Επιστημονικά Νέα

Μελέτη Κορωνοϊός: Καλύτερη η ανταπόκριση των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων από το αναμενόμενο

Μελέτη Κορωνοϊός: Καλύτερη η ανταπόκριση των εμβολίων έναντι των μεταλλάξεων από το αναμενόμενο

Ωστόσο, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες και οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ έχουν θεσπίσει νόμους που σημαίνει ότι τα νέα βοηθητικά εμβόλια μπορούν να εντοπιστούν γρήγορα προς έγκριση.

Μελέτη Κορωνοϊός: Τα εμβόλια κορωνοϊού που κυκλοφόρησαν στη Βρετανία λειτουργούν καλύτερα ενάντια στην παραλλαγή της Βραζιλίας παρά τον αρχικό φόβο, σύμφωνα με έρευνα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διαπίστωσε ότι το εμβόλιό του και το εμβόλιο της  Pfizer αποδίδουν εξίσου καλά έναντι  του στελέχους P.1 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Manaus, όπως συμβαίνει με την παραλλαγή του Kent.

Τα εμβόλια, ήδη, στα χέρια 25 εκατομμυρίων Βρετανών, έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι του κυρίαρχου βρετανικού στελέχους Κεντ, μειώνοντας τους θανάτους και τα νοσοκομειακά ποσοστά κατά περισσότερο από 85%.

Οι επιστήμονες φοβόντουσαν αρχικά ότι η παραλλαγή P.1 θα ήταν ανθεκτική στα εμβόλια επειδή έχει αρκετές ανησυχητικές μεταλλάξεις από αυτές που μοιράζεται με το στέλεχος του Kent. Έχουν υπάρξει έως τώρα 12 περιπτώσεις της βραζιλιάνικης παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο – εννέα στην Αγγλία και τρεις στη Σκωτία. Όλοι οι ασθενείς είχαν είτε απευθείας είτε έμμεσες ταξιδιωτικές συνδέσεις με τη Βραζιλία. Η μελέτη εξέθεσε δείγματα αίματος από εμβολιασμένα άτομα σε διάφορες παραλλαγές Covid και παρακολούθησε τις αποκρίσεις των αντισωμάτων τους.

Διαπίστωσε ότι τα εμβόλια παρήγαγαν σχεδόν τρεις φορές λιγότερα αντισώματα έναντι των παραλλαγών Κεντ και Βραζιλίας σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό ήταν ακόμη περισσότερο από αρκετό για να εξουδετερώσει τους ιούς. Ωστόσο, τα εμβόλια διεγείρουν έως και εννέα φορές λιγότερα αντισώματα όταν εκτίθενται στην παραλλαγή της Νότιας Αφρικής, η οποία έχει ανιχνευθεί σε εκατοντάδες άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά τα αντισώματα δεν είναι το μόνο μέρος της ανοσολογικής απόκρισης στην Covid, καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια διαδραματίζουν επίσης σημαντικό ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν τα εμβόλια δεν παράγουν ισχυρή απόκριση αντισωμάτων, θα πρέπει ακόμη να αποτρέπουν σοβαρές ασθένειες. Περισσότεροι από 25 εκατομμύρια Βρετανοί είχαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / το AstraZeneca ή το εμβόλιο Pfizer / BioNTech

Οι ημερήσιοι θάνατοι κορωνοϊού στη Βρετανία μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι όταν το πρώτο κύμα άρχισε να εξαντλείται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρέχουν ακόμα περισσότερες ενδείξεις ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Οι κατασκευαστές εμβολίων έχουν δηλώσει στο παρελθόν ότι τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν να εμποδίζουν τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων να αρρωστήσουν με αυτό το στέλεχος. Ισχυρίζονται ότι στους λίγους εμβολιασμένους ανθρώπους που συνεχίζουν να το πιάνουν, τα συμπτώματά τους θα μειωθούν σε «sniffles».

Ο καθηγητής Gavin Screaton, ιατρός εμπειρογνώμονας που ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη διευρύνει την κατανόησή μας για τον ρόλο των αλλαγών στην ακίδα πρωτεΐνης στην απόδραση από την ανθρώπινη ανοσοαπόκριση, που μετριέται ως εξουδετερωτικά επίπεδα αντισωμάτων.  Τα πρώτα σημάδια της επίδρασης του εμβολίου φάνηκαν καθώς οι ημερήσιοι θάνατοι Covid της Βρετανίας πέφτουν γρηγορότερα από ό,τι κατά το πρώτο κύμα.

Οι ημερήσιοι θάνατοι από κοροϊούς στη Βρετανία μειώνονται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι όταν το πρώτο κύμα άρχισε να εξαντλείται, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρέχουν ακόμα περισσότερα στοιχεία ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Στοιχεία από το ταμπλό της Covid No10 δείχνουν ότι οι θάνατοι στο δεύτερο κύμα κορυφώθηκαν υψηλότερα και μειώθηκαν περαιτέρω τις επόμενες επτά εβδομάδες από ό,τι την ίδια χρονική περίοδο την περασμένη άνοιξη.

Για παράδειγμα, οι καθημερινοί θάνατοι λόγω Covid έφτασαν τους 1.362 την πιο θανατηφόρα ημέρα της πανδημίας στις 19 Ιανουαρίου. Αυτό έχει μειωθεί σε 138, επτά εβδομάδες αργότερα στις 8 Μαρτίου, το πιο πρόσφατο διαθέσιμο στιγμιότυπο – κατά 90%. Αντίθετα, το πρώτο κύμα έφτασε στο χαμηλότερο 1.073 στις 8 Απριλίου και έπεσε κατά 80% σε μόλις 213. Τα πρώτα σημάδια της επίδρασης του εμβολίου έρχονται καθώς η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 25 εκατομμύρια Βρετανοί είχαν τουλάχιστον μία δόση είτε των Pfizer / BioNTech είτε του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca. Το ορόσημο, που σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους ενήλικες στη χώρα έχουν εμβολιαστεί, σημειώθηκε ακριβώς 100 ημέρες μετά την έναρξη του εμβολιασμού. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι 25.273.226 Βρετανοί έχουν λάβει την πρώτη ένεση, ενώ 1.759.445 από αυτούς είχαν τη δεύτερη δόση.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το ορόσημο του εμβολίου αντιπροσώπευε «25 εκατομμύρια λόγους για να είμαστε σίγουροι» για τη Βρετανία μετά το lockdown. Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock περιέγραψε το επίτευγμα ως «εθνική αποστολή». «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι το στέλεχος P1 μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικό σε ανοσοαποκρίσεις εμβολίου και ανάρρωσης (Covid μόλυνσης) από το B1351 (Νότια Αφρική) και παρόμοιο με το B117 (Kent).» Η μελέτη χρησιμοποίησε δείγματα αίματος από άτομα που έχουν φυσικά αντισώματα που δημιουργούνται από μόλυνση Covid-19 και από άτομα των οποίων τα αντισώματα προκλήθηκαν από τα εμβόλια Oxford ή Pfizer.

Βρήκε σχεδόν τριπλάσια μείωση στο επίπεδο της εξουδετέρωσης του ιού από τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν από τα εμβόλια Oxford και Pfizer για τις παραλλαγές Κεντ και Βραζιλίας σε σύγκριση με ένα αρχικό στέλεχος. «Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα φυσικά και τα επαγόμενα από εμβόλια αντισώματα μπορούν ακόμη να εξουδετερώσουν αυτές τις παραλλαγές, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα», δήλωσε το Πανεπιστήμιο. “Είναι σημαντικό, ότι το στέλεχος P1” Βραζιλίας “μπορεί να είναι λιγότερο ανθεκτικό σε αυτά τα αντισώματα από τους αρχικούς φόβους”.

Τα εμβόλια αγωνίστηκαν περισσότερο με τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή, μεταξύ μιας επταπλάσιας μείωσης του επιπέδου εξουδετέρωσης του ιού από το εμβόλιο της Οξφόρδης και μιας εννεαπλάσιας μείωσης από το εμβόλιο της Pfizer. Ο καθηγητής Andrew Pollard, επικεφαλής ερευνητής στη δοκιμή εμβολίων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε: «Αυτές οι περαιτέρω προσπάθειες για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ αλλαγών στον ιό και της ανθρώπινης ανοσίας παρέχουν νέες ιδέες που μας βοηθούν να είμαστε προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε σε περαιτέρω προκλήσεις για την υγεία μας από την πανδημία αν χρειαστεί να το κάνουμε.»

Έχουν βρεθεί περιπτώσεις βρετανικών και νοτιοαφρικανικών παραλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις δοκιμές της Covid να χρησιμοποιούνται για να αποτρέψουν την εξάπλωσή της. Τα στοιχεία της Δημόσιας Υγείας στην Αγγλία δείχνουν ότι υπήρξαν 344 περιπτώσεις στελέχους της Νότιας Αφρικής και 12 περιπτώσεις στελέχους της Βραζιλίας. Ο Οργανισμός έχει έξι παραλλαγές «υπό έρευνα» – συμπεριλαμβανομένων των στελεχών από τις Φιλιππίνες και την Αντίγκουα και πολλών που γεννήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει τέσσερεις ακόμα, τις οποίες περιγράφει ως «παραλλαγές ανησυχίας».

Είναι: το τρέχον κυρίαρχο στέλεχος του Kent (B.1.1.7), ένα που εισήχθη από τη Βραζιλία (P.1), την παραλλαγή της Νότιας Αφρικής (B.1.351) και μια έκδοση του στελέχους του Kent που έχει εξελιχθεί περαιτέρω και εμφανίστηκε στο Μπρίστολ.

Παρά τις νέες παραλλαγές που εμφανίζονται πιο συχνά στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε όλον τον κόσμο, κορυφαίοι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει να μην υπάρχει «εμμονή» με τους μεταλλαγμένους ιούς. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές εμβολίων λένε ότι είναι πεπεισμένοι ότι τα εμβόλια θα είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι όλων των αναδυομένων στελεχών. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσαν ότι είναι απίθανο ένα μόνο στέλεχος να κάνει τα εμβόλια σημαντικά πιο αδύναμα τον επόμενο χρόνο. Αντ’ αυτού, λένε ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα μια σειρά εξελίξεων στο διάστημα πολλών μηνών ή ακόμη και ετών να μπορούσε τελικά να κάνει την τρέχουσα σοδειά εμβολίων λιγότερο ισχυρή. Ωστόσο, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες και οι ρυθμιστικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την ΕΕ έχουν θεσπίσει νόμους που σημαίνει ότι τα νέα βοηθητικά εμβόλια μπορούν να εντοπιστούν γρήγορα προς έγκριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προστατεύουν τα αντισώματα όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό;

Εμβόλια-Κορωνοιός: Oι Ευρωπαίοι λένε ναι στο εμβόλιο

ΑΡΣΗ LOCKDOWN :Πότε θα δούμε φώς στο τούνελ σύμφωνα με τους ειδικούς

Εμβολιάστηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Albert Bourla

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Γυναίκες με πρώτο φυσιολογικού βάρους απόγονο και μικρόσωμο δεύτερο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας

Χρησιμοποιώντας συνδεδεμένα δεδομένα από το ιατρικό μητρώο γεννήσεων και το μητρώο αιτιών θανάτου, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση τα πρότυπα βάρους γέννησης των απογόνων μεταξύ γυναικών με αυθόρμητους και κλινικά επιβεβλημένους τελειόμηνους τοκετούς από το 1967-2020