Επιστημονικά Νέα

Νοέμβριος: μήνας ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη

Νοέμβριος: μήνας ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη

Για πρώτη φορά φέτος η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), διοργανώνει μήνα ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη (5/11 – 16/11), με στόχο την πρόληψη της «σιωπηλής» επιδημίας που διπλασιάζει την πιθανότητα εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου ειδικά στα νεαρά άτομα.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΔΕ, συντονιστής διευθυντής της Α’ Παθολογικής Κλινικής και του Διαβητολογικού Κέντρου του Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο», Ανδρέας Μελιδώνης, 754.000 Έλληνες πάσχουν από διαβήτη, ενώ 634.000 έχουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προ-διαβήτη).

«Το ανησυχητικό είναι ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, δηλαδή το 80-90% των περιπτώσεων στη χώρα μας, μειώνει κατά 8-10 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης, αλλά το 24-32% των ασθενών με τη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους, καθώς παραμένουν αδιάγνωστοι», σημειώνει ο κ.Μελιδώνης.

Ο διαβήτης είναι η βασική αιτία για καρδιαγγειακή και νεφρική νόσο, τύφλωση και ακρωτηριασμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η νόσος κοστίζει στο υγειονομικό σύστημα της Ελλάδας το 12% περίπου των συνολικών πόρων του.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της ΕΣΔΥ το άμεσο κόστος ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ στην Ελλάδα ανεξαρτήτως ρύθμισης είναι 1.300 ευρώ το χρόνο. Ο ρυθμιζόμενος ασθενής (HbA1c < 7%) έχει ετήσιο κόστος 983 ευρώ, ενώ ο αρρύθμιστος (A1c > 7%) 1.570 ευρώ (60% υψηλότερο κόστος θεραπείας για τους μη ρυθμισμένους ασθενείς).

Άρα το συνολικό κόστος για την αντιμετώπιση των διαβητικών ασθενών στην Ελλάδα (περίπου 800.000 έως 1.000.000) ξεπερνά το 1,3 δισ. ευρώ (6, 4% των συνολικών δαπανών) για την υγεία.

Η οικονομική κρίση «προκαλεί» διαβήτη
Και όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, το μέλλον προβλέπεται ακόμη πιο δυσοίωνο δεδομένου ότι η Ελλάδα διέρχεται περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης. Η μελέτη MEDIS, που διεξήχθη από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και περιλάμβανε δείγμα 1.000 ηλικιωμένων κατοίκων της νησιωτικής χώρας (Μυτιλήνης, Λήμνου, Σαμοθράκης, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κρήτης και Κύπρου), έδειξε ότι ένας στους δύο Έλληνες χαμηλής μόρφωσης και εισοδήματος που κατοικούν στα νησιά πάσχει από παχυσαρκία (4 στους 10) και διαβήτη (22%).

Επίσης με άριστα το 10 η υιοθέτηση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής στους κατοίκους αυτούς δεν ξεπερνά το 4, καθώς καταναλώνουν περισσότερο κρέας, δεν προσεγγίζουν εύκολα το ψάρι ως αντικαταστάτη του κρέατος, τρώνε πολλά γαλακτοκομικά πλήρη λιπαρών και πίνουν περισσότερο αλκοόλ.

Ανάλογα αποτελέσματα προέκυψαν από την μελέτη «ΑΤΤΙΚΗ» της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (σε 3.000 κατοίκους της Αττικής) στην οποία παρατηρήθηκε σε αντίθεση με τα χαμηλά και μεσαία στρώματα ότι τα άτομα με ανώτερη και ανώτατη μόρφωση κατανάλωναν περισσότερα φρούτα ψάρια και λαχανικά και λιγότερα λιπαρά.
Άλλα αίτια που οδήγησαν στα παραπάνω αποτελέσματα, ήταν το αυξημένο κόστος της υγιεινής διατροφής και η αδυναμία των συμμετεχόντων στη μελέτη να κατανοήσουν ότι είναι κακό για παράδειγμα να τρώνε 4-5 φόρες κρέας την εβδομάδα.

Εκδηλώσεις ενημέρωσης και δράσης
Επιδιώκοντας να καταστήσει όσο το δυνατόν πιο σαφή τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την υγεία ο διαβήτης, η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία έχει προγραμματίσει μια σειρά δράσεων:

  • 10-11 Νοεμβρίου, «Διαβητικό Χωριό»: Μαθαίνουμε, Δυναμώνουμε, Συνεχίζουμε

Στην Πλατεία Κοραή στο Πειραιά (9:00 18:00) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ) θα παρέχει πολύπτυχη ενημέρωση και διαδραστικά δρώμενα πάνω σε θέματα αιχμής του διαβήτη όπως: αυτοέλεγχος, ενημέρωση, πρόληψη και εκπαίδευση, διατροφή και άθληση.

  • 13 Νοεμβρίου, Ζάππειο Μέγαρο (11:00 – 20:00): Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία συμμετέχοντας στην παγκόσμια πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Διαβήτη «Bring Diabetes to Light» φωταγωγεί το Ζάππειο Μέγαρο με το διεθνές μπλε χρώμα του διαβήτη.
  •  22-24 Νοεμβρίου, Πλατεία Συντάγματος «Άλλαξε τρόπο ζωής»: Τρώω υγιεινά, αθλούμαι τακτικά: Από τις 9:00 μέχρι τις 17:00 στην Πλατεία Συντάγματος ομάδα διατροφολόγων θα ενημερώνει για τις υγιεινές συνήθειες και θα διανέμει ενημερωτικά έντυπα για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.
  • 16 Νοεμβρίου, «Κάθε φωνή ένα μέλλον»: Ποδηλατοδρομία με αφετηρία και τερματισμό το Ζάππειο Μέγαρο και εκδήλωση «Έξυπνη» διατροφή, με συμβουλές υγιεινής διατροφής και παρουσίαση/εκτέλεση συνταγών μαγειρικής από τον σεφ Βαγγέλη Δρίσκα και τον κλινικό διατροφολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τρόποι για να πάρετε τον έλεγχο των συμπτωμάτων του Πάρκινσον αποτελεσματικά

6 βασικές στρατηγικές για τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.