι ήπιε τον τελευταίο μήνα 1 στους 6 Έλληνες ηλικίας 13 έως 19 ετών, ενώ 1 στους 10 μαθητές πίνει τουλάχιστον 2 ποτά την εβδομάδα και 1 στους 3 έχει μεθύσει minimum μία φορά στη ζωή του.

Μάλιστα, οι μαθητές «ψηφίζουν» μπύρα και ακολουθούν η βότκα και το ουίσκι. Τα πιο… γερά ποτήρια εντοπίζονται στα σχολεία του Έβρου, της Καστοριάς, της Πιερίας, της Χαλκίδας και της Αργολίδας.

Πιο διαδεδομένο από το χασίς και το ποτό είναι το τσιγάρο: το 50% των 19χρονων καπνίζει, με το 1/3να είναι θεριακλήδες, κάνοντας πάνω από 10 τσιγάρα την ημέρα!

Το κάπνισμα στη μαθητική ηλικία είναι πιο… διαδεδομένο σε Ξάνθη, Ροδόπη και Ζάκυνθο, με τα αγόρια να εμφανίζονται πιο επιρρεπή από τα κορίτσια.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς επεξεργάζονται εικόνες οι πίθηκοι και οι μηχανές;

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Οι ερευνητές  εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ πεπτικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου, ειδικά εφιαλτών. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τα οποία ανέφεραν ότι συχνά βιώνουν εφιάλτες ή διαταραχές στον ύπνο.

Σπάνιες μπλε πρωτεΐνες από μικρόβια προσαρμοσμένα στο κρύο

Οι κρυοροδοψίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς που αγαπούν το κρύο. Έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την κυτταρική ηλεκτρική δραστηριότητα. 

Νευρικό σύστημα: Πώς να το ενισχύσετε με φυσικό τρόπο;

Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αυτοί οι δύο διατροφικοί σύμμαχοι συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην πνευματική διαύγεια και στην προστασία από την κόπωση.

Πυρκαγιές απειλούν την ποιότητα των υδάτων έως και 8 χρόνια μετά 

Η καμένη βλάστηση και το καμένο έδαφος διαβρώνουν εύκολα, με αποτέλεσμα να παρασύρουν μεγαλύτερες ποσότητες ιλύος, οργανικών και ανόργανων συστατικών, καθώς και τοξικών ουσιών στο επιφανειακό νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των σωματιδίων και των ρύπων στα ποτάμια, τις λίμνες και άλλα υδάτινα σώματα

Close Icon