Επιστημονικά Νέα

Μαγνητικό πεδίο γης : Οι καρχαρίες το χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στην θάλασσα

Μαγνητικό πεδίο γης : Οι καρχαρίες το χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στην θάλασσα

Μαγνητικό πεδίο γης οι καρχαρίες, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το σώμα τους - και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αφού ορισμένοι καρχαρίες μπορούν να διαβάσουν το πεδίο της Γης σαν χάρτη και να το χρησιμοποιήσουν για να πλοηγηθούν στις ανοιχτές θάλασσες. 

Το 2005, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας κολύμπησε από τη Νότια Αφρική στην Αυστραλία και επέστρεψε πάλι σε σχεδόν ευθεία γραμμή , ένα επίτευγμα που οδήγησε ορισμένους επιστήμονες να συμεπράνουν ότι τα ζώα βασίστηκαν σε μια μαγνητική αίσθηση για να οδηγηθούν. Και από τη δεκαετία του 1970, οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι τα elasmobranchs , μπορούν να ανιχνεύσουν μαγνητικά πεδία.

Αποτελέσματα πειράματος

  • Όταν το εφαρμοσμένο πεδίο ήταν το ίδιο με εκείνο της συλλογής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ζώα κολύμπησαν σε τυχαίες κατευθύνσεις. Αλλά όταν υποβλήθηκαν στο νότιο μαγνητικό πεδίο, οι καρχαρίες άλλαξαν επίμονα τις επικεφαλίδες τους για να κολυμπήσουν βόρεια στον τοίχο της πισίνας, προς το σπίτι, αναφέρουν. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαγνητικά πεδία για μετανάστευση μεγάλων αποστάσεων.
  •  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καρχαρίες δεν ευνόησαν καμιά κατεύθυνση όταν κολυμπούσαν κάτω από το βόρειο πεδίο και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι κασέτες συνήθως δεν μεταναστεύουν βόρεια της τοποθεσίας κατοικίας τους και έτσι σπάνια πρέπει να βρουν το δρόμο τους πίσω νότια. Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει τη θεωρία ότι η ικανότητά τους να προσανατολίζονται προς το σπίτι είναι μια μαθημένη συμπεριφορά.

Όλοι οι καρχαρίες έχουν την ίδια συμπεριφορά

  • Αν και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καρχαρίες bonnethead για τα πειράματά τους,  αποδείχτηκε ότι και άλλοι καρχαρίες χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για πλοήγηση. Είδη όπως ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, που ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, θα μπορούσαν να βρουν ακόμη μεγαλύτερη χρήση από αυτήν την ικανότητα.

Που βασίζεται η μαγνητική πλοήγηση

  • Με τη μαγνητική πλοήγηση που αποδεικνύεται τώρα σε τόσα πολλά ζώα. Μερικοί λένε ότι  βασίζεται σε κύτταρα που περιέχουν μαγνητικό μεταλλικό σίδηρο, μαγνητίτη, ενώ άλλοι επικαλούνται μια πρωτεΐνη στον αμφιβληστροειδή που ονομάζεται cryptochrome. Όλες οι άλλες σημαντικές αισθήσεις έχουν περιγράφει και κατανοηθεί από τα όσα προκύπτουν και από τις παραπάνω πληροφορίες.

Ακολουθεί βίντεο με πληροφορίες για τους καρχαρίες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

ΟΑΕΔ : Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας από 18-29 ετών

Αγγελική επεισόδια : Η Ελένη πέφτει στην παγίδα της Αθηνάς

ΣτΕ: Ο θάνατος (ή παρενέργειες) από το εμβόλιο εγείρουν δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό σήψη μετά από αισθητική επέμβαση σε 29χρονη γυναίκα

Ο Quirke είπε ότι ενώ η θεραπεία δεν είναι δύσκολη, είναι σημαντικό οι αισθητικοί ασθενείς και οι επαγγελματίες υγείας να γνωρίζουν τις πιθανότητες μόλυνσης καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα πληρωτικά.

Αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων που δημιουργούνται από εμβόλια COVID-19 σε έγκυες και μετά τον τοκετό γυναίκες.

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από την COVID-19 σε σύγκριση με τις μη έγκυες και σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή άλλων κακών αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης.

Κινέζοι ερευνητές έδωσαν οδηγίες στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ να διαγράψουν τις ακολουθίες γονιδίων των πρώτων περιπτώσεων COVID-19

Η δημοσίευση της εφημερίδας του Δρ. Bloom θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκκλήσεις για μεγαλύτερη συνεργασία από την Κίνα στην παγκόσμια προσπάθεια εντοπισμού της πηγής του SARS-CoV-2.

Μπορούν τα αμυλούχα σνακ να βλάψουν την υγεία της καρδιάς;

Διατροφή Καρδιά: Σύμφωνα με νέα έρευνα, η κατανάλωση σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο μετά από οποιοδήποτε γεύμα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις κι άλλες αιτίες.

Ο Δρ Anthony Fauci προειδοποίησε την Τρίτη ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή της Delta έχει ανέβει τώρα και αντιπροσωπεύει πάνω από το 20% των δειγμάτων αλληλουχίας.

Ωστόσο, τα εγκεκριμένα εμβόλια φαίνεται να παραμένουν αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής, με το εμβόλιο Pfizer να δείχνει 88% αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση.

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, δήλωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Εκτός από το οικογενειακό ιστορικό, η ομάδα συνιστά γιατρούς να ρωτήσουν σχετικά με λιποθυμία, εξαφάνιση ή ανεξήγητες επιληπτικές κρίσεις χωρίς προειδοποίηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης ή σε απάντηση σε δυνατούς θορύβους όπως κουδούνια, ξυπνητήρια και τηλέφωνα ή εάν ένας ασθενής είχε ποτέ άσκηση -σχετιζόμενο πόνο στο στήθος ή δύσπνοια.

Νέα έρευνα συνδέει την κοιλιακή παχυσαρκία με ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη

Καρκίνος Παχυσαρκία: Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου μεταξύ των Καναδών ανδρών και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο. Η κοιλιακή παχυσαρκία φαίνεται να σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης επιθετικού καρκίνου του προστάτη σύμφωνα με νέα έρευνα από το INRS (Institut National de la Recherche Scientifique).