Επιστημονικά Νέα

Νευρώνες: Θεωρία του Νου

Νευρώνες: Θεωρία του Νου

Νευρώνες: Η ικανότητα κατανόησης των κρυφών σκέψεων και πεποιθήσεων των άλλων είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης κοινωνικής συμπεριφοράς.

Τώρα, οι νευροεπιστήμονες έχουν εντοπίσει για πρώτη φορά συγκεκριμένους νευρώνες που είναι κρίσιμοι για την κοινωνική λογική, μια γνωστική διαδικασία που απαιτεί από τα άτομα να αναγνωρίσουν και να προβλέψουν τις κρυφές πεποιθήσεις και σκέψεις των άλλων.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Nature, ανοίγουν νέους δρόμους μελέτης για διαταραχές που επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Στη μελέτη, μια ομάδα ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ με έδρα το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και συνεργάτες του MIT εξέτασαν μια σπάνια οπτική στο πώς οι μεμονωμένοι νευρώνες αντιπροσωπεύουν τις πεποιθήσεις των άλλων. Το έκαναν καταγράφοντας τη δραστηριότητα των νευρώνων σε ασθενείς που υποβλήθηκαν σε νευροχειρουργική επέμβαση για την ανακούφιση των συμπτωμάτων κινητικών διαταραχών όπως η νόσος του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε μια πολύπλοκη κοινωνική γνωστική διαδικασία που ονομάζεται «θεωρία του νου». Για να το δείξουμε αυτό, ας πούμε ότι ένας φίλος φαίνεται να είναι λυπημένος για τα γενέθλιά του. Κάποιος μπορεί να συμπεράνει ότι είναι λυπημένος επειδή δεν πήρε δώρο ή είναι αναστατωμένος με το γεγονός ότι μεγαλώνει.

«Όταν αλληλεπιδρούμε, πρέπει να είμαστε σε θέση να διαμορφώσουμε προβλέψεις για τις ασταθείς προθέσεις και σκέψεις ενός άλλου ατόμου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ziv Williams, αναπληρωτής καθηγητής νευροχειρουργικής. «Αυτή η ικανότητα απαιτεί από εμάς να ζωγραφίσουμε μια διανοητική εικόνα των πεποιθήσεων κάποιου, η οποία περιλαμβάνει την αναγνώριση ότι αυτές οι πεποιθήσεις μπορεί να είναι διαφορετικές από τις δικές μας και να εκτιμήσουμε εάν είναι αληθινές ή ψευδείς».

Αυτή η διαδικασία κοινωνικής συλλογιστικής αναπτύσσεται κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και είναι θεμελιώδης για την επιτυχή κοινωνική συμπεριφορά. Άτομα με αυτισμό, σχιζοφρένεια, διπολική συναισθηματική διαταραχή και τραυματικές εγκεφαλικές βλάβες θεωρείται ότι έχουν έλλειμμα της «θεωρίας-του-μυαλού».

Για τη μελέτη, 15 ασθενείς συμφώνησαν να εκτελέσουν σύντομες εργασίες συμπεριφοράς προτού υποβληθούν σε νευροχειρουργική επέμβαση για την τοποθέτηση βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης για κινητικές διαταραχές. Τα μικροηλεκτρόδια που εισήχθησαν στον ραχιαίο προμετωπιαίο φλοιό κατέγραψαν τη συμπεριφορά των μεμονωμένων νευρώνων καθώς οι ασθενείς άκουγαν σύντομες αφηγήσεις και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με αυτούς.

Για παράδειγμα, στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε το ακόλουθο σενάριο για να αξιολογήσουν πώς θεωρούσαν την πεποίθηση κάποιου άλλου για την πραγματικότητα: “Εσείς και ο Τομ βλέπετε ένα βάζο στο τραπέζι. Αφού φύγει ο Τομ, μετακινείτε το βάζο σε ένα ντουλάπι. Πού πιστεύει ο Τομ ότι είναι το βάζο;”

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τις πεποιθήσεις κάποιου άλλου αφού ακούσουν κάθε ιστορία. Το πείραμα δεν άλλαξε την προγραμματισμένη χειρουργική προσέγγιση ούτε άλλαξε την κλινική φροντίδα.

«Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία που υποστηρίζουν τη θεωρία του νου από μεμονωμένους νευρώνες», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Mohsen Jamali, εκπαιδευτής HMS στη νευροχειρουργική στη Mass General. «Μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές εάν ή πώς μπόρεσαν οι νευρώνες να εκτελέσουν αυτούς τους κοινωνικούς γνωστικούς υπολογισμούς».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ορισμένοι νευρώνες είναι εξειδικευμένοι και αποκρίνονται μόνο όταν εκτιμούν την πεποίθηση κάποιου ως ψευδή, για παράδειγμα. Άλλοι νευρώνες κωδικοποιούν πληροφορίες για να διακρίνουν τις πεποιθήσεις ενός ατόμου από τις πεποιθήσεις ενός άλλου. Ακόμα άλλοι νευρώνες δημιουργούν μια αναπαράσταση ενός συγκεκριμένου αντικειμένου, όπως ένα φλιτζάνι ή ένα είδος τροφής, που αναφέρεται στην ιστορία. Μερικοί νευρώνες μπορεί να κάνουν πολλαπλές εργασίες και δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την κοινωνική συλλογιστική.

«Κάθε νευρώνας κωδικοποιεί διαφορετικά κομμάτια πληροφοριών», δήλωσε ο Jamali. «Συνδυάζοντας τους υπολογισμούς όλων των νευρώνων, λαμβάνετε μια πολύ λεπτομερή αναπαράσταση του περιεχομένου των πεποιθήσεων κάποιου άλλου και μια ακριβή πρόβλεψη για το αν είναι αληθής ή ψευδής».

Τώρα που οι επιστήμονες καταλαβαίνουν το βασικό κυτταρικό μηχανισμό που βασίζεται στην ανθρώπινη θεωρία του νου, έχουν ένα λειτουργικό πλαίσιο για να ξεκινήσουν τη διερεύνηση διαταραχών στις οποίες επηρεάζεται η κοινωνική συμπεριφορά, σύμφωνα με τον Williams.

«Η κατανόηση της κοινωνικής συλλογιστικής είναι επίσης σημαντική για πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως η ανάπτυξη των παιδιών, τα οικονομικά και η κοινωνιολογία, και θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών για καταστάσεις όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού», δήλωσε ο Williams.

Προηγούμενη έρευνα σχετικά με τις γνωστικές διεργασίες στις οποίες βασίζεται η θεωρία του μυαλού έχει συμπεριλάβει λειτουργικές μελέτες μαγνητικής τομογραφίας, όπου οι επιστήμονες παρακολουθούν ποια μέρη του εγκεφάλου είναι ενεργά καθώς οι εθελοντές εκτελούν γνωστικά καθήκοντα.

Αλλά οι μελέτες απεικόνισης συλλαμβάνουν τη δραστηριότητα πολλών χιλιάδων νευρώνων ταυτόχρονα. Αντιθέτως, ο Ουίλιαμς και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τους υπολογισμούς των μεμονωμένων νευρώνων. Αυτό παρείχε μια λεπτομερή εικόνα για το πώς οι νευρώνες κωδικοποιούν τις κοινωνικές πληροφορίες.

«Οι μεμονωμένοι νευρώνες, ακόμη και σε μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου, κάνουν πολύ διαφορετικά πράγματα, που δεν εμπλέκονται όλα στην κοινωνική λογική», δήλωσε ο Williams. «Χωρίς να μελετήσουμε τους υπολογισμούς των μεμονωμένων κυττάρων, είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τις περίπλοκες γνωστικές διαδικασίες που διέπουν την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Χρησιμοποιείς το coaching για να επιτύχεις την αλλαγή ή τη μεταμόρφωση;

Πόσο νάρκισσοι είστε εσείς και οι φίλοι σας;

Τι μας διδάσκει ο επιβραδυνόμενος πανδημικός χρόνος;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.