Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Mελέτη Καρκίνος: Ανησυχητική τάση μεταξύ εφήβων σε έντονα ζαχαρούχα ποτά

Mελέτη Καρκίνος: Ανησυχητική τάση μεταξύ εφήβων σε έντονα ζαχαρούχα ποτά

"Αυτή η μελέτη, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εργασία μας που συνδέει την παχυσαρκία και τις μεταβολικές καταστάσεις με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στην αρχή, υποδηλώνει ότι τα μεταβολικά προβλήματα, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου σε νεότερους ενήλικες," είπε ο Κάο.

Mελέτη Καρκίνος: Τα ποτά ζάχαρης και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου συνδέονται με μελέτη που αφορούσε νοσοκόμες. Η μελέτη διαπίστωσε μια ανησυχητική τάση μεταξύ εφήβων σε έντονα ζαχαρούχα ποτά. Οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται για άτομα κάτω των 50 ετών, λένε οι γιατροί. Ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν διαγιγνώσκεται συχνά σε άτομα κάτω των 50 ετών, γιατροί και ογκολόγοι λένε ότι τα δεδομένα δείχνουν μια ανησυχητική τάση.

Οι νεαροί ενήλικες που πίνουν ζαχαρούχα ποτά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 116.500 γυναίκες νοσοκόμες από το 1991 έως το 2015, διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από μία ουγγιά με δόση 8-ουγγιά την εβδομάδα ποτών με ζάχαρη, εκείνες που έπιναν δύο ή περισσότερες την ημέρα είχαν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου έχει εντοπίσει αρκετούς παράγοντες του τρόπου ζωής που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως η χρήση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η μη δραστική δραστηριότητα, το κάπνισμα και ακόμη και ορισμένοι τύποι διαιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινα κρέατα και επεξεργασμένα κρέατα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που δεν μπορούν να ελεγχθούν όπως η γήρανση, το προσωπικό ιστορικό του παχέος εντέρου ή του καρκίνου του παχέος εντέρου, το προσωπικό ιστορικό της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, πολλά κληρονομικά σύνδρομα και το οικογενειακό ιστορικό.

Ο διαβήτης τύπου 2 έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις διαπίστωσε αύξηση του κινδύνου κατά 16% για κάθε μερίδα 8 ουγκιών ζαχαρούχου ποτού που προστέθηκε ανά ημέρα.

Στις ηλικίες 13 έως 18, κάθε μερίδα συνδέθηκε με 32% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών.


Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στις 6 Μαΐου στο περιοδικό Gut και είπε ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη υποστήριξη για τις προσπάθειες δημόσιας υγείας που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης. “Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στους νεότερους ενήλικες παραμένει σχετικά σπάνιος, αλλά το γεγονός ότι τα ποσοστά αυξάνονται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες – και δεν καταλαβαίνουμε γιατί – αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και προτεραιότητα στην πρόληψη του καρκίνου”, δήλωσε ο Γιν Κάο, Ο ScD, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής και ιατρικής στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

“Λόγω της αύξησης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερες ηλικίες, η μέση ηλικία της διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει μειωθεί από 72 σε 66 χρόνια.

Αυτοί οι καρκίνοι είναι πιο προχωρημένοι στη διάγνωση και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τους καρκίνους από ηλικιωμένους πληθυσμούς.” Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 109 διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης μεταξύ των περίπου 116.500 συμμετεχόντων.

Ο Κάο είπε ότι παρά τον μικρό αριθμό περιπτώσεων, υπάρχει «ακόμα ένα ισχυρό μήνυμα» που υποδηλώνει ότι η πρόσληψη ζάχαρης, ειδικά νωρίτερα στη ζωή, παίζει ρόλο στην αύξηση των ποσοστών καρκίνου.

“Αυτή η μελέτη, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εργασία μας που συνδέει την παχυσαρκία και τις μεταβολικές καταστάσεις με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στην αρχή, υποδηλώνει ότι τα μεταβολικά προβλήματα, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου σε νεότερους ενήλικες,” είπε ο Κάο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σχετίζεται με χαμηλότερη έκθεση σε UVB

Τυπική ιατρική συμβουλή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος

Καρκίνος διατροφή : Τρόφιμα που μειώνουν την εμφάνιση του

Καρκίνος παχέους εντέρου : Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για άτομα άνω των 50 ετών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Οι ερευνητές  εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ πεπτικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου, ειδικά εφιαλτών. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τα οποία ανέφεραν ότι συχνά βιώνουν εφιάλτες ή διαταραχές στον ύπνο.

Σπάνιες μπλε πρωτεΐνες από μικρόβια προσαρμοσμένα στο κρύο

Οι κρυοροδοψίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς που αγαπούν το κρύο. Έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την κυτταρική ηλεκτρική δραστηριότητα. 

Νευρικό σύστημα: Πώς να το ενισχύσετε με φυσικό τρόπο;

Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αυτοί οι δύο διατροφικοί σύμμαχοι συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην πνευματική διαύγεια και στην προστασία από την κόπωση.

Close Icon