Επιστημονικά Νέα

Ανοσοθεραπεία παιδικός καρκίνος: Mία νέα θεραπεία δίνει ελπίδες

Ανοσοθεραπεία παιδικός καρκίνος: Mία νέα θεραπεία δίνει ελπίδες

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Ανοσοθεραπεία παιδικός καρκίνος: Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας. Για αυτήν την απόδειξη της αρχής, οι ερευνητές στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού Ορντ Ορντ Ορντ (GOS ICH) και το Ινστιτούτο Καρκίνου του UCL τροποποίησαν τα Τ-κύτταρα του ασθενούς (έναν τύπο ανοσοκυττάρου), εξοπλίζοντας τους να αναγνωρίζουν και να σκοτώνουν νεοπλασματικά κύτταρα όγκου.

Δώδεκα παιδιά με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική (όπου η ασθένεια δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία) νευροβλάστωμα αντιμετωπίστηκαν ως μέρος της κλινικής δοκιμής φάσης Ι που χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Science Translational Medicine , είναι μία από τις πρώτες μελέτες που έδειξαν ότι τα CAR Τ-κύτταρα επιτυγχάνουν ταχεία παλινδρόμηση εναντίον ενός στερεού καρκίνου (μη καρκίνος του αίματος). Αν και τα ευεργετικά αποτελέσματα διήρκεσαν μόνο λίγο, η μελέτη παρέχει σημαντικές ενδείξεις ότι αυτή η συγκεκριμένη θεραπεία Τ-κυττάρων CAR θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μελλοντική θεραπεία για παιδιά με συμπαγείς καρκίνους.

Το νευροβλάστωμα είναι ένας σπάνιος τύπος καρκίνου που επηρεάζει κυρίως τα μωρά και τα μικρά παιδιά και αναπτύσσεται από εξειδικευμένα νευρικά κύτταρα (νευροβλάστες) που έχουν μείνει πίσω από την ανάπτυξη ενός μωρού στη μήτρα. Έως 100 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται με νευροβλάστωμα κάθε χρόνο. Η τρέχουσα θεραπεία για παιδιά με επιθετικό τύπο νευροβλαστώματος περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση, χημειοθεραπεία με μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων, ακτινοθεραπεία και θεραπεία αντισωμάτων. Παρά την εντατική αυτή θεραπεία, η μακροχρόνια επιβίωση κυμαίνεται μεταξύ 50-60%.

Στη θεραπεία C-T κυττάρων, ενός τύπου ανοσοθεραπείας, τα Τ-κύτταρα κατασκευάζονται για να περιέχουν ένα μόριο που ονομάζεται χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου (CAR) στην επιφάνειά τους, το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα. Για αυτήν τη μελέτη τα Τ-κύτταρα των ίδιων των ασθενών τροποποιήθηκαν με CAR για να στοχεύσουν την επιφανειακή πρωτεΐνη GD2, η οποία είναι πολύ άφθονη σε όλα σχεδόν τα κύτταρα νευροβλαστώματος, αλλά βρέθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε υγιή κύτταρα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν χρησιμοποιούσαν επαρκή δόση των τροποποιημένων CAR Τ-κυττάρων, αυτή η θεραπεία προκάλεσε ταχεία μείωση του μεγέθους του όγκου σε ορισμένους από τους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν παροδικά. Είναι σημαντικό, σε όλους τους ασθενείς τα CAR Τ-κύτταρα δεν προκάλεσαν επιβλαβείς παρενέργειες σε υγιείς ιστούς που εκφράζουν το μόριο GD2.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πρόοδος στην αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου

Παιδικός καρκίνος και οικονομικά προβλήματα

Ο παιδικός καρκίνος εξαντλεί το ανοσοποιητικό σύστημα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.

Τα άτομα σε αυτήν την ομάδα αίματος έχουν τον μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης

Πρόσφατη μελέτη αναφέρει πως υπάρχει ένας ενδιαφέρων σύνδεσμος που μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της σχέσης μεταξύ των τύπων αίματος και των θρομβώσεων: Τα άτομα με ομάδα αίματος 0 έχουν χαμηλότερο παράγοντα von Willebrand (VWF), μια πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Ωστόσο, αυτή είναι μόνο μια από τις πιθανές εξηγήσεις.

Δύο νέες μελέτες ρίχνουν ακόμη περισσότερο φως στη βρετανική μετάλλαξη

Βρετανική μετάλλαξη: Η άκρως μεταδοτική αυτή παραλλαγή, που αρχικά ανιχνεύθηκε στο Κεντ της Αγγλίας πέρυσι το φθινόπωρο και έκτοτε έχει κυριαρχήσει σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, μεταξύ άλλων εμφανίζοντας γρήγορη εξάπλωση και στην Ελλάδα, δε φαίνεται τελικά να προκαλεί πιο βαριά συμπτώματα και μεγαλύτερες επιπλοκές.