Επιστημονικά Νέα

Ο βαθύς ύπνος κλειδί για τη μνήμη

Ο βαθύς ύπνος κλειδί για τη μνήμη

Η τεράστια είναι η σημασία του ύπνου για την ψυχική υγεία και την ανθρώπινη γνωστική λειτουργία είναι ήδη επιστημονικά θεμελιωμένη.

Ειδικά το στάδιο του ύπνου REM (Rapid Eye Movement), γνωστό και ως: ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών. Ο ύπνος REM στους ενήλικες συνήθως καταλαμβάνει το 20% με 25% του συνολικού ύπνου και διαρκεί για 90-120 λεπτά. Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου, συνήθως βιώνουμε 4 με 5 περιόδους ύπνου REM, όσο προχωρά η νύχτα τόσο αυξάνεται και η περίοδος των σταδίων REM και μειώνεται ο βαθύς ύπνος.

Η σχετική διάρκεια του ύπνου REM διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Σε ένα νεογέννητο ο ύπνος REM καταλαμβάνει το 80% του συνολικού ύπνου.
Πάντως, υπάρχουν ακόμη πολλά μυστήρια γύρω από την λειτουργία του ύπνου REM και ένα από αυτά είναι ο ρόλος που παίζει για την μνήμη. Σε μια νέα μελέτη ερευνητές γνωστοποίησαν ότι βρήκαν μέθοδος να διεξάγουν μια σχετική έρευνα.

Σύμφωνα με αυτήν προέκυψαν στοιχεία ότι μετά από μία ημέρα αλληλεπίδρασης με τον περίπλοκο κόσμο μας, ο αδιάκοπος REM ύπνος είναι κλειδί προκειμένου να μετατρέπουν οι εμπειρίες σε συναισθηματικές και συναφείς αναμνήσεις. Οι τελευταίες ναι μεν βαθαίνουν και εμπλουτίζουν τη ζωή μας, εντούτοις μπορούν να μας επηρεάσουν και αρνητικά ειδικά μετά από ένα τραυματικό γεγονός.

Κι ενώ οι ερευνητές έχουν βρει ότι υπάρχει ισχυρή διασύνδεση μεταξύ ύπνου και μνήμης, δεν έχουν καταφέρει να να καθορίσουν το συγκεκριμένο στάδιο του ύπνου που συνεισφέρει στη λειτουργία της ανάμνησης. Στη νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν για πρώτη φορά μια συνδυαστική μέθοδο optogenetics. Δηλαδή μια τεχνική στην οποία χημικά και φως χρησιμοποιούνται για να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν συγκεκριμένους νευρώνες προκειμένου να καταδείξουν τη διαδικασία της ενοποίησης της μνήμης κατά τον ύπνο REM. Τα σχετικά πειράματα διενεργήθηκαν σε ποντίκια στο πανεπιστήμιο McGill του Καναδά και στο Inselspital University Hospital της Ελβετίας.
Την ριζοσπαστική αλλαγή σε σχέση με τις μεθόδους του παρελθόντος, με την αξιοποίηση των optogenetics, υπογράμμισε ο Δρ. B ernat Koksis, καθηγητής ψυχιατρικής του πανεπιστημίου του Harvard.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Το 1/3 των ενηλίκων με διαβήτη τύπου 1 το ανακαλύπτουν στα 30 τους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η υπέρταση στην εφηβεία προμηνύει προβλήματα

Αρτηριακή πίεση: Η η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης και παρέμβασης για την υψηλή αρτηριακή πίεση στους εφήβους, μειώνοντας δυνητικά τους μακροπρόθεσμους καρδιαγγειακούς κινδύνους τους.

Γενετικές σχέσεις μεταξύ της σχιζοφρένειας και της καρδιαγγειακής νόσου

Καρδιά σχιζοφρένεια: Η μελέτη αποκάλυψε γενετική επικάλυψη μεταξύ παραγόντων κινδύνου σχιζοφρένειας και καρδιαγγειακής νόσου (CVD), ιδιαίτερα του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και του καπνίσματος.