Επιστημονικά Νέα

Νόσος Rhesus: Αιμολυτική νόσος των νεογνών

Νόσος Rhesus: Αιμολυτική νόσος των νεογνών

Νόσος Rhesus: Η αιμολυτική νόσος των νεογνών συμβαίνει μόνο όταν η μητέρα έχει αίμα αρνητικό rhesus (RhD αρνητικό) και το μωρό στη μήτρα της έχει αίμα θετικό rhesus (RhD θετικό).

Η νόσος Rhesus είναι μια κατάσταση όπου τα αντισώματα στο αίμα μιας εγκύου καταστρέφουν τα αιμοσφαίρια του μωρού της. Είναι επίσης γνωστή ως αιμολυτική νόσος του εμβρύου και του νεογνού (HDFN). Η νόσος Rhesus δεν βλάπτει τη μητέρα, αλλά μπορεί να προκαλέσει αναιμία στο μωρό και να αναπτύξει νεογνό ίκτερο.

Τι προκαλεί τη νόσο rhesus;

Η νόσος Rhesus συμβαίνει μόνο όταν η μητέρα έχει αίμα αρνητικό rhesus (RhD αρνητικό) και το μωρό στη μήτρα της έχει αίμα θετικό rhesus (RhD θετικό). Η μητέρα πρέπει επίσης να έχει προηγουμένως ευαισθητοποιηθεί στο θετικό RhD αίμα. Η ευαισθητοποίηση συμβαίνει όταν μια γυναίκα με RhD αρνητικό αίμα εκτίθεται σε RhD θετικό αίμα, συνήθως κατά τη διάρκεια προηγούμενης εγκυμοσύνης με μωρό θετικό RhD. Το σώμα της γυναίκας ανταποκρίνεται στο θετικό RhD αίμα παράγοντας αντισώματα (μόρια καταπολέμησης λοιμώξεων) που αναγνωρίζουν τα ξένα αιμοσφαίρια και τα καταστρέφουν. Εάν εμφανιστεί ευαισθητοποίηση, την επόμενη φορά που η γυναίκα εκτεθεί σε αίμα θετικό RhD, το σώμα της παράγει αμέσως αντισώματα. Εάν είναι έγκυος με ένα μωρό θετικό RhD, τα αντισώματα μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα, προκαλώντας νόσο rhesus στο αγέννητο μωρό. Τα αντισώματα μπορούν να συνεχίσουν να επιτίθενται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού για μερικούς μήνες μετά τη γέννηση.

Πρόληψη της νόσου rhesus

Η νόσος Rhesus είναι ασυνήθιστη αυτές τις μέρες, επειδή συνήθως μπορεί να προληφθεί χρησιμοποιώντας ενέσεις ενός φαρμάκου που ονομάζεται ανοσοσφαιρίνη αντι-D. Σε όλες τις γυναίκες προσφέρονται εξετάσεις αίματος ως μέρος των προγεννητικών ελέγχων και εξετάσεων για να διαπιστωθεί εάν το αίμα τους είναι αρνητικό ή θετικό RhD. Εάν η μητέρα είναι αρνητική RhD, θα της προσφερθούν ενέσεις αντι-D ανοσοσφαιρίνης σε ορισμένα σημεία της εγκυμοσύνης της, όταν μπορεί να εκτεθεί στα ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού. Αυτή η αντι-D ανοσοσφαιρίνη βοηθά στην απομάκρυνση των RhD εμβρυϊκών αιμοσφαιρίων προτού προκαλέσουν ευαισθητοποίηση. Εάν μια γυναίκα έχει αναπτύξει αντισώματα κατά της D σε προηγούμενη εγκυμοσύνη (είναι ήδη ευαισθητοποιημένη), τότε αυτές οι ενέσεις ανοσοσφαιρίνης δεν βοηθούν. Η εγκυμοσύνη θα παρακολουθείται πιο στενά από ότι συνήθως, όπως και το μωρό μετά τον τοκετό.

Θεραπεία της νόσου rhesus

Εάν ένα αγέννητο μωρό αναπτύξει νόσο του rhesus, η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μετάγγιση αίματος στο αγέννητο μωρό. Μετά τον τοκετό, το παιδί είναι πιθανό να εισαχθεί σε μονάδα νεογνών (μια νοσοκομειακή μονάδα που ειδικεύεται στη φροντίδα νεογέννητων μωρών). Η θεραπεία για τη νόσο του ρέζους μετά τον τοκετό μπορεί να περιλαμβάνει μια ελαφριά θεραπεία που ονομάζεται φωτοθεραπεία, μεταγγίσεις αίματος και ένεση ενός διαλύματος αντισωμάτων (ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη) για την πρόληψη της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν η νόσος ρέζους αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε θνησιγένεια. Σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει σε εγκεφαλική βλάβη, μαθησιακές δυσκολίες, απώλεια ακοής και τύφλωση και απώλεια όρασης. Ωστόσο, η θεραπεία είναι συνήθως αποτελεσματική και αυτά τα προβλήματα είναι ασυνήθιστα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το άγχος της εγκύου επηρεάζει την ικανότητα του εμβρύου να απορροφά σίδηρο

Τα νανοσωματίδια διασχίζουν τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η πανδημία επηρεάζει τις νοητικές λειτουργίες των βρεφών;

Η γονιδιακή δραστηριότητα ξεκινά από το στάδιο του ενός κυττάρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Διφλεβοαρτηριακή τηλεγγειεκτασία: Μια σπάνια αγγειακή δυσπλασία

Σε περιπτώσεις όπου η δυσπλασία είναι μικρή και ασυμπτωματική, μπορεί να συνιστάται παρατήρηση. Ωστόσο, για μεγαλύτερες ή συμπτωματικές βλάβες, ο εμβολισμός μπορεί να θεωρηθεί ότι εμποδίζει το ανώμαλο αγγείο και μειώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή.