Νευρολογία

Αυτοάνοσα νοσήματα σε ασθενείς με ALS συνδέονται με γενετική μετάλλαξη

Αυτοάνοσα νοσήματα σε ασθενείς με ALS  συνδέονται με γενετική μετάλλαξη

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγήσει γιατί ορισμένοι άνθρωποι που αναπτύσσουν αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια θανατηφόρα νευρολογική διαταραχή γνωστή και ως νόσος του Lou Gehrig, είναι επιρρεπείς σε αυτοάνοσες ασθένειες.

Το ALS, το οποίο δεν έχει γνωστή θεραπεία, προκαλεί προοδευτικό εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων στον νωτιαίο μυελό και στον εγκέφαλο. Περίπου 5.000 άτομα διαγιγνώσκονται με την ασθένεια κάθε χρόνο. Η νέα έρευνα, με επικεφαλής τους ερευνητές του Cedars-Sinai, επικεντρώνεται σε μια μετάλλαξη που μειώνει την έκφραση ενός γονιδίου που ονομάζεται C9orf72, την πιο κοινή γνωστή αιτία της κληρονομικής ALS.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η μετάλλαξη, που βρέθηκε σε περίπου 10% των ασθενών με ALS, προκαλεί τον διεγερτή της πρωτεΐνης γονιδίων ιντερφερόνης (STING), ενός κρίσιμου αισθητήρα ιογενών λοιμώξεων στο ανοσοποιητικό σύστημα, να γίνει υπερκινητική. Αυτή η υπερκινητικότητα οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ιντερφερόνων. Οι ιντερφερόνες είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των ιογενών λοιμώξεων, αλλά η συνεχής, ανεξέλεγκτη παραγωγή ιντερφερόνων μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική φλεγμονή και ανάπτυξη αυτοάνοσων ασθενειών.

“Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς με μεταλλάξεις C9orf72 έχουν θεμελιωδώς διαφορετικό σημείο ρύθμισης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, με αυξημένη τάση για αυτοάνοσες ασθένειες και πιθανώς αλλοιωμένες αποκρίσεις σε ιούς και άλλα παθογόνα στο περιβάλλον”, δήλωσε ο Robert Baloh, MD, Ph.D. , καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής του Cedars-Sinai Center for Neural Science and Medicine.

Η μετάλλαξη C9orf72, η οποία πιστεύεται ότι προήλθε από τη Βόρεια Ευρώπη πριν από περίπου 1.500 χρόνια και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ως αποτέλεσμα των ταξιδιών και των πολέμων των Βίκινγκ, συνδέεται επίσης με τον εκφυλισμό του μπροστινού χρονικού λοβού , έναν τύπο άνοιας που μπορεί να συνοδεύει το ALS.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό εργαστηριακών ποντικών με τη μετάλλαξη C9orf72 και επίσης αίμα και εγκεφαλικό ιστό από ασθενείς με ALS που έφεραν το γονίδιο. Τα αποτελέσματα περιλαμβάνονται:

Τα ανοσοκύτταρα που απομονώθηκαν από τα εργαστηριακά ποντίκια έδειξαν πρώιμη αυθόρμητη ενεργοποίηση. Επιπλέον, ένας συγκεκριμένος τύπος ανοσοκυττάρου, που ονομάζεται μυελοειδή κύτταρα, είχε αυξημένη παραγωγή των ιντερφερόνων σε απόκριση στην ενεργοποίηση της πρωτεΐνης STING.

Οι ιστοί από ασθενείς με ALS με γενετική μετάλλαξη και εκφυλισμό μετωπιαίου λοβού έδειξαν αυξημένη ανοσοαπόκριση σε σύγκριση με δείγματα από ασθενείς με διαφορετικό τύπο ALS.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ασθενείς με ALS με τη γενετική μετάλλαξη και τον εκφυλισμό του μετωπιαίου λοβού έχουν ένα αλλοιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα επειδή τα μειωμένα επίπεδα C9orf72 δεν μπορούν να καταστέλλουν τη φλεγμονή που προκαλείται από την υπερδραστική πρωτεΐνη STING, ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανακάλυψη για τη σύνδεση πρωτεΐνης με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Ανακαλύφθηκε η νέα θεραπευτική αγωγή της νόσου του Πάρκινσον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίεργες νευρολογικές διαταραχές

Νευρολογικές διαταραχές: Κάποιες από τις πιο ενδιαφέρουσες. Ο εγκέφαλος είναι μια σύνθετη οργανική δομή που διέπει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά μας, αλλά και τον τόπο όπου “ζουν” οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Η διερεύνηση του βιολογικού υποστρώματος είναι απαραίτητη για την κατανόηση της λειτουργίας της γνώσης. Ωστόσο, η πολυπλοκότητά του, μαζί με τις […]

Πώς μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα των ενδορφινών

Βιολογικά, αποτελούν μια ομάδα πεπτιδίων που παράγεται από την υπόφυση και το κεντρικό νευρικό σύστημα και δρουν στους υποδοχείς οπιοειδών στον εγκέφαλο. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές πυροδοτούν συναισθήματα απόλαυσης και ευεξίας και παράλληλα μειώνουν τον πόνο και τη δυσφορία.

Πρωτοποριακή μελέτη αναλύει την κινητική συμπεριφορά

Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσε ότι η δυναμική του νευρωνικού πληθυσμού στον κινητικό φλοιό είναι πολύ διαφορετική κατά τη διάρκεια της συμπεριφοράς προσέγγισης και σύλληψης