Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Λειτουργία εγκεφάλου: Απλά καθημερινά πράγματα μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου σας

Λειτουργία εγκεφάλου: Απλά καθημερινά πράγματα μπορεί να ενισχύσουν την υγεία του εγκεφάλου σας

Λειτουργία εγκεφάλου: Ο εγκέφαλος είναι ίσως το πιο σημαντικό όργανο του σώματος που ρυθμίζει άλλα όργανα και διασφαλίζει ότι το σώμα λειτουργεί σωστά.

Ο εγκέφαλος είναι ίσως το πιο σημαντικό όργανο του σώματος που ρυθμίζει άλλα όργανα και διασφαλίζει ότι το σώμα λειτουργεί σωστά. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία του εγκεφάλου και να την ενισχύσετε. Ο Δρ Sanjay Kumawat, σύμβουλος ψυχίατρος του Fortis Hospital Mulund λέει ότι η υγεία του εγκεφάλου σημαίνει φυσιολογικές λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως νέα μάθηση, μνήμη, λήψη αποφάσεων, προγραμματισμός, επίλυση προβλημάτων κ.λπ. “Ο υγιής εγκέφαλος αντανακλά τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας θετικά στην κοινωνική ζωή και μας βοηθά στη γενική ευημερία. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής για να διατηρηθεί η υγεία του εγκεφάλου στο βέλτιστο επίπεδο, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό με αυτό της γενικής υγείας. λέει ο γιατρός, προσθέτοντας ότι, ενώ είναι μια δια βίου διαδικασία, ο υγιεινός τρόπος ζωής έχει μεγάλη σχέση με αυτό.

Ο Δρ Kumawat εξηγεί ότι το να διατηρείς τον εγκέφαλο υγιή και ενεργό περιλαμβάνει την κατανάλωση διατροφικής, ισορροπημένης διατροφής, κάνοντας τακτικές σωματικές δραστηριότητες με τη μορφή άσκησης, δείχνοντας πάντα ενδιαφέρον κατάλληλο για την ηλικία για νέα μάθηση κ.λπ. “Το φυσικό περιβάλλον επηρεάζει επίσης αρνητικά τον εγκέφαλο, όπως ρύπανση και τοξικές χημικές ουσίες, ο θόρυβος που επηρεάζει την υγιεινή του ύπνου και το κρύο και υγρό περιβάλλον που επηρεάζει διάθεση. Ό,τι βρίσκεται στον έλεγχό μας πρέπει να αποφεύγεται. Ομοίως, στον εργασιακό χώρο, οι εγκάρδιες και υγιείς σχέσεις με τους συνομηλίκους και το ενθαρρυντικό περιβάλλον έχουν θετική επίδραση στον εγκέφαλο,” αναφέρει.

Ο γιατρός συνεχίζει εξηγώντας ότι εκτός από όλα αυτά, η ενασχόληση με κάποιο είδος φιλανθρωπικής δραστηριότητας και η επίδειξη συμπόνιας μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσουμε τη διάθεσή μας ψηλά και το μυαλό μας φορτισμένο. Ομοίως, το ημερολόγιο μπορεί να είναι μια διέξοδος για τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας. “Επιπλέον, το χόμπι συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου, καθώς περιλαμβάνει επίσης χαλάρωση”.

“Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και η κοινωνική συνδεσιμότητα μας βοηθά να αναπτυχθούμε. Το έχουμε δει αυτό κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα lockdown είχαν αποσυνδέσει τους ανθρώπους, οδηγώντας σε έξαρση ή εμφάνιση άνοιας σε ηλικιωμένους και κατάθλιψη, άγχος κ.λπ. , σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Επίσης, εμπόδισε τη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών σχολικής ηλικίας λόγω έλλειψης χρόνου παιχνιδιού με φίλους, συγγενείς,” συμπεραίνει ο γιατρός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή

Γενετικά καθορισμένοι νευρώνες του εγκεφαλικού στελέχους ρυθμίζουν τους ήχους

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Πιο ακριβή παιδιατρικά εγκεφαλικά οργανοειδή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μέθοδος προβλέπει την άνοια έως και εννέα χρόνια εκ των προτέρων

Άνοια μεθόδος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την πρόβλεψη παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ με προειδοποίηση έως και εννέα ετών.

Εξανθήματα ζέστης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εξανθήματα ζέστη: Τα εξανθήματα από τη θερμότητα, γνωστά και ως ακανθώδης θερμότητα, εμφανίζονται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αγωγούς του ιδρώτα, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή του δέρματος.

Πιθανή αιτία πίσω από τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην παχυσαρκία

«Αυτή η αυξημένη φωσφορυλίωση των καναλιών και η μείωση [ενδοθηλιακών κυττάρων] προς την επικοινωνία των λιποκυττάρων, που οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από την εμφάνιση ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην παχυσαρκία», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Close Icon