Επιστημονικά Νέα

Νερό ζεστό: Το ζεστό νερό καίει το λίπος πιο αποτελεσματικά;

Νερό ζεστό: Το ζεστό νερό καίει το λίπος πιο αποτελεσματικά;

Νερό ζεστό: Αν και είναι δυνατό, η θερμογονική επίδραση του κρύου νερού δεν είναι συνήθως τόσο ισχυρή όσο αυτή του ζεστού νερού.

Με τα χρόνια, μια ποικιλία από τάσεις και τεχνικές έχουν εξελιχθεί στην αναζήτηση αποτελεσματικών στρατηγικών απώλειας βάρους. Η πρακτική του να πίνεις ζεστό νερό για να βοηθήσεις στην καύση λίπους είναι μια τρέλα που έχει γίνει ολοένα και πιο διαδεδομένη, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά η χρήση ζεστού νερού για να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος είναι πραγματικά αποτελεσματική ή είναι απλώς άλλη μια μοντέρνα μόδα της γυμναστικής;

Το ζεστό νερό καίει λίπος;

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση ζεστού νερού μόνο θα κάψει λίπος, ωστόσο, υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το ζεστό νερό έχει αντισταθεί για τη δυνατότητα απώλειας βάρους. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πολλά από αυτά που εμφανίζονται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τη μορφή ανέκδοτων ιστοριών από άτομα που επηρεάζουν τη φυσική κατάσταση που δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη.

Το θερμογόνο αποτέλεσμα

Η θερμογονική επίδραση του ζεστού νερού – η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος που προκαλείται από την πρόσληψη ζεστών ή καυτών υγρών – επαινείται συχνά. Καθώς το σώμα σας προσπαθεί να επιστρέψει στην κανονική θερμοκρασία, αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να προκαλέσει μια μέτρια αύξηση του μεταβολικού ρυθμού, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην καύση λίγων επιπλέον θερμίδων. Παρά το γεγονός ότι αυτός ο αντίκτυπος είναι αληθινός, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η αύξηση του μεταβολισμού που προκαλείται από την κατανάλωση ζεστού νερού είναι μικρή και απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια λίπους από μόνη της.

Καταστολή της όρεξης

Η ικανότητα του ζεστού νερού να βοηθά στον έλεγχο της όρεξης έχει απομυθοποιηθεί. Λέγεται ότι το ζεστό νερό μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να αισθάνονται χορτάτοι πιο γρήγορα, κάτι που μπορεί να τους βοηθήσει να τρώνε λιγότερες θερμίδες πριν ή κατά τη διάρκεια των γευμάτων, αλλά αυτές οι αισθήσεις είναι προσωρινές. Αναπόφευκτα, το νερό θα φύγει από το στομάχι και η πείνα σας θα επιστρέψει, μερικές φορές πιο δυνατή από πριν, κάτι που μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να διαχειριστείτε τα μεγέθη της μερίδας σας.

Βελτιωμένη πέψη

Η πέψη μπορεί επίσης να βοηθηθεί από ζεστό νερό. Βοηθά στη χαλάρωση των μυών του στομάχου και ενθαρρύνει την αποτελεσματική διάσπαση των γευμάτων. Ένα υγιές πεπτικό σύστημα είναι απαραίτητο για την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και τη συνολική ευεξία. Παρόλο που η καλύτερη πέψη μπορεί να μην καίει λίπος άμεσα, μπορεί να επιτρέψει την καλύτερη απορρόφηση της διατροφής και πιθανώς ακόμη και να βελτιώσει τη γενική ευεξία, κάτι που μπορεί να έχει έμμεσο όφελος στη διαχείριση του βάρους.

Οφέλη από την κατανάλωση ζεστού νερού

Το ζεστό νερό μπορεί να μην έχει πολύ άμεση δύναμη καύσης λίπους, αλλά υπάρχουν πολλά πιθανά πλεονεκτήματα για την υγεία από την κατανάλωση του, όπως:

  • Ενυδάτωση. Η κατανάλωση αρκετού νερού είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία και ευεξία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το βρίσκουν πιο απλό να επιτύχουν τις καθημερινές τους ανάγκες ενυδάτωσης πίνοντας ζεστό νερό, επειδή μπορεί να έχει καλύτερη γεύση από το κρύο, ειδικά κατά τις πιο κρύες εποχές.
  • Ανακούφιση από το άγχος και χαλάρωση. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι πίνοντας ζεστό νερό το σώμα και το μυαλό μπορούν να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν, κάτι που μπορεί να μειώσει το άγχος και να ενθαρρύνει τη χαλάρωση.
  • Ανακούφιση από τον πονόλαιμο και τη συμφόρηση. Μια δημοφιλής θεραπεία για τον πονόλαιμο και τη μείωση της συμφόρησης είναι το ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να μειώσουν την ενόχληση που προκαλείται από την αδιαθεσία.

 

Μειονεκτήματα της κατανάλωσης ζεστού νερού

Παρά τα πολλά πλεονεκτήματα του ζεστού νερού, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν πιθανούς κινδύνους, όπως:

  • Κίνδυνος εγκαυμάτων. Το εξαιρετικά ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα, ειδικά εάν καταναλωθεί γρήγορα. Φροντίστε να προσθέτετε πάντα λίγο κρύο νερό στην κούπα σας για να βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι ζεστό και δεν βράζει.
  • Περιορισμένη επίδραση στην απώλεια λίπους. Το ζεστό νερό έχει αμελητέα επίδραση στην καύση λίπους, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως. Είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απώλεια βάρους εάν χρησιμοποιηθεί ως η μοναδική τεχνική απώλειας βάρους.
  • Ατομικές διαφορές. Το ζεστό νερό μπορεί να μην είναι ορεκτικό για όλους και οι επιπτώσεις του στην πείνα και στην πέψη μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Το ζεστό νερό καίει λίπος πιο γρήγορα από το κρύο;

Η ικανότητα του κρύου νερού να καίει θερμίδες συχνά έρχεται σε αντίθεση με τη θερμογονική επίδραση που περιγράφηκε προηγουμένως, η οποία επιταχύνει κάπως τον μεταβολισμό ενώ πίνετε ζεστό νερό. Αν και είναι δυνατό, η θερμογονική επίδραση του κρύου νερού δεν είναι συνήθως τόσο ισχυρή όσο αυτή του ζεστού νερού. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι αυτή η μικρή παραλλαγή μπορεί να κάνει το ζεστό νερό ελαφρώς πιο ωφέλιμο για την απώλεια βάρους από το κρύο νερό, αλλά το συνολικό αποτέλεσμα είναι ακόμα αμελητέο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο από αφυδάτωση;

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν νηστεύετε για 36 ώρες;

3 τρόποι για να αγκαλιάσετε τη θεραπευτική εμπειρία της ενυδάτωσης

Για ποιο λόγο είναι σημαντικό να πίνουμε νερό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νιώθεις πάντα ζεστός; Ποιες είναι οι υποκείμενες ιατρικές παθήσεις που μπορεί να είναι η αιτία;

Θερμοκρασία σώματος: Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως υποκείμενες ασθένειες που θα μπορούσαν επίσης να ρυθμίσουν και να αυξομειώσουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

Ανάπτυξη εγκεφάλου: Το νέο οργανοειδές φλοιού που παρήγαγαν αντιπροσωπεύει τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε πολλαπλές πτυχές: το σχήμα του, την αρχιτεκτονική του οργάνωση και πολλές ιδιότητες των κυττάρων τους.

Δύο πολύ συχνά συμπτώματα που προκαλούνται από λίπος στο συκώτι

Λίπος συκώτι: Ενώ η λιπώδης νόσος του ήπατος συνδέεται συνήθως με κοιλιακή δυσφορία, μπορεί να σας εκπλήξει όταν μάθετε ότι τα σημάδια αυτής της πάθησης μπορεί να εκδηλωθούν σε απροσδόκητες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου του θώρακα και του μαστού.