Νευρολογία

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της μυελίτιδας

Ένα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της μυελίτιδας

Θεραπεία για μία ασθένεια που μοιάζει στην πολιομυελίτιδα και η οποία προκαλεί  παράλυση στα παιδιά, την οξεία χαλαρή μυελίτιδα, ψάχνουν εναγωνίως να βρουν οι επιστήμονες. Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη που διεξήχθη με τη χρήση γνωστής δραστικής ουσίας η οποία χρησιμοποιείται ως αντικαταθλιπτικό, τη  φλουοξετίνη δεν διαπιστώθηκε κανένα σημάδι αποτελεσματικότητας.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι ο ιός που ονομάζεται εντεροϊός D68 ή EV-D68 αποτελεί μια πιθανή αιτία της οξείας μυελίτιδας. Οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι η φλουοξετίνη είχε αντιικά αποτελέσματα έναντι του EV-D68, οπότε η αντικαταθλιπτική δραστική ουσία προτάθηκε από διάφορους ειδικούς ως μια πιθανή θεραπεία για οξεία χαλαρή μυελίτιδα.

Οξεία χαλαρή μυελίτιδα(AFM)

Είναι μια σπάνια ασθένεια που μοιάζει με πολιομυελίτιδα και προκαλεί ξαφνικά παραλυτική αδυναμία στα χέρια και τα πόδια. Συγκεκριμένα , η νόσος μπορεί να προκαλέσει ξαφνική μυϊκή αδυναμία στους βραχίονες, τα πόδια ή το λαιμό, καθώς επίσης κόκκινα βλέφαρα, δυσκολία στην κατάποση στην ομιλία και την αναπνοή.

Η μελέτη

Για την αναδρομική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα περιστατικά 56 παιδιών με οξεία μυκητίαση για τα έτη 2015-2016 από 12 Ιατρικά Κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα. Τα παιδιά κυμαίνονταν ηλικιακά από 2 έως 9 ετών.

Τα 28 παιδιά που έλαβαν περισσότερες από μία δόσεις φλουοξετίνης συγκρίθηκαν με τα 26 παιδιά που δεν έλαβαν το φάρμακο και δύο παιδιά που πήραν μόνο μία δόση και θεωρούνταν μέρος της ομάδας που δεν υποβλήθηκε σε θεραπεία. Η μυϊκή δύναμη των παιδιών στα χέρια και τα πόδια τους καταγράφηκε για να καθοριστεί εάν το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό.

Στις πρώτες εξετάσεις τους, δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων σε μυϊκή δύναμη. Όμως, μέχρι το τέλος της μελέτης, κατά μέσο όρο επτά μήνες αργότερα, τα παιδιά που είχαν πάρει το φάρμακο είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες αντοχής από τα παιδιά που δεν έλαβαν θεραπεία.

Μετά την προσαρμογή για τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία, το φύλο, οι άλλες θεραπείες που έλαβαν τα παιδιά και το επίπεδο αντοχής τους στην πρώτη εξέταση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε μια κλίμακα από 0 έως 20 που βαθμολογεί την μυϊκή δύναμη στα τέσσερα άκρα, τα αποτελέσματα των παιδιών που έλαβαν το φάρμακο επιδεινώθηκαν κατά 0,2, ενώ τα αποτελέσματα των ατόμων που δεν έλαβαν το φάρμακο βελτιώθηκαν κατά 2,5.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το βαθμό ισχύος του ασθενέστερου άκρου σε κάθε παιδί και διαπίστωσαν ότι η διαφορά σε αυτό το σκορ από την αρχική εξέταση έως την τελευταία παρακολούθηση ήταν χειρότερη για τα παιδιά που έλαβαν το φάρμακο από τα παιδιά που δεν έλαβαν αγωγή.

Το φάρμακο ήταν καλά ανεκτό από τα παιδιά, με τον αριθμό παρενεργειών να είναι παρόμοιες σε εκείνα που έλαβαν το φάρμακο και εκείνα που δεν το έλαβαν. Συνολικά, το 91% των παιδιών αρρώστησαν πριν αναπτύξουν οξεία μυκητίαση, με το 71% να έχει πυρετό και το 73% να έχει αναπνευστικά συμπτώματα. Η αδυναμία ξεκίνησε κατά μέσο όρο 8,5 ημέρες μετά την έναρξη της ασθένειας.

Περισσότερο από το 40% των παιδιών είχαν εντεροϊό, ενώ το 36% είχε EV-D68. Συνολικά το 57% των ατόμων που έλαβαν το φάρμακο είχαν EV-D68, σε σύγκριση με το 14% αυτών που δεν έλαβαν το φάρμακο. Ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Παιδιατρικής και στα Τμήματα Νοσοκομειακής Ιατρικής και Λοιμωδών Νοσημάτων του νοσοκομείου στην Aurora του Κολοράντο και συγγραφέας της μελέτης Kevin Messacar επεσήμανε ότι, είναι αναγκαία η περαιτέρω εξέταση και αξιολόγηση πιθανών θεραπειών για την οξεία χαλαρή μυελίτιδα καθώς η συγκεκριμένη μελέτη δεν έδειξε κάποιο σημάδι αποτελεσματικότητας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Περισσότερα χρόνια χόκεϊ αυξάνουν τον κίδυνο χρόνιας τραυματικής εγκεφαλοπάθειας

30 Μαΐου - Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]