Επιστημονικά Νέα

Mελέτη Καρκίνος: Ανησυχητική τάση μεταξύ εφήβων σε έντονα ζαχαρούχα ποτά

Mελέτη Καρκίνος: Ανησυχητική τάση μεταξύ εφήβων σε έντονα ζαχαρούχα ποτά

"Αυτή η μελέτη, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εργασία μας που συνδέει την παχυσαρκία και τις μεταβολικές καταστάσεις με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στην αρχή, υποδηλώνει ότι τα μεταβολικά προβλήματα, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου σε νεότερους ενήλικες," είπε ο Κάο.

Mελέτη Καρκίνος: Τα ποτά ζάχαρης και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου συνδέονται με μελέτη που αφορούσε νοσοκόμες. Η μελέτη διαπίστωσε μια ανησυχητική τάση μεταξύ εφήβων σε έντονα ζαχαρούχα ποτά. Οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται για άτομα κάτω των 50 ετών, λένε οι γιατροί. Ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν διαγιγνώσκεται συχνά σε άτομα κάτω των 50 ετών, γιατροί και ογκολόγοι λένε ότι τα δεδομένα δείχνουν μια ανησυχητική τάση.

Οι νεαροί ενήλικες που πίνουν ζαχαρούχα ποτά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 116.500 γυναίκες νοσοκόμες από το 1991 έως το 2015, διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από μία ουγγιά με δόση 8-ουγγιά την εβδομάδα ποτών με ζάχαρη, εκείνες που έπιναν δύο ή περισσότερες την ημέρα είχαν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου έχει εντοπίσει αρκετούς παράγοντες του τρόπου ζωής που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως η χρήση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η μη δραστική δραστηριότητα, το κάπνισμα και ακόμη και ορισμένοι τύποι διαιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινα κρέατα και επεξεργασμένα κρέατα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που δεν μπορούν να ελεγχθούν όπως η γήρανση, το προσωπικό ιστορικό του παχέος εντέρου ή του καρκίνου του παχέος εντέρου, το προσωπικό ιστορικό της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, πολλά κληρονομικά σύνδρομα και το οικογενειακό ιστορικό.

Ο διαβήτης τύπου 2 έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις διαπίστωσε αύξηση του κινδύνου κατά 16% για κάθε μερίδα 8 ουγκιών ζαχαρούχου ποτού που προστέθηκε ανά ημέρα.

Στις ηλικίες 13 έως 18, κάθε μερίδα συνδέθηκε με 32% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στις 6 Μαΐου στο περιοδικό Gut και είπε ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη υποστήριξη για τις προσπάθειες δημόσιας υγείας που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης. “Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στους νεότερους ενήλικες παραμένει σχετικά σπάνιος, αλλά το γεγονός ότι τα ποσοστά αυξάνονται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες – και δεν καταλαβαίνουμε γιατί – αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και προτεραιότητα στην πρόληψη του καρκίνου”, δήλωσε ο Γιν Κάο, Ο ScD, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής και ιατρικής στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

“Λόγω της αύξησης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερες ηλικίες, η μέση ηλικία της διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει μειωθεί από 72 σε 66 χρόνια.

Αυτοί οι καρκίνοι είναι πιο προχωρημένοι στη διάγνωση και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τους καρκίνους από ηλικιωμένους πληθυσμούς.” Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 109 διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης μεταξύ των περίπου 116.500 συμμετεχόντων.

Ο Κάο είπε ότι παρά τον μικρό αριθμό περιπτώσεων, υπάρχει «ακόμα ένα ισχυρό μήνυμα» που υποδηλώνει ότι η πρόσληψη ζάχαρης, ειδικά νωρίτερα στη ζωή, παίζει ρόλο στην αύξηση των ποσοστών καρκίνου.

“Αυτή η μελέτη, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εργασία μας που συνδέει την παχυσαρκία και τις μεταβολικές καταστάσεις με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στην αρχή, υποδηλώνει ότι τα μεταβολικά προβλήματα, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου σε νεότερους ενήλικες,” είπε ο Κάο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σχετίζεται με χαμηλότερη έκθεση σε UVB

Τυπική ιατρική συμβουλή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος

Καρκίνος διατροφή : Τρόφιμα που μειώνουν την εμφάνιση του

Καρκίνος παχέους εντέρου : Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για άτομα άνω των 50 ετών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.