Επιστημονικά Νέα

Μονοκλωνικά αντισώματα κορωνοϊός: Ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης

Μονοκλωνικά αντισώματα κορωνοϊός: Ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε θέση να συμπληρώνουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης. Όταν χορηγούνται σε ένα άτομο, παρέχουν άμεση προστασία για εβδομάδες έως μήνες

Μονοκλωνικά αντισώματα κορωνοϊός: Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ διαγνώστηκε με COVID-19, μία από τις θεραπείες που έλαβε ήταν ένα μείγμα μονοκλωνικών αντισωμάτων. Τα μονοκλωνικά αντισώματα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα αντισώματα. Ένα αντίσωμα είναι μια πρωτεΐνη σχήματος Υ που παράγεται εκ φύσεως από το ανοσοποιητικό σύστημα για να στοχεύσει κάτι που είναι ξένο και όχι μέρος του εαυτού μας -αν και σ’ αυτό μπορούν να γίνουν λάθη. Τα ξένα σώματα ονομάζονται αντιγόνα και μπορούν να βρεθούν σε αλλεργιογόνα, βακτήρια και ιούς, καθώς και σε τοξίνες ή ένα μεταμοσχευμένο όργανο.

Οι προεξοχές στην επιφάνεια του κορωνοϊού είναι κρίσιμες για τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων. Συνήθως, η ακίδα πρωτεΐνης του κορωνοϊού ταιριάζει απόλυτα στον υποδοχέα ACE2 των ανθρώπινων κυττάρων, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στα κύτταρα των πνευμόνων και σε άλλα όργανα. Όταν συμβαίνει αυτή η σύνδεση, ο ιός είναι σε θέση να εισέλθει στα κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί μέσα τους. Τα μονοκλωνικά αντισώματα μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν τη μόλυνση προσκολλώντας στην πρωτεΐνη του ιού, πριν φτάσει στον υποδοχέα ACE2. Εάν συμβεί αυτό, ο ιός παραμένει αβλαβής επειδή δεν μπορεί πλέον να εισέλθει στα κύτταρα μας και να αναπαραχθεί.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε θέση να συμπληρώνουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης. Όταν χορηγούνται σε ένα άτομο, παρέχουν άμεση προστασία για εβδομάδες έως μήνες. Τα εμβόλια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να παρέχουν προστασία καθώς πρέπει να προκαλέσουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δεδομένου ότι προσφέρουν άμεση προστασία, τα αποτελέσματα στη θεραπεία ή την προστασία πληθυσμών υψηλού κινδύνου είναι τεράστια. Αυτά τα φάρμακα έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν μολυσμένους ασθενείς ή να αποτρέψουν τη μόλυνση γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας. Μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα σε ηλικιωμένους, μικρά παιδιά και ανοσοκατεσταλμένα άτομα για τα οποία τα εμβόλια είτε δεν λειτουργούν είτε μπορεί να είναι επικίνδυνα.

Η διάθεση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς θα εξαρτηθεί από πολλά πράγματα και βέβαια από την ικανότητα παραγωγής. Οι εταιρείες, ανάλογα με την ποσότητα της παραγγελίας μπορούν να κάνουν εκπτώσεις αλλά κάθε δόση της Lilly και της Regeneron κοστίζει περίπου 1.250-1.500 δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες στον "πόλεμο" κατά του κορωνοϊού

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας Regeneron στη μάχη για τη θεραπεία της covid-19

Τα παθητικά χορηγούμενα αντισώματα εξουδετερώνουν τον κοροναϊό

Η χαρτογράφηση του εγκεφάλου και τα αρσενικά - θηλυκά χαρακτηριστικά

Η αντίληψη ότι ο εγκέφαλός μας είναι "πλαστικός" και παραμένει έτσι καθ'όλη τη διάρκεια της ζωής είναι μια από τις βασικές ανακαλύψεις των τελευταίων 40 ετών στην κατανόηση του εγκεφάλου.

Η πανδημία πάχυνε το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού

Σε παγκόσμιο επίπεδο το 45% των ανθρώπων δηλώνουν ότι προσπαθούν να χάσουν βάρος, ακόμα κι αν δεν θέλουν να το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επιπλοκών από τον νέο ιό.

Μαθηματικά μοντέλα μετάδοσης COVID-19 και αποτελεσματικότητας εμβολίου

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαθηματικά μοντέλα μετάδοσης COVID-19 και αποτελεσματικότητας εμβολίου για να προβλέψει πόσο καλά θα λειτουργήσουν τα εμβόλια Oxford και Pfizer για να μειώσουν τον αριθμό R και να επιτύχουν την ασυλία της αγέλης

Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και η επικινδυνότητα των κλειστών χώρων

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται μάσκες, τήρηση αποστάσεων και καλό αερισμό στους κλειστούς χώρους, ώστε να μην συσσωρεύονται τα πιθανώς μολυσμένα σωματίδια στον εγκλωβισμένο αέρα.