Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Mελέτη Καρκίνος: Ανησυχητική τάση μεταξύ εφήβων σε έντονα ζαχαρούχα ποτά

Mελέτη Καρκίνος: Ανησυχητική τάση μεταξύ εφήβων σε έντονα ζαχαρούχα ποτά

"Αυτή η μελέτη, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εργασία μας που συνδέει την παχυσαρκία και τις μεταβολικές καταστάσεις με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στην αρχή, υποδηλώνει ότι τα μεταβολικά προβλήματα, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου σε νεότερους ενήλικες," είπε ο Κάο.

Mελέτη Καρκίνος: Τα ποτά ζάχαρης και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου συνδέονται με μελέτη που αφορούσε νοσοκόμες. Η μελέτη διαπίστωσε μια ανησυχητική τάση μεταξύ εφήβων σε έντονα ζαχαρούχα ποτά. Οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται για άτομα κάτω των 50 ετών, λένε οι γιατροί. Ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν διαγιγνώσκεται συχνά σε άτομα κάτω των 50 ετών, γιατροί και ογκολόγοι λένε ότι τα δεδομένα δείχνουν μια ανησυχητική τάση.

Οι νεαροί ενήλικες που πίνουν ζαχαρούχα ποτά μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, ισχυρίζονται οι ερευνητές. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 116.500 γυναίκες νοσοκόμες από το 1991 έως το 2015, διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από μία ουγγιά με δόση 8-ουγγιά την εβδομάδα ποτών με ζάχαρη, εκείνες που έπιναν δύο ή περισσότερες την ημέρα είχαν περισσότερο από διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου έχει εντοπίσει αρκετούς παράγοντες του τρόπου ζωής που θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως η χρήση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η μη δραστική δραστηριότητα, το κάπνισμα και ακόμη και ορισμένοι τύποι διαιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινα κρέατα και επεξεργασμένα κρέατα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που δεν μπορούν να ελεγχθούν όπως η γήρανση, το προσωπικό ιστορικό του παχέος εντέρου ή του καρκίνου του παχέος εντέρου, το προσωπικό ιστορικό της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, πολλά κληρονομικά σύνδρομα και το οικογενειακό ιστορικό.

Ο διαβήτης τύπου 2 έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις διαπίστωσε αύξηση του κινδύνου κατά 16% για κάθε μερίδα 8 ουγκιών ζαχαρούχου ποτού που προστέθηκε ανά ημέρα.

Στις ηλικίες 13 έως 18, κάθε μερίδα συνδέθηκε με 32% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου πριν από την ηλικία των 50 ετών.

Η ομάδα δημοσίευσε τα ευρήματά της στις 6 Μαΐου στο περιοδικό Gut και είπε ότι πρέπει να υπάρχει περισσότερη υποστήριξη για τις προσπάθειες δημόσιας υγείας που ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης. “Ο καρκίνος του παχέος εντέρου στους νεότερους ενήλικες παραμένει σχετικά σπάνιος, αλλά το γεγονός ότι τα ποσοστά αυξάνονται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες – και δεν καταλαβαίνουμε γιατί – αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας και προτεραιότητα στην πρόληψη του καρκίνου”, δήλωσε ο Γιν Κάο, Ο ScD, αναπληρωτής καθηγητής χειρουργικής και ιατρικής στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.

“Λόγω της αύξησης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερες ηλικίες, η μέση ηλικία της διάγνωσης του καρκίνου του παχέος εντέρου έχει μειωθεί από 72 σε 66 χρόνια.

Αυτοί οι καρκίνοι είναι πιο προχωρημένοι στη διάγνωση και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τους καρκίνους από ηλικιωμένους πληθυσμούς.” Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 109 διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου πρώιμης έναρξης μεταξύ των περίπου 116.500 συμμετεχόντων.

Ο Κάο είπε ότι παρά τον μικρό αριθμό περιπτώσεων, υπάρχει «ακόμα ένα ισχυρό μήνυμα» που υποδηλώνει ότι η πρόσληψη ζάχαρης, ειδικά νωρίτερα στη ζωή, παίζει ρόλο στην αύξηση των ποσοστών καρκίνου.

“Αυτή η μελέτη, σε συνδυασμό με την προηγούμενη εργασία μας που συνδέει την παχυσαρκία και τις μεταβολικές καταστάσεις με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στην αρχή, υποδηλώνει ότι τα μεταβολικά προβλήματα, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτού του καρκίνου σε νεότερους ενήλικες,” είπε ο Κάο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σχετίζεται με χαμηλότερη έκθεση σε UVB

Τυπική ιατρική συμβουλή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος

Καρκίνος διατροφή : Τρόφιμα που μειώνουν την εμφάνιση του

Καρκίνος παχέους εντέρου : Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για άτομα άνω των 50 ετών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί η διαστολή των ματιών μας μειώνεται με την ηλικία;

Όραση: Ο κακός φωτισμός ή οι έντονες αντιθέσεις μεταξύ φωτός και σκότους μπορεί να περιορίσουν την ικανότητα των ηλικιωμένων να αντιδρούν στην καθημερινή ζωή, με αποτέλεσμα αρνητικό αντίκτυπο στον ρυθμό ύπνου-εγρήγορσης. 

Ανθυγιεινές πρακτικές που πρέπει να σταματήσετε για να διατηρήσετε τα νεφρά σας

Καρκίνος νεφρού: Ο καρκίνος του νεφρού είναι μια σοβαρή κατάσταση υγείας και ορισμένες ανθυγιεινές πρακτικές μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Τα υπέρβαρα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού καθώς μεγαλώνουν

Εγκεφαλικό υπέρβαρες: Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 1,41 φορές υψηλότερος για τις υπέρβαρες γυναίκες και 2,2 φορές υψηλότερος για τις παχύσαρκες γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υγιές βάρος.

Αναφυλαξία: Μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση

Αναφυλαξία: Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να συμβεί μέσα σε δευτερόλεπτα ή λεπτά από την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο.

Τα υπάρχοντα φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αποτρέψουν την επιληψία, σύμφωνα με μελέτη

Ωστόσο, πρόσθεσε ο Meador, απαιτούνται τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές για να αποδειχθεί η συσχέτιση μεταξύ των αναστολέων των υποδοχέων της αγγειοτενσίνη με τη μείωση του κινδύνου επιληψίας πριν αλλάξουν οι κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας. Στην έρευνα συμμετείχαν και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράουν.

Μελέτη ψωρίασης δείχνει υψηλό επίπεδο συμπτωμάτων αρθρίτιδας

Ψωρίαση: Το ποσοστό του 25% επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες γνώσεις ότι έως και το ένα τρίτο θα αναπτύξει ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ), η οποία προκαλεί φλεγμονή και επώδυνες αρθρώσεις και τένοντες.

Επίδραση της υπέρτασης σε νεαρούς άνδρες και γυναίκες

Υπέρταση ηλικία: Η υπέρταση, ή η υψηλή αρτηριακή πίεση, επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τους νέους άνδρες και τις γυναίκες, θέτοντας σημαντικούς κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Close Icon