Επιστημονικά Νέα

Μεταλλαγμένα Τρόφιμα Αγγλία: Ξεκίνησε διαβούλευση σχετικά με την γονιδιακή επεξεργασία των τροφών

Μεταλλαγμένα Τρόφιμα Αγγλία: Ξεκίνησε διαβούλευση σχετικά με την γονιδιακή επεξεργασία των τροφών

Μεταλλαγμένα Τρόφιμα Αγγλία: Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε μια διαβούλευση σχετικά με τη χρήση της γονιδιακής επεξεργασίας για την τροποποίηση των καλλιεργειών ζώων και τροφίμων στην Αγγλία.

Η επεξεργασία γονιδίων μεταβάλλει το DNA των οργανισμών και, μέχρι τώρα, η χρήση του είχε περιοριστεί αυστηρά βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος George Eustice είπε ότι η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη καλλιεργειών που είναι πιο ανθεκτικές σε ασθένειες και ακραίες καιρικές συνθήκες. Είπε ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει στην παραγωγή πιο υγιεινών τροφίμων, αλλά μερικοί αντιτίθενται στην τεχνολογία. Οι επικριτές λένε ότι δημιουργεί εντελώς νέους οργανισμούς και υποστηρίζει ότι η αυστηρή ρύθμιση είναι ζωτικής σημασίας.

Η επεξεργασία γονιδίων περιλαμβάνει την πραγματοποίηση αλλαγών στο DNA ενός συγκεκριμένου είδους και πολλοί επιστήμονες το θεωρούν ξεχωριστό από τη γενετική τροποποίηση (GM), όπου το DNA από έναν τύπο οργανισμού εισάγεται σε έναν άλλο. Ωστόσο, το 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι, στην πραγματικότητα, μετρήθηκε ως γενετική μηχανική. Και, στην ΕΕ, και οι δύο τεχνολογίες υπόκεινται επί του παρόντος σε αυστηρούς κανονισμούς. Μιλώντας στο Συνέδριο για τη Γεωργία της Οξφόρδης, ο κ. Eustice είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έπρεπε πλέον να “ακολουθήσει ευλαβικά” τον ευρωπαϊκό νόμο, ο οποίος ήταν “περιοριστικός και πολιτικός”

Ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι η τεχνολογία μιμούταν τη φυσική διαδικασία αναπαραγωγής, επιταχύνοντας ό, τι έχουν κάνει οι αγρότες για αιώνες επιλέγοντας τα ισχυρότερα και πιο υγιή ζώα ή φυτά για αναπαραγωγή. Ο κ. Eustice είπε ότι η επεξεργασία γονιδίων εγείρει πολύ λιγότερες ηθικές ή βιολογικές ανησυχίες από άλλες μορφές γενετικής μηχανικής. Είπε ότι οι οργανισμοί που δημιουργήθηκαν από την επεξεργασία γονιδίων θα μπορούσαν να έχουν δημιουργηθεί φυσικά και έτσι “σεβόταν τους νόμους της φύσης”. Πολλοί επιστήμονες χαιρέτισαν τη δημόσια διαβούλευση. Η Denis Murphy, καθηγήτρια βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Ουαλίας είπε ότι θα υποστηρίζεται ευρέως από τους αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου και τους επιστήμονες των καλλιεργειών. Εξήγησε: “Η επεξεργασία γονιδιώματος χρησιμοποιείται ήδη στην ιατρική και έχει τεράστιες δυνατότητες για την αντιμετώπιση σημαντικών γεωργικών προκλήσεων που σχετίζονται με την επισιτιστική ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα.”

Η καθηγήτρια Katherine Denby, από το Πανεπιστήμιο της Υόρκης, περιέγραψε την επεξεργασία γονιδιώματος ως «ισχυρό εργαλείο» που θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση μιας σειράς προκλήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο σύστημα τροφίμων. Μαζί με την αύξηση της αντίστασης στα παράσιτα και τις ασθένειες σε καλλιέργειες και ζώα, θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση αντιβιοτικών και χημικών φυτοφαρμάκων, να βελτιώσει την καλή διαβίωση των ζώων, να κάνει τα τρόφιμα πιο υγιή και να μειώσει τα απόβλητα, για παράδειγμα με την παράταση της διάρκειας ζωής των φρούτων και λαχανικών .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η πρωτεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος φυσικά

Τέσσερα super foods πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Η φρουτοφαγία δεν είναι μια πραγματικά καλή ιδέα

Η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού και η επικινδυνότητα των κλειστών χώρων

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, χρειάζονται μάσκες, τήρηση αποστάσεων και καλό αερισμό στους κλειστούς χώρους, ώστε να μην συσσωρεύονται τα πιθανώς μολυσμένα σωματίδια στον εγκλωβισμένο αέρα.