Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μαγνητικό πεδίο γης : Οι καρχαρίες το χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στην θάλασσα

Μαγνητικό πεδίο γης : Οι καρχαρίες το χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στην θάλασσα

Μαγνητικό πεδίο γης οι καρχαρίες, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το σώμα τους - και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αφού ορισμένοι καρχαρίες μπορούν να διαβάσουν το πεδίο της Γης σαν χάρτη και να το χρησιμοποιήσουν για να πλοηγηθούν στις ανοιχτές θάλασσες. 

Το 2005, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι ένας μεγάλος λευκός καρχαρίας κολύμπησε από τη Νότια Αφρική στην Αυστραλία και επέστρεψε πάλι σε σχεδόν ευθεία γραμμή , ένα επίτευγμα που οδήγησε ορισμένους επιστήμονες να συμεπράνουν ότι τα ζώα βασίστηκαν σε μια μαγνητική αίσθηση για να οδηγηθούν. Και από τη δεκαετία του 1970, οι ερευνητές υποψιάστηκαν ότι τα elasmobranchs , μπορούν να ανιχνεύσουν μαγνητικά πεδία.

Αποτελέσματα πειράματος

  • Όταν το εφαρμοσμένο πεδίο ήταν το ίδιο με εκείνο της συλλογής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ζώα κολύμπησαν σε τυχαίες κατευθύνσεις. Αλλά όταν υποβλήθηκαν στο νότιο μαγνητικό πεδίο, οι καρχαρίες άλλαξαν επίμονα τις επικεφαλίδες τους για να κολυμπήσουν βόρεια στον τοίχο της πισίνας, προς το σπίτι, αναφέρουν. Αυτό υποδηλώνει ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαγνητικά πεδία για μετανάστευση μεγάλων αποστάσεων.
  •  Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι καρχαρίες δεν ευνόησαν καμιά κατεύθυνση όταν κολυμπούσαν κάτω από το βόρειο πεδίο και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι κασέτες συνήθως δεν μεταναστεύουν βόρεια της τοποθεσίας κατοικίας τους και έτσι σπάνια πρέπει να βρουν το δρόμο τους πίσω νότια. Αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει τη θεωρία ότι η ικανότητά τους να προσανατολίζονται προς το σπίτι είναι μια μαθημένη συμπεριφορά.

Όλοι οι καρχαρίες έχουν την ίδια συμπεριφορά

  • Αν και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καρχαρίες bonnethead για τα πειράματά τους,  αποδείχτηκε ότι και άλλοι καρχαρίες χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για πλοήγηση. Είδη όπως ο μεγάλος λευκός καρχαρίας, που ταξιδεύουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, θα μπορούσαν να βρουν ακόμη μεγαλύτερη χρήση από αυτήν την ικανότητα.

Που βασίζεται η μαγνητική πλοήγηση

  • Με τη μαγνητική πλοήγηση που αποδεικνύεται τώρα σε τόσα πολλά ζώα. Μερικοί λένε ότι  βασίζεται σε κύτταρα που περιέχουν μαγνητικό μεταλλικό σίδηρο, μαγνητίτη, ενώ άλλοι επικαλούνται μια πρωτεΐνη στον αμφιβληστροειδή που ονομάζεται cryptochrome. Όλες οι άλλες σημαντικές αισθήσεις έχουν περιγράφει και κατανοηθεί από τα όσα προκύπτουν και από τις παραπάνω πληροφορίες.

Ακολουθεί βίντεο με πληροφορίες για τους καρχαρίες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΟΑΕΔ : Πρόγραμμα επιχειρηματικότητας από 18-29 ετών

Αγγελική επεισόδια : Η Ελένη πέφτει στην παγίδα της Αθηνάς

ΣτΕ: Ο θάνατος (ή παρενέργειες) από το εμβόλιο εγείρουν δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Close Icon