Νευρολογία

Αλτσχάιμερ άπνοια ύπνου: Έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεσή τους

Αλτσχάιμερ άπνοια ύπνου: Έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεσή τους

Άλτσχάιμερ άπνοια ύπνου: Νέα έρευνα επιβεβαίωσε μακροχρόνιες ύποπτες σχέσεις μεταξύ της άπνοιας του ύπνου και της νόσου του Αλτσχάιμερ, εντοπίζοντας πανομοιότυπα σημάδια εγκεφαλικής βλάβης και στις δύο καταστάσεις. Ενώ η αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ παραμένει μυστήριο, οι πλάκες αμυλοειδούς που είναι τοξικές για τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι γνωστοί δείκτες της νόσου. Η νέα έρευνα έδειξε ότι αυτές οι πλάκες ξεκινούν στον ίδιο τόπο και εξαπλώνονται με τον ίδιο τρόπο στον εγκέφαλο των ατόμων με αποφρακτική άπνοια ύπνου, όπως και σε εκείνους με Αλτσχάιμερ.

Η κλινική μελέτη από Αυστραλούς και Ισλανδούς ερευνητές, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο RMIT, δημοσιεύεται στο περιοδικό Slee. Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Stephen Robinson είπε ότι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι δύο ασθένειες σχετίζονται, αλλά αυτό που οδηγεί στη σύνδεση είναι ακόμα ασαφές. «Γνωρίζουμε ότι εάν έχετε άπνοια ύπνου στα μέσα της ζωής σας, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε Αλτσχάιμερ όταν είστε μεγαλύτεροι και εάν έχετε Αλτσχάιμερ, είναι πιο πιθανό να έχετε άπνοια ύπνου από άλλους ανθρώπους στην ηλικία σας», είπε. “Η σύνδεση υπάρχει, αλλά η αποδέσμευση των αιτίων και των βιολογικών μηχανισμών παραμένει μια τεράστια πρόκληση.

apnoia ypnou.jpg

“Η μελέτη μας είναι η πρώτη που βρήκε πλάκες αμυλοειδούς τύπου Alzheimer στον εγκέφαλο ατόμων με κλινικά επαληθευμένη αποφρακτική άπνοια ύπνουzheimer στον εγκέφαλο ατόμων με κλινικά επαληθευμένη αποφρακτική άπνοια ύπνου. “Είναι μια σημαντική πρόοδος στην κατανόησή μας για τους δεσμούς μεταξύ αυτών των καταστάσεων και ανοίγει νέες κατευθύνσεις για τους ερευνητές που προσπαθούν να αναπτύξουν θεραπείες για τη θεραπεία και, ελπίζουμε, την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ”. Σημαντικά, η σοβαρότητα της άπνοιας του ύπνου συνδέθηκε με μια αντίστοιχη συσσώρευση αμυλοειδών πλακών. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η θεραπεία με συνεχή θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP) – η τυπική προσέγγιση για μέτρια έως σοβαρή άπνοια ύπνου – δεν έκανε καμία διαφορά στην ποσότητα των πλακών που βρέθηκαν στον εγκέφαλο.  ΕΠΙΣΗΣ: Κορωνοϊός έρευνα: κίνδυνος για ασθενείς με άπνοια ύπνου

Σύνδεση βλάβης εγκεφάλου

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου (OSA) είναι μια σοβαρή κατάσταση που εμφανίζεται όταν η αναπνοή ενός ατόμου διακόπτεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το OSA είναι όλο και πιο συχνό, επηρεάζοντας περισσότερα από 936 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και έως και το 30% των ηλικιωμένων. Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας, που επηρεάζει έως και το 70% όλων των ατόμων με άνοια, με την ηλικία τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου. Η νέα μελέτη διερεύνησε την έκταση των δεικτών που μοιάζουν με Αλτσχάιμερ στον ιστό αυτοψίας από τον ιππόκαμπο 34 ατόμων και τα εγκεφαλικά στελέχη 24 ατόμων με OSA. Οι ερευνητές αναζήτησαν τόσο αμυλοειδείς πλάκες όσο και νευροϊνιδιακά μπερδέματα , έναν άλλο γνωστό δείκτη της νόσου του Alzheimer. Ο ιππόκαμπος είναι το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.

alzheimer-thumb-large.jpg

Στη νόσο του Alzheimer, οι πλάκες και τα μπερδέματα εμφανίζονται πρώτα σε μια κοντινή φλοιώδη περιοχή και μετά μετακινούνται στον ιππόκαμπο, πριν εξαπλωθούν στον υπόλοιπο φλοιό. Ενώ η μελέτη διαπίστωσε τόσο πλάκες όσο και μπερδεμένα στον εγκέφαλο ατόμων με άπνοια ύπνου, οι πλάκες έδειξαν ισχυρότερη σχέση με σοβαρή άπνοια ύπνου. “Σε περιπτώσεις άπνοιας ήπιας ύπνου , μπορούσαμε να βρούμε πλάκες και μπερδέματα μόνο στην περιοχή του φλοιού κοντά στον ιππόκαμπο, ακριβώς όπου βρίσκονται για πρώτη φορά στη νόσο του Alzheimer”, δήλωσε ο Robinson, ερευνητής στη Σχολή Υγείας και Βιοϊατρικών Επιστημών του RMIT και του Austin Health’s Ινστιτούτο αναπνοής και ύπνου (IBAS). Τα άτομα της έρευνας δεν έδειξαν κλινικά συμπτώματα άνοιας πριν πεθάνουν, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να ήταν σε πρώιμο στάδιο προ-άνοιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πρωτοποριακή μελέτη αναλύει την κινητική συμπεριφορά

Σε τι διαφέρει ο εγκέφαλος των μικρών παιδιών ένανι του εγκεφάλου των ενηλίκων

Εγκυμοσύνη: Αντιεπιληπτικά΄με αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στο παιδί που θα γεννηθεί

Μία άλλη αμερικανική μελέτη βρήκε ότι οι έγκυες που παίρνουν βαλπροϊκό οξύ έχουν διπλάσιο κίνδυνο να γεννήσουν παιδί με αυτισμό ή ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας).

Σχέση ευεξίας με την ώρα που το ξυπνητήρι μας απενεργοποιείται κάθε πρωί.

Ο συγκεκριμένος χρόνος αφύπνισης σημαίνει ότι ακολουθούμε και μια ρουτίνα, ένα καθημερινό πρόγραμμα. Αυτό μας βοηθά να κρατάμε τη ζωή μας σε τάξη. Επίσης, συνήθως μας προσφέρει και ευελιξία χρόνου.

Δείτε ροφήματα και ποτά που προστατεύουν από την άνοια

Ρόφημα Άνοια: Ο κίνδυνος ανάπτυξης άνοιας αυξάνεται με τη γήρανση και η νόσος είναι εξαιρετικά συχνή στις μεγάλες ηλικίες. Εκτιμάται ότι 2% των ανθρώπων ηλικίας 65-74 έχει άνοια, ποσοστό που ανεβαίνει στο 19% για τις ηλικίες 75-84 και στο 42% για τους άνω των 85 ετών. Οι αιτίες της νόσου Aλτσχάιμερ, που είναι η συχνότερη […]

Θεραπευτική πρόοδος για σπάνια νευροεκφυλιστική διαταραχή

Οι ερευνητές της κλινικής Mayo, μαζί με εθνικούς και παγκόσμιους συνεργάτες, έχουν αναπτύξει μια πιθανή δοκιμή για τη νόσο Machado-Joseph ή τη σπινθηροεγκελαλική αταξία τύπου 3 (SCA3) - μια ασθένεια που δεν έχει καμία θεραπεία