Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ογκολογία

Τα ανδρογόνα προκαλούν φαλάκρα και καρκίνο του προστάτη

Τα ανδρογόνα προκαλούν φαλάκρα και καρκίνο του προστάτη

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια μελέτες έχουν επανειλημμένα συνδέσει την ανδρική φαλάκρα με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Λογικό, καθώς οι ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα παίζουν ρόλο στην απώλεια μαλλιών αλλά και στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη.

Σήμερα, για πρώτη φορά, μια νέα μελέτη υποστηρίζει πως η φαλάκρα δεν είναι απλά αίτιο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, αλλά έχει αυξημένες πιθανότητες ο καρκίνος αυτός να είναι θανατηφόρος. Ο κίνδυνος θανάτος είναι 1,5 φορά μεγαλύτερος σε φαλακρούς άνδρες σε σχέση με όσους δεν έχουν φαλάκρα. Τα αποτελέσματα της εθνικής μελέτης που έγινε στις Η.Π.Α. δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες για 4.316 άτομα που ήταν 25-74 ετών κατά τις χρονιές 1971-1974 και δεν είχε διαγνωστεί με καρκίνο. Μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 3.284 θάνατοι, 107 εκ των οποίων προκλήθηκαν από τον καρκίνο του προστάτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ο κίνδυνος για θανατηφόρο καρκίνο του προστάτη ήταν 56% υψηλότερος στους άνδρες με φαλάκρα σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν φαλάκρα. Στους άνδρες με «λίγη» φαλάκρα, ο κίνδυνος ήταν 83% υψηλότερος.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως τα ευρήματά τους δεν «καταδικάζουν» τους άνδρες με φαλάκρα, τονίζοντας πάντως, πως πρέπει να δοθεί προσοχή στη συσχέτιση της φαλάκρας με τον υψηλό κίνδυνο θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη. Εξήγησαν επίσης, πως η σχέση κινδύνου είναι σαφώς μικρότερη από εκείνη του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα. Ο ερευνητής Michael Cook και η ομάδα του θα συνεχίσουν τις έρευνες για να δουν ποια σχέση έχει το είδος φαλάκρας αλλά και αν παίζει ρόλο η ηλικία εμφάνισης της φαλάκρας και του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες μετά τον καρκίνο του δέρματος. Ο επιθετικός αναπτύσσεται ταχύτερα και αντιμετωπίζεται πολύ πιο δύσκολα. Τόσο η συγκεκριμένη νόσος όσο και η φαλάκρα σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα ανδρικών σεξουαλικών ορμονών (των ανδρογόνων), που παράγονται κυρίως στους όρχεις. Η υπερπαραγωγή ανδρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή απώλεια των μαλλιών. Από την άλλη, τα ανδρογόνα μπορούν να διευκολύνουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων στον προστάτη, τον αδένα του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου εκτιμά ότι ο κίνδυνος για έναν άνδρα να εμφανίσει καρκίνο του προστάτη κάποια στιγμή στη ζωή του, είναι 15,3%, ενώ να πεθάνει από αυτόν, είναι 2,7%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις και προοπτικές στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη

Novartis : "Φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέος επιστημονικός στόχος για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος

«Δείχνει επίσης ότι η συνδυασμένη αναστολή των δύο κύριων οδών προμήθειας θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιτυχημένο αποκλεισμό της παροχής ενέργειας με αποτέλεσμα την πείνα του όγκου και την επακόλουθη συρρίκνωση».

Ανακαλύφθηκε βασικός παράγοντας - υπεύθυνος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο συχνότερος καρκίνος στον άνδρα και ο τρίτος σε συχνότητα στη γυναίκα, αλλά συνολικά ο πρώτος στον γενικό πληθυσμό. Κάθε χρόνο αναδεικνύονται 10.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα στην Ελλάδα

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Ερευνητές αναπτύσσουν ένεση για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

Οι ερευνητές του Yale αναπτύσσουν μια θεραπεία καρκίνου του δέρματος που περιλαμβάνει την ένεση νανοσωματιδίων στον όγκο, σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα με μια διπλή προσέγγιση, ως πιθανή εναλλακτική λύση στη χειρουργική επέμβαση.

Close Icon