Επιστημονικά Νέα

Νέος αλγόριθμος προβλέπει το γενετικό κίνδυνο για αύξηση βάρους

Νέος αλγόριθμος προβλέπει το γενετικό κίνδυνο για αύξηση βάρους

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι γιατροί ενδέχεται σύντομα να δώσουν σε μωρά ένα ποσοστό κινδύνου παχυσαρκίας χάρη σε μια πρόσφατα ανεπτυγμένη ανέξοδη γενετική εξέταση. Περίπου τα δύο τρίτα των Αμερικανών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι τόσο το DNA όσο και ο τρόπος ζωής καθορίζουν ποιος θα φτάσει σε ένα ανθυγιεινό βάρος. Τώρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Ευρέων Ερευνών έχουν εντοπίσει γενετικούς δείκτες ανιχνεύσιμους χρησιμοποιώντας μια δοκιμή DNA που μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να προβλέψουν την παχυσαρκία με άνευ προηγουμένου ακρίβεια.

Η δοκιμή δεν μπορεί να προσφέρει πλήρη βεβαιότητα, αλλά οι 2,1 εκατομμύρια γενετικές παραλλαγές που χρησιμοποιεί θα μπορούσαν να δώσουν στις οικογένειες μια έγκαιρη προειδοποίηση ότι τα παιδιά τους πρέπει να παραμείνουν ενεργά και να τρώνε καλά για να ελαχιστοποιήσουν τους κληρονομικούς κινδύνους παχυσαρκίας. Και οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι μια παρόμοια εξέταση μπορεί να προβλέψει κάποια άλλη περίπλοκη κατάσταση, όπως είναι η καρδιακή νόσος.

Για να σχεδιάσουν τη νέα δοκιμή τους, η ερευνητική ομάδα του Harvard και Broad συγκέντρωσε πληροφορίες για δύο εκατομμύρια παραλλαγές γονιδίων μέσω ενός απλού τεστ DNA 50 microarray DNA. Στο τέλος, εντοπίστηκαν μόνο 140 γενετικές παραλλαγές με ιδιαίτερα ισχυρούς δεσμούς με τους κινδύνους της παχυσαρκίας.

Χρησιμοποιώντας τα μοτίβα που βρήκαν σε όλες αυτές τις γενετικές πληροφορίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι θα μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια ποιοι θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε δείγμα 3.000 μωρών, παιδιών και ενηλίκων. Τα αποτελέσματα των γενετικών εξετάσεων αντιστοιχούσαν σε «εντυπωσιακές» διαφορές στο βάρος και στο ύψος (και συνεπώς στο ΔΜΣ). Τα μωρά που είχαν γενετικό κίνδυνο για την παχυσαρκία δεν είχαν πολύ δραστικά διαφορετικά βάρη γέννησης, αλλά από τη στιγμή που ήταν τριών ετών, οι διαφορές που προέβλεπε η εξέταση DNA άρχισαν να ξεφεύγουν.

Και καθώς οι συμμετέχοντες στη μελέτη μεγάλωναν, οι ΔΜΣ τους μειώνονταν όλο και περισσότερο με τα αποτελέσματα των γενετικών δοκιμασιών τους. Η βαθμολογία κινδύνου «προβλέπει σαφείς διαφορές στο βάρος κατά τη διάρκεια της πρώιμης παιδικής ηλικίας και βαθιές διαφορές στην τροχιά βάρους και τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής παχυσαρκίας τα επόμενα χρόνια», λέει ο ανώτερος συγγραφέας Sekar Kathiresan, ειδικός γονιδιωματικής και καρδιαγγειακής ιατρικής στο Broad Institute.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δοκιμή σε πρώιμο στάδιο προτείνει ότι το από του στόματος αντιικό είναι ασφαλές και καλά ανεκτό επισημαίνει η Phizer

Κορωνοϊός: Το παραλήρημα είναι μια συχνή συνέπεια σοβαρής νόσησης από COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνες FDA των ΗΠΑ για πιθανή σύνδεση μεταξύ της χρήσης παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη και διαταραχών στους απογόνους

Η μελέτη συνιστά ότι στις έγκυες γυναίκες θα πρέπει να εφιστάται η προσοχή στην αρχή της εγκυμοσύνης να παραιτούνται από την παρακεταμόλη, εκτός εάν ενδείκνυται ιατρικώς, όπως υποστηρίζεται από 91 επιστήμονες, κλινικούς γιατρούς και επαγγελματίες της δημόσιας υγείας.

Η ρύπανση του αέρα οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2;

Καλιφόρνια όζον άσκηση: Ένα οξύμωρο παρουσιάζεται στην Καλιφόρνια. Ηλικιωμένοι που ασκούνται σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται σε κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 λόγω ρύπανσης.

Τα εμβόλια covid -19 λειτουργούν σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας παρά την ανοσοθεραπεία

Σύμφωνα με την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας NMSS, τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή κατά του CD20 θα πρέπει να εμβολιαστούν, καθώς μπορεί να αναμένουν τουλάχιστον «κάποια ανοσία».

Εξατομικευμένες συστάσεις άσκησης προσαρμοσμένες στα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης

Αρτηριακή πίεση: Ένα στα τέσσερα καρδιακά επεισόδια προκαλείται από υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπολογίζεται ότι έως το 2025, περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει υπέρταση. Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι η άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, μέχρι τώρα οι συστάσεις επικεντρώνονταν στην ποσότητα άσκησης ανά εβδομάδα, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αρχικό επίπεδο αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου.

Η Health2047 επενδύει στη RecoverX για την επαναστατική αναμόρφωση ιατρικών αρχείων & διαδικασιών

Health2047: Η εταιρεία επενδύει στη RecoverX, που χρησιμοποιεί επαυξημένη νοημοσύνη για την αναβάθμιση των ιατρικών διαδικασιών, αλλά και την αποδοτικότερη αρχειοθέτηση των ιατρικών δεδομένων.