Επιστημονικά Νέα

Νέα μελέτη: Πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου J&J και θρόμβων αίματος

Νέα μελέτη: Πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου J&J και θρόμβων αίματος

Η φλεγμονή που μπορεί να προέλθει από το εμβόλιο, σε συνδυασμό με PF4, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη σπάνια ανάπτυξη της ανοσοποιητικής θρομβωτικής θρομβοπενίας που προκαλείται από αντισώματα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων έναντι του PF4, τα οποία κλινικά μιμούνται την αυτοάνοση θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη.

Νέα μελέτη: Στις 19 Απριλίου, τα CDC και η FDA ενημερώθηκαν για 15 περιπτώσεις σπάνιας διαταραχής πήξης που σχετίζεται με το εμβόλιο Johnson & Johnson, όλες σε γυναίκες. Ο αριθμός των περιπτώσεων έχει αυξηθεί σε 28, συμπεριλαμβανομένων έξι ανδρών. Τώρα, με το εμβόλιο J&J στην αγορά, οι αξιωματούχοι λένε ότι οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 30 και 49 ετών διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ ο συνολικός κίνδυνος θρόμβων αίματος είναι ακόμα αρκετά μικρός, αναφέροντας τις περισσότερες από τις 9 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που έχουν χορηγηθεί στις ΗΠΑ.

Οι ασθενείς με τη σπάνια αλλά σοβαρή διαταραχή αναπτύσσουν τόσο θρόμβους αίματος, συχνά στον εγκέφαλο, όσο και χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, συστατικά αίματος που προάγουν την πήξη.

Η διαταραχή είναι μια «σπάνια, κλινικά σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση», λέει ο Δρ Tom Shimabukuro, αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου ασφάλειας ανοσοποίησης στα CDC, σύμφωνα με τους New York Times.

Τα CDC αναφέρουν ότι από τις 28 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών με διαταραχή πήξης, 12 άτομα είχαν παχυσαρκία, 7 είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ 3 είχαν διαβήτη και τρία λάμβαναν οιστρογόνα.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν κάποιος από αυτούς τους παράγοντες έπαιξε κάποιο ρόλο στην ανάπτυξη της διαταραχής της πήξης.

Ο Δρ Shimabukuro σημείωσε ότι δεν έχουν παρατηρηθεί επιβεβαιωμένες περιπτώσεις διαταραχών πήξης με τα εμβόλια Pfizer-BioNTech ή Moderna, τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετική τεχνολογία.

Αυτό μπορεί να είναι αυτό που προκαλεί θρόμβους αίματος

Ο Δρ. Andreas Greinacher είναι Γερμανός γιατρός που ειδικεύεται στην ιατρική μετάγγισης και την αιμόσταση. Η επιστημονική του καριέρα επικεντρώνεται στις διαταραχές των αιμοπεταλίων, στη γεφύρωση της ανοσοαιματολογίας και της αιμόστασης.

Ο Greinacher μαζί με την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Greifswald δημοσίευσαν μια μελέτη στις 9 Απριλίου στο ιατικό περιοδικό η Νέα Αγγλία.

Η ομάδα πρότεινε ότι εμβόλια ιογενών φορέων, τα οποία χρησιμοποιούν τροποποιημένους ιούς για τη μεταφορά γενετικού υλικού μέσω εμβολιασμού, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτοάνοση απόκριση που προκαλεί θρόμβους αίματος. Τόσο τα εμβόλια J&J όσο και AstraZeneca είναι εμβόλια φορέων ιών.

Ο Δρ Greinacher και οι συνάδελφοί του έχουν επίσης κάνει έρευνα για το εμβόλιο AstraZeneca που υποδηλώνει ότι το EDTA, ένα συντηρητικό, προκαλεί διαρροή πρωτεϊνών στο υγρό εμβολίου στην κυκλοφορία του αίματος και ενεργοποίηση αιμοπεταλίων προσκρούοντας σε αυτά.

Η Φαρμακευτική Τεχνολογία αναφέρει ότι με το εμβόλιο AstraZeneca: Το αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ αυξάνει την ποσότητα πρωτεϊνών εμβολίου που διαρρέουν από τους μυς στο αίμα.

Οι πρωτεΐνες από το εμβόλιο αλληλεπιδρούν με τα φυσικά κυκλοφορούντα αιμοπετάλια για να σχηματίσουν συσσωματώματα, ενεργοποιώντας τα αιμοπετάλια.

Η ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων απελευθερώνει μια άλλη πρωτεΐνη (παράγοντας αιμοπεταλίων 4 ή PL4) που προσκολλάται σε πρωτεΐνες του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων των θραυσμάτων του ιού.

Η παρουσία PL4 και πρωτεϊνών στο αίμα προκαλεί την απελευθέρωση αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Μεγάλοι αριθμοί αντισωμάτων κατά του PL4 προκαλούν μεγαλύτερη ανοσοαπόκριση, μέρη των οποίων μπορεί να είναι φλεγμονή (πρήξιμο) και αυξημένη πήξη του αίματος σε ορισμένα άτομα.

Με το εμβόλιο Johnson & Johnson, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το αιθυλενοδιαμινοτετραοξικό οξύ  βοηθά τις πρωτεΐνες από ανθρώπινα κύτταρα να απομακρυνθούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Η φλεγμονή που μπορεί να προέλθει από το εμβόλιο, σε συνδυασμό με PF4, θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη σπάνια ανάπτυξη της ανοσοποιητικής θρομβωτικής θρομβοπενίας που προκαλείται από αντισώματα ενεργοποίησης αιμοπεταλίων έναντι του PF4, τα οποία κλινικά μιμούνται την αυτοάνοση θρομβοπενία που προκαλείται από ηπαρίνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ισπανία : Ενέκρινε το εμβόλιo της Johnson & Johnson στους κάτω των 60

Έβδομη περίπτωση θρόμβωσης με διαφορετικά χαρκτηριστικά από τις προηγούμενες εξετάζει η Επιτροπή του CDC όσον αφορά το εμβόλιο της Johnson

FDΑ johnson & johnson εμβόλιο: Συστήνει παύση στην χορήγηση του

Johnson & Johnson: Τα χαρακτηριστικά του εμβολίου

Κατηγορίες κατά της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για την παύση της διανομής των εμβολίων της Johnson & Johnson

Παράγοντες αύξησης του κινδύνου ανάπτυξης θρόμβων αίματος

Οι ΗΠΑ προτείνουν «παύση» για το εμβόλιο Johnson & Johnson για περισσότερες από 6 αναφορές θρόμβων

Johnson & Johnson Εμβόλιο: Αναστέλλεται προληπτικά η χρήση του στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πίνοντας περισσότερο καφέ μειώνετε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Καφές Καρδιά: Η ανάλυση τριών μεγάλων μελετών για τις καρδιακές παθήσεις διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ - με καφεΐνη - συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη όχι μόνο δεν έχει το ίδιο όφελος, αλλά μπορεί και να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Όταν ο κορωνοϊός επηρεάζει τις τάσεις εγκυμοσύνης

Αυτές οι αναλύσεις επέτρεψαν να αναπτυχθεί ένα μοντέλο για επεισόδια εγκυμοσύνης, ένα που πρέπει να αντέξει σε άλλες κοινωνικές αλλαγές. Το μοντέλο προσφέρει μια νέα αντίληψη για τις αναπαραγωγικές επιλογές, την αύξηση του πληθυσμού και τα ποσοστά γονιμότητας.

Επιστήμονες μελετούν γιατί ορισμένες φορές το χιόνι βάφεται κόκκινο

Άλγη στα όρη: Τα άλγη που βρίσκονται στους πάγους στην πραγματικότητα είναι πράσινα αφού διαθέτουν μια συγκεκριμένη μορφή χλωροφύλλης η οποία επιτρέπει τη φωτοσύνθεση. Όμως διαθέτουν και καροτενοεϊδείς χρωστικές ουσίες οι οποίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και πιθανότατα προστατεύουν τα άλγη από την ηλιοφάνεια και την υπεριώδη ακτινοβολία που είναι πιο έντονες στα μεγάλα ύψη που αυτά βρίσκονται. Αν υπάρξει μια ξαφνική ανάπτυξη αυτών των οργανισμών θα υπάρξει και ανάλογη αύξηση της συσσώρευσης καροτενοεϊδών με αποτέλεσμα το χιόνι να «βάφεται» κόκκινο.

Νέα μέθοδος ανακόπτει το δάγκειο πυρετό στα κουνούπια

Δάγκειος πυρετός: Μια νέα μέθοδο για να ανακόψουν το δάγκειο πυρετό προσεγγίζουν τώρα οι επιστήμονες, μολύνοντας τα κουνούπια, με ένα βακτήριο που «μπλοκάρει» τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό. Η νόσος σκοτώνει κάθε χρόνο περίπου 25.000 ανθρώπους, ενώ προσβάλλει συνολικά περί τα 390 εκατομμύρια. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περιλαμβάνει το δάγκειο πυρετό μεταξύ των 10 πιο σημαντικών απειλών υγείας, διεθνώς. Μεταδίδεται με το τσίμπημα των κουνουπιών, συνήθως αυτών του είδους Aedes aegypti.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις επιπτώσεις της COVID-19 στα ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, ο ιός που προκαλεί την COVID-19 λοίμωξη μπορεί να μολύνει και να αναπαραχθεί σε ανθρώπινα νεφρικά κύτταρα, αλλά αυτό συνήθως δεν οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο. Ωστόσο, τα νεφρικά κύτταρα που έχουν ήδη χαρακτηριστικά τραυματισμού μπορεί να μολυνθούν πιο εύκολα και να αναπτύξουν επιπλέον τραύμα.

Ο πλακούντας έχει αναφερθεί από ερευνητές ως το λεγόμενο «μαύρο κουτί» της εγκυμοσύνης

"Αυτή η εργασία παρέχει νέα ελπίδα ότι η καλύτερη κατανόηση του πλακούντα θα οδηγήσει σε ασφαλέστερες, υγιέστερες εγκυμοσύνες για μητέρες και μωρά", δήλωσε ο Sferruzi-Perri.

Εξατομικευμένο ηχητικό περιβάλλον "ευελπιστεί" να βοηθήσει άτομα με άνοια

Άνοια: Σχεδιασμός "ηχητικού τοπίου" για άτομα με άνοια - Η συσχέτιση μεταξύ της ψυχοακουστικής παραμέτρου και της ανθρώπινης αντίληψης στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της άνοιας.