Νευρολογία

Η εξωγενής μελατονίνη ως αντίδοτο στην αϋπνία

Η εξωγενής μελατονίνη ως αντίδοτο στην αϋπνία

Μια ακόμα μελέτη η οποία διενεργήθηκε από ερευνητές από τη Μασαχουσέτη, τη Σκωτία και το Ισραήλ, έδωσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την ορμόνη του ύπνου. Οι επιστήμονες έκαναν μια ανάλυση των βιβλιογραφικών δεδομένων και ερευνών αναφορικά με τη μελατονίνη και τον ύπνο και διαπίστωσαν ότι η εξωγενής μελατονίνη, δηλαδή αυτή που λαμβάνεται από το στόμα, είναι σε θέση να προκαλεί νύστα και ύπνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελοτονίνη βελτιώνει τις διαταραχές του ύπνου συμπεριλαμβανομένων και των αϋπνιών στους ηλικιωμένους, ενώ μειώνει και τη θερμοκρασία του σώματος. Το βασικό πρόβλημα για τους επιστήμονες, είναι η χορήγηση της σωστής δόσης της ορμόνης αυτής. Ο λόγος για τον οποίο μέχρι σήμερα όπως λένε, υπήρχαν αντικρουόμενα αποτελέσματα για τη δράση της μελατονίνης είναι διότι χορηγείτο σε πολύ πιο υψηλές δόσεις από ότι χρειάζονταν για την υπνωτική της δράση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δόση που θεωρείται απαραίτητη για υπνωτική δράση είναι μέχρι 0,3 mg. Στους ηλικιωμένους η δόση αυτή αποτρέπει τα νυκτερινά ξυπνήματα και προσφέρει ένα ξεκουραστικό ύπνο. Όπως λένε οι ειδικοί, όσοι αγοράζουν ανεξέλεγκτα χάπια μελατονίνης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί γιατί πολλά από αυτά που διατίθενται στην αγορά, περιέχουν έως και 10 φορές μεγαλύτερη δόση από ό,τι χρειάζεται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα γιατί όταν στον οργανισμό κυκλοφορεί περισσότερη μελατονίνη, τότε δεν υπάρχει ανταπόκριση από τον εγκέφαλο. Επιπρόσθετα υπάρχει ο κίνδυνος μείωσης της θερμοκρασίας του σώματος. Αντίθετα, όταν χορηγείται σε χαμηλές δόσεις, από 0,1 – 0,3 mg λίγο πριν τον ύπνο, τότε μπορεί να είναι χρήσιμη ενώ ο κίνδυνος των παρενεργειών μειώνεται.

Όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, η μελατονίνη χρησιμοποιείται και για διαταραχές οι οποίες εμφανίζονται όταν στον οργανισμό προκύπτουν αλλοιώσεις του εικοσιτετράωρου βιολογικού κύκλου. Τέτοιες διαταραχές δημιουργούνται όταν λόγω μακρινών ταξιδιών προκύπτουν αλλαγές στις ζώνες ώρας (jetlag) όπως επίσης και στην εργασία με βάρδιες.  Σε κάθε περίπτωση η χορήγηση μελατονίνης είναι απαραίτητο να γίνεται μόνο με ιατρική παρακολούθηση διότι είναι ακόμα άγνωστες οι μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Η τεχνητή νοημοσύνη ως «εργαλείο» για την πολλαπλή σκλήρυνση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα των ενδορφινών

Βιολογικά, αποτελούν μια ομάδα πεπτιδίων που παράγεται από την υπόφυση και το κεντρικό νευρικό σύστημα και δρουν στους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές πυροδοτούν συναισθήματα απόλαυσης και ευεξίας και παράλληλα μειώνουν τον πόνο και τη δυσφορία.