Ογκολογία

Υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου σε λήπτες μοσχευμάτων

Υψηλότερος κίνδυνος καρκίνου σε λήπτες μοσχευμάτων

Οι άνθρωποι που έχουν λάβει μεταμοσχεύσεις οργάνων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν και να πεθάνουν από καρκίνο απ’ ότι ο υπόλοιπος κόσμος.

Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου για την ομάδα αυτή είναι ασυνεπείς, όπως είναι και η χρήση αυτών των οδηγιών. Ερευνητές στο Νοσοκομείο St. Michael’sέκαναν μια διεθνή συστηματική ανασκόπηση και βρήκαν μόνο 13 σύνολα κατευθυντήριων γραμμών κλινικής πρακτικής, (προτάσεις για τη βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών και γενικά βασιζόμενες σε αποδείξεις) για προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου σε παραλήπτες μοσχευμάτων. Οι περισσότεροι ήταν για τους αποδέκτες μεταμόσχευσης νεφρού, καθώς τα νεφρά είναι το πιο συχνά μεταμοσχευμένο όργανο. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν onlineστο American Journal of Transplantation.

Η Δρ. Nancy Baxter, επικεφαλής του Γενικού Τμήματος Χειρουργικής του St. Michael’s, είπε ότι η εξέταση διαπίστωσε πως οι περισσότερες από τις κατευθυντήριες γραμμές γράφτηκαν μόνο από ειδικούς στην μεταμόσχευση και δεν συμπεριελάμβαναν ογκολόγους, γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή ασθενείς. «Καμία από τις κατευθυντήριες γραμμές δεν βασίστηκε σε στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών. Μια κατάσταση είναι απίθανο να αλλάξει, με δεδομένο ότι οι κλινικές δοκιμές απαιτούν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που παρέχουν ακριβή στοιχεία και ο πληθυσμός μεταμόσχευσεων είναι σχετικά μικρός», δήλωσε η Baxter.

Ο Δρ. Sergio Acuna, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και γιατρός στην κλινική επιδημιολογία στο St. Michael’s, δήλωσε ότι οι υφιστάμενες οδηγίες συνιστούν σε γενικές γραμμές ότι οι λήπτες μοσχευμάτων θα πρέπει να λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου, όπως oγενικός πληθυσμός. Οι περισσότερες από τις κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν οι ασθενείς με μεταμόσχευση να ελέγχονται για καρκίνο του δέρματος, αλλά διέφεραν σημαντικά σε συστάσεις για άλλους τύπους καρκίνου, όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας ή του παχέος εντέρου.

Σε προηγούμενες μελέτες τους οι Δρ. Baxter και Acuna διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν μεταμοσχεύσεις οργάνων είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο απ’ ότι ο γενικός πληθυσμός και ότι ο καρκίνος ήταν η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ασθενών αυτών. Ο κίνδυνος ανάπτυξης και θανάτου από καρκίνο ήταν υψηλότερος μεταξύ των παιδιών. Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να ενημερώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου για τους αποδέκτες μεταμόσχευσης. Η εργασία τους τώρα σχετίζεται με συμπαγή όργανα όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά, αλλά όχι κοίλα όργανα όπως τα έντερα ή μη στερεούς ιστούς, όπως ο μυελός των οστών ή αίμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε νέος μηχανισμός που προκαλεί καρκίνο

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Μελέτη σε βάθος Τ κυττάρων για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας

Ανοσοκύτταρα μπορούν ταυτόχρονα να προσβάλλουν διαφορετικά παθογόνα, τα Τ κύτταρα είναι πιο στοχευμένα - κάθε μεμονωμένο Τ κύτταρο έχει ένα ξεχωριστό σύνολο υποδοχέων Τ κυττάρων (TCRs) στην επιφάνειά του

Νέα μελέτη για τη δράση της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού

Τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Προσδιορίστηκαν νέοι προγνωστικοί δείκτες για καρκίνο του παχέος εντέρου

Βασικές πληροφορίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατανόηση των ELS σε συμπαγείς όγκους είναι ότι υπάρχουν τύποι ιστών όπου τέτοιες λεμφοειδείς δομές φαίνεται φυσιολογικά να πληρούν μια σημαντική ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικής και προστατευτικής ανοσοαπόκρισης και αυτο-ανοχής. "Αυτό ισχύει για όργανα με εξειδικευμένη ανοσία στα επιθηλιακά εμπόδια.