Επιστημονικά Νέα

Μητέρα βρέφος: Ο δεσμός τους είναι βασικός για την ανάπτυξη του βρέφους

Μητέρα βρέφος: Ο δεσμός τους είναι βασικός για την ανάπτυξη του βρέφους

Μητέρα βρέφος: Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η θετική αντίληψη της μητέρας για τον δεσμό της με το βρέφος της, τόσο προγεννητικά όσο και μεταγεννητικά, είναι δείκτης βέλτιστης κοινωνικής, συναισθηματικής και συμπεριφορικής ανάπτυξης του βρέφους.

Οι ερευνητές του Deakin εξέτασαν τον βαθμό στον οποίο ο δεσμός μητέρας-βρέφους μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της ανάπτυξης του βρέφους, με σημαντικά αποτελέσματα. Ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ μιας μητέρας και του μωρού τους είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τον καθορισμό του τρόπου με τον οποίο θα αναπτυχθεί και θα αναπτυχθεί το βρέφος κατά την πρώιμη ζωή του. Αλλά η έρευνα για αυτή τη σχέση είναι πολύ περιορισμένη, με έλλειψη διαχρονικών μελετών που εξετάζουν πώς η σχέση του παιδιού με τον γονέα που γεννήθηκε μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή του για εκτεταμένη χρονική περίοδο. Η Δρ. Genevieve Le Bas, μεταδιδακτορική υπότροφος, και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Delyse Hutchinson, ηγετική συνεργάτιδα του NHMRC, είναι ερευνητές από το Κέντρο Κοινωνικής και Πρώιμης Συναισθηματικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Deakin (SEED).

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η τελευταία τους ερευνητική εργασία, “Ο ρόλος του προγεννητικού και μεταγεννητικού δεσμού της μητέρας στην ανάπτυξη του βρέφους”, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry. Η πρόσφατη μελέτη τους κάνει ακριβώς αυτό που λέει, εξετάζοντας τον βαθμό στον οποίο ο δεσμός μητέρας-βρέφους μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της ανάπτυξης του βρέφους με την πάροδο του χρόνου. Ως μέρος της έρευνάς τους, οι γεννήτριες μητέρες ανέφεραν οι ίδιοι πώς ο δεσμός τους με το αγέννητο παιδί τους είχε αναπτυχθεί χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Μητρικής Προγεννητικής Προσκόλλησης μετά από κάθε τρίμηνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Αφού γέννησαν, αναφέρθηκαν ξανά από μόνοι τους χρησιμοποιώντας την Κλίμακα Μητρικής Μεταγεννητικής Προσκόλλησης όταν το βρέφος ήταν οκτώ εβδομάδων και ξανά σε ηλικία δώδεκα εβδομάδων. Αυτά τα στοιχεία συγκρίθηκαν με την ανάπτυξη του βρέφους μετά από ένα χρόνο, η οποία αξιολογήθηκε κατά τη διάρκεια της Κλίμακας Bayley για βρέφη και νήπια. Ως αποτέλεσμα της έρευνάς τους, ο Dr. Le Bas και ο A/Prof Hutchinson διαπίστωσαν ότι η δύναμη του δεσμού μεταξύ του γονέα που γεννήθηκε και του μωρού θα μπορούσε να μετρηθεί με δείκτες της κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης του βρέφους, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη ορόσημα στην πρώιμη ζωή του παιδιού. Ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο στην πρόβλεψη των κοινωνικο-συναισθηματικών, συμπεριφορικών και ιδιοσυγκρασιακών αλλαγών τους. Βρέθηκαν και άλλες συνδέσεις μεταξύ του συναισθηματικού δεσμού και της γνωστικής, γλωσσικής και κινητικής ανάπτυξης του μωρού, αλλά σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Ο Δρ. Λε Μπας ήταν ενθουσιασμένος με τις επιπτώσεις της έρευνας. “Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η θετική αντίληψη της μητέρας για τον δεσμό της με το βρέφος της, τόσο προγεννητικά όσο και μεταγεννητικά, είναι δείκτης βέλτιστης κοινωνικής, συναισθηματικής και συμπεριφορικής ανάπτυξης του βρέφους. Μετά τον έλεγχο της ψυχικής υγείας της μητέρας, ο στοργικός δεσμός μητέρας-παιδιού αναγνωρίστηκε ως ένας μοναδικός και δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας πρόβλεψης της κοινωνικής-συναισθηματικής ανάπτυξης του παιδιού”. Το συμπέρασμα είναι ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης έχουν ανοίξει μια άλλη πιθανή οδό για προληπτική παρέμβαση στην ανάπτυξη του παιδιού.

Ο Δρ Le Bas περιέγραψε ορισμένους πιθανούς τρόπους με τους οποίους αυτή η έρευνα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην καθημερινή ζωή. “Οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά για δυσκολίες σύνδεσης κατά τη διάρκεια της προγεννητικής και μεταγεννητικής φροντίδας μέσω νοσοκομειακών υπηρεσιών, γενικών γιατρών και νοσοκόμων για την υγεία του παιδιού της μητέρας. Μέτρα μητρικού δεσμού, όπως αυτά που περιλαμβάνονται στην τρέχουσα μελέτη, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον συστηματικό εντοπισμό μητέρων που θα ωφελούνταν από πρόσθετη υποστήριξη και για την παρακολούθηση της προόδου της παρέμβασης και της θεραπείας”.

Πρόσθεσε ότι τα ευρήματα από τη μελέτη θα είναι χρήσιμα σε όσους εργάζονται στους τομείς της παιδικής ψυχολογίας και ανάπτυξης. “Τα ευρήματα από την τρέχουσα μελέτη σχετίζονται με επαγγελματίες που εμπλέκονται στην προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, όπως οι νοσοκομειακές υπηρεσίες, οι γενικοί ιατροί και οι νοσηλευτές υγείας μητέρων παιδιών. Είναι πιθανό ότι η παροχή πρόσθετης υποστήριξης σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο δέσιμο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να έχει σωρευτική επιρροή στη συναισθηματική εμπειρία της μητέρας, στο σχηματισμό σχέσεων μητέρας-παιδιού και στην κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η ανάγκη των ανθρώπων για δεσμούς προσκόλλησης παραμένει αναλλοίωτη για ολόκληρη τη ζωή

Το 43% των παιδιών με αϋπνία υποφέρουν και ως ενήλικες

Ποια είναι η επίδραση της αγκαλιάς στα παιδιά

Τι θα πρέπει να σας ανησυχήσει όταν το μωρό σας βήχει;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.