Επιστημονικά Νέα

Ο Π.Ο.Υ. παρακολουθεί τις επιθέσεις κατά του προσωπικού υγείας

Ο Π.Ο.Υ. παρακολουθεί τις επιθέσεις κατά του προσωπικού υγείας

Ο Π.Ο.Υ. παρακολουθεί και καταμετρά τις επιθέσεις που δέχεται το προσωπικό υγείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 3ης Οκτωβρίου, ρουκέτες έπεσαν σε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στο Κουντούζ του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 14 εργαζόμενους υγείας και τραυματίζοντας 37. Η κλινική των ΓΧΣ στη νότια πόλη της Ταΐζ της Υεμένης βομβαρδίστηκε στις 2 Δεκεμβρίου, τραυματίζοντας 9 άτομα, μεταξύ των οποίων 2 ήταν προσωπικό των ΓΧΣ. Από το 2012, σχεδόν το 60% των νοσοκομείων στη Συρία έχουν μερικώς ή πλήρως καταστραφεί, και περισσότερο από το ήμισυ του προσωπικού υγείας της χώρας έχουν φύγει ή έχουν σκοτωθεί.

Από την Ουκρανία ως το Αφγανιστάν, το προσωπικό υγείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Μόνο το 2014, 603 εργαζόμενοι της υγείας σκοτώθηκαν και 958 τραυματίστηκαν σε αυτές τις επιθέσεις σε 32 χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ από διάφορες πηγές. Οι επιθέσεις και οι θάνατοι είναι αρκετά τραγικά περιστατικά, όμως οι επιθέσεις κατά του προσωπικού υγείας έχουν ως αποτέλεσμα μειωμένη φροντίδα για τους ανθρώπους, επιδεινώνοντας τον πόνο που προκαλείται από τις συγκρούσεις και άλλες επείγουσες καταστάσεις.

«Η προστασία του προσωπικού υγείας είναι μια από τις βασικές ευθύνες της διεθνούς κοινότητας» δήλωσε ο Jim Campbell, διευθυντής του τμήματος Υγείας του εργατικού δυναμικού του Π.Ο.Υ. «Χωρίς τους εργαζόμενους για την υγεία, δεν υπάρχει καμία υγειονομική περίθαλψη». Μέχρι τώρα, τα δεδομένα σχετικά με τις επιθέσεις σε βάρος του προσωπικού υγείας υπήρξαν αποσπασματικά και δεν υπάρχει τυποποιημένος τρόπος για την αναφορά τους.

Για την κάλυψη αυτής της ανάγκης ο Π.Ο.Υ. ανέπτυξε ένα νέο σύστημα για τη συλλογή των δεδομένων και είναι υπό δοκιμή στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, την Αραβική Δημοκρατία της Συρίας και τη Δυτική Όχθη της Λωρίδας της Γάζας. Το σύστημα θα είναι διαθέσιμο για χρήση στις αρχές του επόμενου έτους. Αλλά το έργο δεν αποσκοπεί μόνο στη συλλογή δεδομένων. Ο Π.Ο.Υ. σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για την αναγνώριση προτύπων και να βρει τρόπους ώστε να αποφευχθούν οι επιθέσεις ή τουλάχιστον να μετριαστούν οι συνέπειές τους.

«Κάθε φορά που ένας γιατρός είναι πολύ φοβισμένος για να εργαστεί, ένα νοσοκομείο βομβαρδίζεται ή οι προμήθειες λεηλατούνται, αυτό δυσχεραίνει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη», δήλωσε ο Έριν Κένι, ο οποίος διαχειρίζεται το συγκεκριμένο έργο του Π.Ο.Υ. Στο Πακιστάν, οι 32 εργαζόμενοι της υγειονομικής περίθαλψης και το λοιπό προσωπικό που συμμετείχε το 2012 στην εξάλειψη της πολιομυελίτιδας, έχουν σκοτωθεί ενώ υπήρξαν λιγότερα περιστατικά από το γιατρούς που έκαναν εμβόλια όταν άλλαξαν οι εκστρατείες και από τετραήμερες έγιναν μονοήμερες. “Είναι ένας έξυπνος τρόπος δράσης» δήλωσεωσε ο Κένι. «Διαπραγματευόμαστε τις οδούς πρόσβασης, ώστε να μπορούμε να μεταφέρουμε τους ανθρώπους, να εκκενώσουμε τα νοσοκομεία και να φέρουμε τις προμήθειες».

Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και κλινικές σε καταστάσεις σύγκρουσης είναι μόνο μία από τις απειλές για για το προσωπικό υγείας. Κατά τη διάρκεια της επιδημίας Έμπολα της Δυτικής Αφρικής, μια ομάδα 8 ατόμων που προσπαθούσαν να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ασθένεια, σκοτώθηκαν στη Γουινέα μέσα σε ένα κλίμα φόβου και καχυποψίας. Περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι της υγείας έχασαν τη ζωή τους αφού μολύνθηκαν ενώ θεράπευαν ασθενείς με Έμπολα. Η πρώτη παγκόσμια έκθεση του Π.Ο.Υ. για τις επιθέσεις κατά της υγείας θα δημοσιευθεί το επόμενο έτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

NASA Perseverance: Το «κρυφό μήνυμα» της NASA στο αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseveranceκατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αποκρυπτογράφησαν.