Επιστημονικά Νέα

Νέα Μελέτη: Ο ρόλος του εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Νέα Μελέτη: Ο ρόλος του εντέρου στη μετάσταση του καρκίνου του μαστού σε άλλα σημεία του σώματος

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου.

ADMAN

Νέα Μελέτη: Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι το δυσλειτουργικό έντερο είναι σε θέση να πυροδοτήσει αλλαγές στον ιστό του στήθους, συμβάλλοντας στην μετάσταση του καρκίνου σε άλλα σημεία του σώματος. Νέα επιστημονική μελέτη από το Κέντρο Καρκίνου του University of Virginia Health System, το δυσλειτουργικό έντερο θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλλαγές στον φυσιολογικό ιστό του μαστού, συμβάλλοντας στην εξάπλωση του καρκίνου του στήθους σε άλλα σημεία του Προγραμματισμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού

Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να διαταραχθεί από πολλούς παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και η μακρόχρονη χρήση αντιβιοτικών.

Κατά συνέπεια, το εντερικό μικροβίωμα επαναπρογραμματίζει σημαντικά κύτταρα του ανοσοποιητικού, αλλάζοντας τα μαστοκύτταρα διευκολύνοντας την εξάπλωση του καρκίνου.

Αυτή η διαπίστωση θα μπορούσε να βοηθήσει την επιστημονική κοινότητα να βρει τον μηχανισμό προκειμένου να «φρενάρει» τις πιθανές μεταστάσεις, που σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να αποβούν μοιραίες για τη ζωή του πάσχοντος.

Δυστυχώς, το 29% των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού έχει προσδόκιμο ζωής μόλις 5 χρόνια ενώ στους άνδρες το ποσοστό αυτό αγγίζει μόλις το 22%.

Η εν λόγω ανακάλυψη ίσως να μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους ογκολόγους να προβλέψουν ποια κατηγορία ασθενών διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου μετά τη θεραπευτική αγωγή.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές η εντερική δυσβίωση είναι σε θέση να αλλάξει τους μαστικούς ιστούς των πειραματόζωων που δεν νοσούν με καρκίνο.

Η έρευνα

Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα ιστών που ελήφθησαν από ασθενείς με θετικό σε ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού. Διαπίστωσαν ότι οι εν λόγω άνθρωποι, είχαν αυξημένο αριθμό μαστοκυττάρων* και αυξημένες εναποθέσεις κολλαγόνου.

Στη συνέχεια ο αριθμός των μαστοκυττάρων συσχετίστηκε με την ποσότητα κολλαγόνου και, ειδικότερα, με τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού στους πάσχοντες.

Όπως ανέφεραν «Τα μαστοκύτταρα διαδραμάτισαν έναν αμφιλεγόμενο ρόλο στον καρκίνο του μαστού, με ορισμένες μελέτες να εντοπίζουν θετική συσχέτιση με την έκβαση, ενώ άλλες έχουν εντοπίσει αρνητικές συσχετίσεις».

Και συνέχισαν λέγοντας:

«Με βάση τα πορίσματά μας θα πρέπει να ορίσουμε καλύτερα τη συσχέτιση μεταξύ των μαστοκυττάρων και του κινδύνου για μετάσταση όγκου του μαστού, λαμβάνοντας υπόψη τα λειτουργικά χαρακτηριστικά των μαστοκυττάρων, την πυκνότητα του κολλαγόνου των ιστών και τη θέση των μαστοκυττάρων σε σχέση με τον όγκο».

Ο στόχος της ιατρικής κοινότητας είναι να μπορέσει να κατανοήσει τη σχέση εντέρου-μαστοκυττάρου σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού προκειμένου να βρεθεί ο προληπτικός μηχανισμός που θα εμποδίζει την επανεμφάνιση και τη μετάσταση του καρκίνου. Ενδεχομένως, οι ογκολόγοι να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη ανακάλυψη προκειμένου να εντοπίσουν ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής.

*σ.σ. Τα μαστοκύτταρα αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Παράγονται στο μυελό των οστών και μεταναστεύουν στους ιστούς, όπου εγκαθίστανται κοντά στα αιμοφόρα  αγγεία ή νεύρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα αποτελεί ισχυρή απειλή σε ορισμένους καρκίνους του μαστού και των ωοθηκών.

Πώς η ορμονική θεραπεία λειτουργεί στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, ανάλογα τη φυλή του ασθενούς

Η εξέταση αίματος συμβάλλει στην έγκυρη σύλληψη του καρκίνου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς επηρεάζει η υπέρταση την καρδιά;

Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τις αρτηρίες σας καθιστώντας τις λιγότερο ελαστικές, γεγονός που μειώνει τη ροή του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά σας και οδηγεί σε καρδιακές παθήσεις.

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.