Επιστημονικά Νέα

Ανοσοθεραπεία παιδικός καρκίνος: Mία νέα θεραπεία δίνει ελπίδες

Ανοσοθεραπεία παιδικός καρκίνος: Mία νέα θεραπεία δίνει ελπίδες

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

ADMAN

Ανοσοθεραπεία παιδικός καρκίνος: Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Για αυτήν την απόδειξη της αρχής, οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Ορντ Ορντ Ορντ (GOS ICH) και το Ινστιτούτο Καρκίνου του UCL τροποποίησαν τα Τ-κύτταρα του ασθενούς (έναν τύπο ανοσοκυττάρου), εξοπλίζοντας τους να αναγνωρίζουν και να σκοτώνουν νεοπλασματικά κύτταρα όγκου.

Δώδεκα παιδιά με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική (όπου η ασθένεια δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία) νευροβλάστωμα αντιμετωπίστηκαν ως μέρος της κλινικής δοκιμής φάσης Ι που χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine , είναι μία από τις πρώτες μελέτες που έδειξαν ότι τα CAR Τ-κύτταρα επιτυγχάνουν ταχεία παλινδρόμηση εναντίον ενός στερεού καρκίνου (μη καρκίνος του αίματος). Αν και τα ευεργετικά αποτελέσματα διήρκεσαν μόνο λίγο, η μελέτη παρέχει σημαντικές ενδείξεις ότι αυτή η συγκεκριμένη θεραπεία Τ-κυττάρων CAR θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μελλοντική θεραπεία για παιδιά με συμπαγείς καρκίνους.

Το νευροβλάστωμα είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που επηρεάζει κυρίως τα μωρά και τα μικρά παιδιά και αναπτύσσεται από εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα (νευροβλάστες) που έχουν μείνει πίσω από την ανάπτυξη ενός μωρού στη μήτρα. Έως 100 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με νευροβλάστωμα κάθε χρόνο. Η τρέχουσα θεραπεία για παιδιά με επιθετικό τύπο νευροβλαστώματος περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση, χημειοθεραπεία με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, ακτινοθεραπεία και θεραπεία αντισωμάτων. Παρά την εντατική αυτή θεραπεία, η μακροχρόνια επιβίωση κυμαίνεται μεταξύ 50-60%.

Στη θεραπεία C-T κυττάρων, ενός τύπου ανοσοθεραπείας, τα Τ-κύτταρα κατασκευάζονται για να περιέχουν ένα μόριο που ονομάζεται χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου (CAR) στην επιφάνειά τους, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα. Για αυτήν τη μελέτη τα Τ-κύτταρα των ίδιων των ασθενών τροποποιήθηκαν με CAR για να στοχεύσουν την επιφανειακή πρωτεΐνη GD2, η οποία είναι πολύ άφθονη σε όλα σχεδόν τα κύτταρα νευροβλαστώματος, αλλά βρέθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν χρησιμοποιούσαν επαρκή δόση των τροποποιημένων CAR Τ-κυττάρων, αυτή η θεραπεία προκάλεσε ταχεία μείωση του μεγέθους του όγκου σε ορισμένους από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν παροδικά. Είναι σημαντικό, σε όλους τους ασθενείς τα CAR Τ-κύτταρα δεν προκάλεσαν επιβλαβείς παρενέργειες σε υγιείς ιστούς που εκφράζουν το μόριο GD2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόοδος στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου

Παιδικός καρκίνος και οικονομικά προβλήματα

Ο παιδικός καρκίνος εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.

Ποια η επίδραση της εγκυμοσύνης στην εγκεφαλική δραστηριότητα;

Εγκυμοσύνη: Ανάμεσα στους παράγοντες που οδηγούν την πλαστικότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη βρίσκονται οι ορμόνες της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, τα επίπεδα οιστραδιόλης, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο, συσχετίστηκαν με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.