Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Όγκος Wilms: Καρκίνος νεφρού στα παιδιά

Όγκος Wilms: Καρκίνος νεφρού στα παιδιά

Όγκος Wilms: Κάθε όγκος του Wilms είναι διαφορετικός - σε μέγεθος, θέση, πολυπλοκότητα και κατά πόσο έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα

Ενώ ο καρκίνος του νεφρού είναι σπάνιος στα παιδιά, ο όγκος Wilms είναι ο πιο κοινός τύπος που εντοπίζεται στα παιδιά, με 500 έως 600 παιδιά να διαγιγνώσκονται ετησίως στις ΗΠΑ. Η ασθένεια επηρεάζει συχνότερα παιδιά ηλικίας 3 έως 4 ετών. Χάρη στις προόδους στις θεραπείες τις τελευταίες δεκαετίες, τα ποσοστά επιβίωσης από αυτόν τον σπάνιο καρκίνο έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Η ανάπτυξη ενός θεραπευτικού σχεδίου προσαρμοσμένου για κάθε παιδί με όγκο Wilms έχει επίσης βοηθήσει στη βελτίωση της πρόγνωσης για τα παιδιά με αυτήν την ασθένεια.

«Κάθε όγκος του Wilms είναι διαφορετικός – σε μέγεθος, θέση, πολυπλοκότητα και κατά πόσο έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα», λέει η Stephanie Polites, M.D., παιδοχειρουργός της Mayo Clinic. «Το να έχουμε μια διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας που μπορούν να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας για κάθε παιδί είναι το κλειδί». Δείτε τι πρέπει να γνωρίζουν οι οικογένειες για τη θεραπεία αυτού του σπάνιου παιδικού καρκίνου:

Η ομαδική προσέγγιση είναι η καλύτερη

Στην Mayo Clinic, σχεδιάζεται θεραπεία για τον όγκο Wilms από μια ομάδα επαγγελματιών υγείας από πολλές ειδικότητες. «Από τη στιγμή που ένα παιδί διαγιγνώσκεται με όγκο στα νεφρά, η ομάδα μας συναντιέται για να συζητήσει το σχέδιο επίθεσης», λέει η Candace Granberg, M.D., παιδοουρολόγος της Mayo Clinic. Ο Δρ. Granberg είναι μέλος της ομάδας παιδιατρικών συμπαγών όγκων στην Mayo Clinic, στην οποία περιλαμβάνονται:

  • Παιδοογκολόγοι: Γιατροί που ειδικεύονται στη θεραπεία παιδιών και νεαρών ενηλίκων που έχουν καρκίνο.
  • Ογκολόγοι ακτινοβολίας: Γιατροί που ειδικεύονται στη θεραπεία του καρκίνου με ακτινοθεραπεία, έναν τύπο θεραπείας καρκίνου που χρησιμοποιεί δέσμες έντονης ενέργειας —ακτίνες Χ ή πρωτόνια— για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.
  • Παιδίατροι ακτινολόγοι: Γιατροί που ειδικεύονται στη χρήση τεχνολογίας απεικόνισης για τη διάγνωση και τη θεραπεία παιδιών με διάφορες παθήσεις.
  • Παιδοχειρουργοί: Γιατροί που ειδικεύονται στη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων σε παιδιά.
  • Παιδοουρολόγοι: Γιατροί που ειδικεύονται στη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων που αφορούν το ουροποιητικό σύστημα του άνδρα και της γυναίκας και τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα στα παιδιά.

 

Αυτή η ομάδα συνεδριάζει για να εξετάσει τις ανάγκες κάθε παιδιού με όγκο Wilms και καθορίζει το πρώτο βήμα για τη θεραπεία. «Συντονίζουμε τη φροντίδα για να εξορθολογίσουμε τα ραντεβού και τις διαδικασίες για να ελαχιστοποιήσουμε τη συχνότητα των ταξιδιών που πρέπει να κάνουν οι οικογένειες», λέει ο Δρ Granberg.

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία, η ομάδα φροντίδας του παιδιού σας θα καθορίσει εάν η θεραπεία του καρκίνου θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική γονιμότητα του παιδιού. Αν ναι, προσφέρουν στην οικογένεια επιλογές για τη διατήρηση της γονιμότητας. Αυτές οι επιλογές θα εξαρτηθούν από την ηλικία του παιδιού, το στάδιο της εφηβείας, τη διάγνωση και το προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας.

Στην Mayo Clinic, οι διαδικασίες για τη διατήρηση της γονιμότητας ενσωματώνονται με άλλες διαδικασίες θεραπείας ή απεικονιστικές σαρώσεις όποτε είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του παιδιού στην αναισθησία.

Οι χειρουργοί χρειάζονται εξειδίκευση σε πολύπλοκες διαδικασίες

Η θεραπεία για τον όγκο Wilms μπορεί να ξεκινήσει με χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ολόκληρου ή μέρους ενός νεφρού. Στην Mayo Clinic, παιδιατροί ακτινολόγοι κατασκευάζουν ανατομικά τρισδιάστατα μοντέλα του όγκου Wilms και των γύρω δομών σε φυσικό μέγεθος για να βοηθήσουν στον χειρουργικό σχεδιασμό. Αυτή η προσέγγιση είναι χρήσιμη σε δύσκολες περιστάσεις, όπως η αφαίρεση μόνο του τμήματος του νεφρού που περιέχει τον όγκο (μερική νεφρεκτομή) ή η αφαίρεση πολλαπλών όγκων από έναν νεφρό.

Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση ολόκληρου του νεφρού και των κοντινών λεμφαδένων μέσω μιας τομής στην κοιλιά. Δεδομένου του σημαντικού μεγέθους πολλών όγκων Wilms και της γειτνίασής τους με ζωτικές δομές και όργανα, η παιδοχειρουργική ομάδα του παιδιού σας πρέπει να ειδικευτεί σε πολύπλοκες κοιλιακές επεμβάσεις για παιδιά για να εξασφαλίσει τα καλύτερα αποτελέσματα. Μερικές φορές, ένας όγκος επεκτείνεται σε μεγάλα αιμοφόρα αγγεία και η προσέγγιση απαιτεί τη βοήθεια αγγειοχειρουργών που ειδικεύονται στη θεραπεία ασθενειών του κυκλοφορικού συστήματος.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν από τη χειρουργική επέμβαση για τη συρρίκνωση των όγκων και την ευκολότερη αφαίρεσή τους. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα που έχουν απομείνει στο σώμα. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για παιδιά των οποίων οι καρκίνοι είναι πολύ μακριά για να αφαιρεθούν εντελώς με χειρουργική επέμβαση. Η νέα τεχνολογία και η έρευνα συνεχίζουν να βελτιώνουν τη θεραπεία.

Η ακτινοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του όγκου Wilms. Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί τις περισσότερες φορές ακτίνες Χ για να εκπέμψει έντονη ενέργεια για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί θεραπεία με δέσμη πρωτονίων, μια άλλη σημαντική πρόοδος στη φροντίδα παιδιών με όγκο Wilms και άλλους παιδικούς καρκίνους. Αυτή η εξαιρετικά στοχευμένη θεραπεία ακτίνων ακριβείας καταστρέφει τον καρκίνο ενώ προφυλάσσει τον υγιή ιστό. Αποτελεί σημαντικό συστατικό του σχεδίου θεραπείας για τα παιδιά, καθώς αποτρέπει τη βλάβη στα αναπτυσσόμενα όργανα και μειώνει τις μακροχρόνιες επιπλοκές, τις παρενέργειες και τις δευτερογενείς κακοήθειες.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορούν να ανιχνευθούν νεφρικές παθήσεις στα παιδιά

Μελέτη δείχνει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ξεκινά από την παιδική ηλικία

Πώς ο κιρκάδιος ρυθμός σας επηρεάζει την υγεία των νεφρών

Γιατί η υγεία των νεφρών μας είναι το Α και το Ω ολιστικά;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς πέφτει η γλυκοζυλιωμένη και γιατί είναι επικίνδυνη για το ζάχαρο 

Γλυκοζυλιωμένη: Όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι σταθερά υψηλά, όπως συμβαίνει στον μη ελεγχόμενο διαβήτη, περισσότερα μόρια γλυκόζης συνδέονται με την αιμοσφαιρίνη για να σχηματίσουν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη.

Παγκόσμια Ημέρα Λευκής 25 Ιουνίου - Πρόεδρος της ΕΔΑΕ :Έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί νέες καινοτόμες θεραπείες

Η 25η Ιουνίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ενημέρωση για τη λεύκη, στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, αλλά και στην αποδοχή και αποστιγματοποίησή της. Στην Ευρώπη, ο επιπολασμός της λεύκης εκτιμάται στο 1%1, ενώ στη χώρα μας υπολογίζεται ότι αφορά περίπου 100.000 ασθενείς. H λεύκη είναι μια χρόνια, επίκτητη δερματική […]

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Close Icon