Οδοντιατρική

Γιατί απονευρώνουμε τα δόντια;

Γιατί απονευρώνουμε τα δόντια;

 

Η απονεύρωση, με την απομάκρυνση του μολυσμένου πολφού και την έμφραξη των ριζικών σωλήνων, αποτελεί την συντηρητική θεραπεία ενός δοντιού.  

Ενώ χωρίς αυτή υπάρχει μόνο η λύση της εξαγωγής του δοντιού. Πότε ένα δόντι χρειάζεται απονέυρωση ; Ποιές ειναι οι αιτίες ; Απαντήσεις μας δίνει η οδοντίατρος Λυδία Γερασοπούλου.

Ένα δόντι που χρειάζεται ενδοδοντική θεραπεία παρουσιάζει συνήθως συμπτώματα όπως :ευαισθησία στο κρύο ή στο ζεστό, σε κάποιες περιπτώσεις πόνο κατά την μάσηση και σε πιο προχωρημένο στάδιο απόστημα.Σ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να απευθύνεται κανείς αμέσως στον οδοντίατρο και να μην καταφεύγει σε εφήμερη ανακούφιση των συμπτωμάτων με παυσίπονα και αντιβιοτικά.

Αιτίες: Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που οδηγούν σ΄αυτό είναι η προχωρημένη τερηδόνα, η μεγάλη αποτριβή των δοντιών που προκαλεί ευαισθησία στο ζεστό/κρύο, περιοδοντίτιδα που μολύνει τον πολφό από το ακρορρίζιο(το σημείο που ενώνεται ο πολφός με το περιοδόντιο), αλλά και τραυματισμός του δοντιού.

Θεραπεία: Μετά τη διάνοιξη του δοντιού γίνεται ο καθαρισμός των ριζικών σωλήνων με τα ειδικά ενδοδοντικά εργαλεία καθώς και πλύσεις με αντισηπτικό.

  • Ανάλογα με την περίπτωση χρησιμοποιούνται και κάποια φάρμακα τοπικά,τα οποία ανανεώνονται σε κάθε επίσκεψη. Η διάρκεια της θεραπείας και ο αριθμός των απαιτούμενων επισκέψεων εξαρτάται από την κάθε περίπτωση.
  • Η θεραπεία ολοκληρώνεται με την έμφραξη των ριζικών σωλήνων, η οποία πρέπει να γίνεται με την κατάλληλη τεχνική για να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις και να εξασφαλίζει την καλή πρόγνωση του δοντιού.
  • Μετά την ολοκλήρωση της ενδοδοντικής θεραπείας εξίσου σημαντική είναι και η προσθετική αποκατάσταση του δοντιού  με στεφάνες και επένθετα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πόσα χρόνια ζει το δόντι μετά την απονεύρωση

Η στοματική υγεία συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με αυτοάνοσα νοσήματα και χρόνιες παθήσεις υγείας

Ούλα χρόνιες παθήσεις: Η ασθένεια των ούλων μπορεί να έχει ευρείες επιπτώσεις στο σώμα και την ψυχική υγεία. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπιστώνει ότι η περιοδοντική νόσος σχετίζεται με την ανάπτυξη μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων υγείας. Αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις ψυχικής υγείας, αυτοάνοσα νοσήματα, καρδιαγγειακές και καρδιομεταβολικές παθήσεις.

Τροφές που λεκιάζουν τα δόντια σας

Κάποιες από αυτές μπορεί να σας εκπλήξουν, καθώς δεν είναι καθόλου ανθυγιεινές, ωστόσο λεκιάζουν και με το παραπάνω τα δόντια σας και σε αυτές τις περιπτώσεις το άμεσο βούρτσισμά τους θεωρείται επιβεβλημένο.

Η διέγερση βλαστικών κυττάρων αντιστρέφει την περιοδοντική νόσο

Περιοδοντική νόσος μελέτη: Η περιοδοντική νόσος, εάν δεν ελεγχθεί, μπορεί να καταστρέψει το οστό της γνάθου και να οδηγήσει σε απώλεια δοντιών. Η ασθένεια σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Η τρέχουσα θεραπεία για περιοδοντική νόσο περιλαμβάνει το άνοιγμα των μολυσμένων πτερυγίων των ούλων και την προσθήκη μοσχευμάτων οστών για την ενίσχυση […]

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Η ουλίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο

Καρκίνος διάγνωση στόμα: Σύμφωνα με μια μελέτη από το Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut, υποδηλώνει ότι τα μικρόβια που μένουν μεταξύ των δοντιών και των ούλων μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στομάχου και του οισοφάγου. Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες μελέτες που περιελάμβαναν περίπου 150.000 άνδρες […]

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Σημάδι η ανεξήγητη απώλεια δοντιών στους ενήλικες

Καρδιαγγειακά νοσήματα έρευνα: Οι ενήλικες με απώλειες δοντιών μη τραυματικής αιτιολογίας ίσως έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων σύμφωνα με παρουσίαση έρευνας στο πλαίσιο του φετινού Συνεδρίου Καρδιολογίας στη Μέση Ανατολή του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας που λαμβάνει χώρα μαζί με το 10ο Συνέδριο της Καρδιολογικής Εταιρίας των Εμιράτων στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η καρδιαγγειακή […]

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο στον οισοφάγο;

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ιστορικό περιοδοντικής νόσου φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και γαστρικού καρκίνου και αυτός ο κίνδυνος ήταν επίσης υψηλότερος σε άτομα που είχαν χάσει τα δόντια τους στο παρελθόν. Τα προηγούμενα ευρήματα σχετικά με τη σχέση της περιοδοντικής νόσου και της απώλειας δοντιών με τον καρκίνο του […]

Πώς ο κοροναϊός αλλάζει το επόμενο ραντεβού σας στον οδοντίατρο

Οι χειρουργικές μάσκες αντικαθίστανται με αναπνευστήρες N-95, το οδοντικό τρυπάνι είναι σιωπηλό και τα περιοδικά της αίθουσας αναμονής αποτελούν παρελθόν. Η επόμενη επίσκεψή σας στον οδοντίατρο δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που έχετε συνηθίσει. Ο νέος κοροναϊός προκαλεί πάλι τη βιομηχανία να αυξήσει τα πρότυπα απολύμανσης, καθώς οι ασθενείς αρχίζουν να επιστρέφουν για φροντίδα […]

Στα ‘κάγκελα ‘οι οδοντίατροι εξαρτούνται από τα ιατρικά επαγγέλματα

Στα « κάγκελα» οι οδοντίατροι του ΕΣΥ για την εξαίρεση τους από το ιατρικό δυναμικό .  Η παραπάνω άποψη ετέθη στην μελέτη του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης ΔιαΝΕΟσις (02.2020) με τίτλο “Το Νέο ΕΣΥ: Η Ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”. Συγκεκριμένα , η ελληνική εταιρεία όταν νοσοκομειακής οδοντιατρικής (ΕΕΝΟ) τονίζει ότι η ισοτιμία ιατρών και […]